Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit

Laatst geselecteerde dagcolumn:

Stelen!?

dagcolumn
3.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 744
Wat een schok om erachter te komen dat de beheerder van het geld van de stichting Droomwens het geld wat op de bank stond vergokt heeft! Acht ton heeft het figuur achterover gedrukt, voor zijn eigen gewin en plezier gebruikt! Wat is dit bedroevend! Te weten hoeveel kinderen je met dit bedrag een uitje had kunnen geven, kinderen met een rugzakje, kinderen die ziek zijn en zo graag naar bijvoorbeeld een pretpark wilden gaan!
Wat een vreselijk gebeuren dat slechts een persoon dit voor elkaar…
An Terlouw30 november 2018Lees meer >

Gerrit Hiemstra: Fundamentalistische weerprofeet?

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 300
Aha een klimaatontkenner aan het woord zult u denken. Nee hoor het klimaat kan je niet ontkennen. Het is er gewoon. Een klimaatsverandering ontkenner dan? Nee ook niet het klimaat verandert voortdurend volgens mij. Maar wat heeft Gerrit Hiemstra hier mee te maken?
Even het kader schetsen. Ik moet daarvoor terug naar de jaren tachtig. Ik werkte toen bij een instituut die onderzoek aan dierziekten verrichtte in Lelystad. We hadden maandelijkse regionale meteorologische gegevens nodig over de…

Begrijpelijk

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 299
Vorige week, op 22 november, zijn er in de Tweede Kamer, ik heb het opgezocht, 93 moties ingediend. Een van die moties kwam van vier coalitiegenoten en betreft het bevorderen van eenvoudig taalgebruik in de rechtspraak. De indieners legden uit dat rechters zich zouden moeten bekwamen in het hanteren van Nederlands niveau B1. De overheid streeft er zelf immers ook naar om de taal op de sites tot jip- en janneketaalniveau terug te brengen.
Getriggerd door dit bericht besloot ik de site van de…

Eenzame jager

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 403
Na lang aandringen was het eindelijk gelukt, een afspraakje met haar, ergens in de stad. Want ze heeft een overvolle agenda. Ik voelde me bijna schuldig. Zelfstandig ondernemer, alleenstaand, gescheiden, puberkinderen, hoge vaste lasten, ieder binnenkomend telefoontje kan een opdracht opleveren. Plus de druk van zorgbehoevende ouders in haar land van herkomst. Ik kan mij voorstellen dat een 56-jarige vrouw in een dergelijke complexe situatie niet echt op een hofmakend exemplaar als ik zit te…
Ton Mantoua27 november 2018Lees meer >

Postzegels

dagcolumn
2.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 333
In ons achterhuis stond een grijze kast.
Op de overloop tussen alle slaapkamers.
Een geheimzinnige kast.
Gemaakt van metalen ribben en asbestachtige panelen.…
Ton Hettema24 november 2018Lees meer >

Sylvana of Jenny

dagcolumn
3.2 met 4 stemmen aantal keer bekeken 1.172
Sylvana Simons is bijna een held. Een held is iemand die voor een goede zaak strijdt en grote risico’s neemt. Een probleem voor veel helden is dat de geschiedenis datgene wat een goede zaak is, ineens kan veranderen. Zo wordt ook de blokkeerfriezin Jenny Douwes namelijk ook bijna een held. Zij doet eigenlijk niet zoveel anders dan Sylvana Simons. Zij strijdt, net als Simons, voor een tamelijk moeilijke zaak en beiden voelen zich belaagd door de elite van de samenleving.
Sylvana zal natuurlijk…

Pietperspectief

dagcolumn
3.6 met 5 stemmen aantal keer bekeken 361
Het lijkt onmogelijk om in de gepolariseerde Zwarte Pietdiscussie iets toe te voegen dat niet al te berde is gebracht.
Als dat inderdaad het geval was, zou ik na het schrijven van deze column alles hebben moeten deleten behalve deze eerste zin. Maar, zie daar: De hele column staat er nog, en dat betekent dat er vandaag een nieuw element aan de discussie wordt toegevoegd. En niet zomaar een element, een element dat de pretentie heeft de standpunten van beide kampen recht te doen en een…

Goede mensen bestaan niet

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 385
Er zijn geen goede mensen. En geen slechte mensen: er zijn normen.
Kijkt u maar naar een willekeurige oorlog. Waar eerst een grens was, is nu een front en aan de ene kant van dat front staan jonge mensen met dodelijke materialen die ze naar de overkant proberen te gooien, terwijl aan de andere kant andere jonge mensen precies hetzelfde proberen. Beiden vinden zichzelf goed. Beiden dragen met trots een vlag en een uniform of zingen nationalistische liederen en elk van die symbolen van het goede…

De verwarde terrorist

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 206
Een man met een mes rent door een binnenstad en roept ‘ik ben Jezus’. Hij steekt een ieder die hij kan raken, ‘wreek de misdaden,’ schreeuwt hij als een waanzinnige en iedereen raakt ervan overtuigt dat de man een waanzinnige is. ‘Dood aan de macht’ bijna krