Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit

Laatst geselecteerde dagcolumn:

Gevaarlijke beschavingsbetogen

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 270
Soms moet je iets lezen, waar je het niet mee eens bent. In mijn geval is daar geen beginnen aan, omdat ik geleerd heb kritisch te denken, maar als je een bepaald boek in de literatuur vaak tegenkomt, is het misschien wel handig. Boeken waar ik het grotendeels mee eens zijn, lopen meer dan eens ten strijde tegen het boek The Road to Serfdom van Hayek, De Weg Naar Slavernij. Dan is het goed dat ook te lezen. Ben ik het echt oneens met deze Nobelprijswinnaar?
Nou, niet helemaal. Laat ik beginnen…

De passagier

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 262
Gisteravond zat ik in de trein van Utrecht naar Groningen toen bij Zwolle een autist tegenover mij kwam zitten. Dat is natuurlijk een schandelijk vooroordeel. Hij zei ‘hoi’ tegen mij en bedoelde te vragen of er een plaats vrij was, voorwaar voor een autist een ingewikkelde manier om iets te vragen. Ik groette terug en hij ging zitten.
Hierna legde hij uit dat hij naar Drachten ging en beter via Heerenveen had kunnen rijden, maar dat hij deze trein beter vond dan de dubbeldekker die richting…

Een niet bestaande weg naar slavernij

dagcolumn
5.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 290
Soms moet je iets lezen, waar je het niet mee eens bent. In mijn geval is daar geen beginnen aan, omdat ik geleerd heb kritisch te denken, maar als je een bepaald boek in de literatuur vaak tegenkomt, is het misschien wel handig. Boeken waar ik het grotendeels mee eens zijn, lopen meer dan eens ten strijde tegen het boek 'The Road to Serfdom' van Hayek, De Weg Naar Slavernij. Dan is het goed dat ook te lezen. Ben ik het echt oneens met deze Nobelprijswinnaar?
Nou, niet helemaal. Laat ik…

Banaliteit van het kwaad

dagcolumn
4.7 met 3 stemmen aantal keer bekeken 286
Ze heeft later spijt gehad van de woorden ‘de banaliteit van het kwaad’ in de ondertitel van haar boek Eichmann in Jerusalem, maar ik ben haar dankbaar voor de rake woorden. Ze zijn alleen te vinden in de conclusie op pagina 252 van haar zeer belangrijke boek: ‘Het was alsof hij (Eichmann) in deze laatste minuten (van zijn leven) de lessen opsomde van zijn lange opleiding in menselijke misdaad en dat hij ons de les gaf van de angstwekkende, woord en gedachten tartende banaliteit van het…

Een Tsjech in Groningen

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen aantal keer bekeken 257
Naast het gemeentehuis van Groningen staat een buste van Carl von Rabenhaubt, een Tsjech. Of, wat we nu Tsjech zouden noemen, want in zijn tijd kwam hij uit Bohemen. Hij hoorde bij een groep protestanten die de nederlaag leden tegen de katholieken. Bohemen en later Tsjechië zouden na de dertigjarige oorlog katholiek worden. De broer van Rabenhaubt ook, zodat hij eigenaar kon blijven van de familiebezittingen, maar Carl von Rabenhaubt was meer overtuigd in zijn geloof en heeft onder andere voor…

Putin als held

dagcolumn
3.4 met 5 stemmen aantal keer bekeken 337
Gisteren sprak mijn vrouw een vriendin die ze zeer zelden spreekt. Ze kennen elkaar van de Hogeschool in Kampen, waar ze samen de opleiding voor Expressie in Woord en Gebaar volgden. Toch zijn het goede vriendinnen. Goede vriendinnen in de zin van dat ze bij elke ontmoeting zo weer verder kunnen waar ze gebleven waren. Geïnteresseerd in elkaar. De juiste wederzijdse jaloezieën, maar wel in evenwicht. De een begint altijd allerlei avonturen en de ander doet dat ook, maar op een totaal andere…

Voorspellen is moeilijk, vooral de toekomst

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 245
In Israël is nu de meest rechtse regering ooit geïnstalleerd onder leiding van de waarschijnlijk meest corrupte premier ooit, Netanyahu. De man is te kort geen premier geweest om hem veroordeeld te krijgen.
Op 5 november 1995 schreef ik in mijn dagboek - een dag na de moord op Yitzak Rabin - dat ik verwachtte dat Israël de weg die Rabin was ingeslagen, de weg naar een stabiele vrede, zou blijven volgen. Ik was nog optimistisch over het land en het democratisch vermogen van de Israëliërs.…

Sorry

dagcolumn
2.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 290
Natuurlijk is het onzin dat de Nederlandse staat excuses aanbiedt aan de nazaten van de zichzelf slaafgemaakten noemende mensen. Ook is het onzin dat de Nederlandse staat excuses aanbiedt aan de slaven die lang geleden gedwongen werden onder mensonterende omstandigheden te leven. Die slaven - (ik zeg ook nog steeds Nederlanders en niet tot Nederlander gemaakten, je kunt er niet aan beginnen om alle gemaakten ook gemaakt te noemen) - slaven zijn allang dood. Volgens sommige gelovigen moet de…

Hair

dagcolumn
4.3 met 10 stemmen aantal keer bekeken 335
Op het gevaar af dat ik weer eens bestraffend word toegesproken dat dit toch echt Nederlands.nl is, waag ik het weer eens om een Engelse titel te kiezen. Als je begint met Haar denkt iedereen, wie? En niet, haar.
Maar waarom schrijf ik nu over zoiets triviaals als haar? Omdat ik het altijd triviaal heb gevonden. Vroeger had ik lang sluik haar. Het stond me niet, denk ik, maar dat doen jongeren soms, er lekker lelijk uitzien om er zeker van te zijn dat ze niet bij de norm horen. Maar voor mij…

Elkaar als gelijken erkennen, zou dat niet mooi zijn?

dagcolumn
4.5 met 8 stemmen aantal keer bekeken 298
De historicus Maarten van Rossem vindt de hele excuses-carrousel vanwege het slavernijverleden waanzin, mode en onzin. Niet doen. Het is nooit goed.
Dat het nooit goed is, blijkt alleen al uit het feit dat de regering eerst werd verweten te talmen met de excuses. Nu is aangekondigd dat ze de excuses in december willen uitspreken op verschillende plaatsen tegelijk: in Suriname, op de Caribische eilanden en in Nederland, geloof ik, maar nu is het te vroeg! Het moest volgend jaar op de datum 150…

Ouderen straks fors de klos

dagcolumn
4.6 met 7 stemmen aantal keer bekeken 359
Mogelijk dat de toiletgang bij senioren in de nabije toekomst plaatsvindt met een robot. Dit terwijl de snorrende platte robotstofzuiger hoeken en gaten in de woning ontstoft. En na gedane arbeid in het kleinste kamertje automatische sproeiers het onderlichaam reinigen. Waarna ten slotte een robot een metalen handje helpt om de kleding op orde te brengen. Mantelzorgers zijn inmiddels al lang deels te overspannen en te druk om de ouderen te helpen, de verzekeringen dekken onvoldoende en meer…

Havel

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen aantal keer bekeken 360
Ooit had ik de gedachte dat elk mens beschikte over één menskracht. Die menskracht kunnen ze inzetten om zelf dingen tot stand te brengen en tegelijk een deel af geven aan een regering door bijvoorbeeld de wetten van het land te gehoorzamen en belasting te betalen. Sommigen geven meer menskracht aan de staat dan anderen, zoals een soldaat die zijn leven geeft tijdens een oorlog meer doet dan een kind dat schuilt voor de bommen van diezelfde oorlog.
De conclusie uit deze manier van kijken is…

Prikkels

dagcolumn
4.2 met 4 stemmen aantal keer bekeken 288
Wie zijn 'wij' die prikkels op individuen loslaten, zodat zij gaan doen wat wij willen?
'Wij', de beleidsmakers, en 'zij', de burgers of liever nog, die burgers, zoals sommige politici die hun ambtenaren napraten zeggen. Die burgers, alsof politici niet de eerste burgers zijn en alsof ze niet in naam van het volk regeren.
Overigens gaat dit net zo hard over bedrijfsleiders. Ook zij vinden dat zij prikkels op hun medewerkers en klanten mogen loslaten, zodat ze doen wat zij willen. De vraag is…

Taalspaghetti

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 333
Deze column schreef ik ooit over een artikel van J. Bussemaker. Omdat het meer gaat over de stijl dan over inhoud, noem ik - mocht u iets willen controleren - het artikel aan het eind.
U mag dan wel minister zijn geweest en hoogleraar en daardoor gepokt en gemazeld in diverse jargons, maar toch vraag ik mij vriendelijk af of dat allemaal nodig is. Het begin alleen al. De eerste drie zinnen kunnen er mee door, daar val ik niet over, maar dan: “een meer adaptieve vorm van bestuur waarin…

De stadions van Qatar

dagcolumn
5.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 275
Jurriën Hamer probeert in zijn boek ‘Waarom schurken pech hebben en helden geluk’ de vrije wil weg te redeneren, omdat dit hoog tijd is. Dat is natuurlijk volstrekt geen argument. Ook niet dat Schopenhauer, Nietsche en Russel vonden dat de vrije wil niet bestond. Maar als iemand geen argumenten heeft of de verkeerde gebruikt, wil dat nog niet zeggen dat het onzin is.
En als ik het boekje met die bril lees, dan wordt mij duidelijk dat hij wel gelijk heeft. Ik moet weliswaar mijn eigen…

Ik sla gerust je zus in elkaar en pak je broer op

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen aantal keer bekeken 364
Mannen in donkere uniformen en pakken met maskers op of met helmen op met donkere vizieren in landen hier ver vandaan. Vaak in de buurt van busjes, terwijl sommigen in burger ingrijpen. De anonieme helden beuken in op protesterende vrouwen. Of ze mishandelen andere zinloos gearresteerden ergens achteraf buiten het zicht van publiek en camera's. De anonieme ‘gezagsdragers’ pakken broers en zussen op en duwen ze met grof geweld in busjes omdat deze protesteerders teksten over vrijheid riepen…

De les van Peter de Grote

dagcolumn
4.5 met 8 stemmen aantal keer bekeken 335
Putin heeft wel eens gezegd dat hij de tsaren Peter de Grote en Catharina de Grote als grote voorbeelden ziet. Zij maakten Rusland groot en op hun successen bouwt hij het recht om de oorlog in de Oekraïne te beginnen en te voeren.
Dus toen ik een gratis boek uit 1980 over Peter de Grote op de kop kon tikken dacht ik, hé, misschien moest ik dat boek van Robert Massie maar eens lezen. Het heet Peter de Grote en beschrijft het ontstaan van het moderne Rusland, 1672-1725.
Voor Nederlanders is…

Sociale Media als Sociale Beerput

dagcolumn
4.6 met 7 stemmen aantal keer bekeken 501
Lang geleden dat beheersing van emoties een aspect van wellevendheid was. Al bedoelen wij hier niet traumatische ervaringen opkroppen, want dat leidt tot veel verdriet en nare effecten, ook op de omgeving van het slachtoffer. Nee, een zekere gereserveerdheid in de communicatie, dat beogen wij. Het mantra: ‘ik zeg gelijk wat ik denk’, dat populair lijkt, ervaar ik vaak als onbeschoftheid en overweldigt vaak in geestelijke zin. Ook het begrip ‘spontaan’, onder meer vaak genoemd in…
Karel Jong22 oktober 2022Lees meer >

Mussert

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 263
Aan de ene kant is er een regeringsleider, een dictator, een machtswellusteling, iemand die oorlogen begint en charismatisch is. Aan de andere kant is er een ijdele man die machteloos is, maar zich zeer intelligent vindt en charismatisch is. Aan de ene kant iemand die met miljoenen dollars en miljoenen mensen kan schuiven en aan de andere kant iemand die zich miskend voelt en rijk wil worden omdat hij vindt dat hij er recht op heeft.
Aan de ene kant, u begrijpt het al, Vladimir Putin en aan de…

Het leger van de Barbertjes

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 306
Wie is Barbertje? Dat is de grote vraag bij de aardgasbevingsenquête in alle talkshows van Nederland. Barbertje is de schuldige die ze aan de mediagenieke schandpaal kunnen hangen. Maar Barbertje, zo geef ik u op een briefje, Barbertje geeft niet thuis.
Iedereen wijst naar een ander. Shell en Esso moesten vanwege hun aandeelhouders winst maken. Dat doen ze door het Groningse gas uit de grond te halen en zo weinig mogelijk huizen te repareren. Voor dat laatste gebruiken ze de methode van…
Meer laden...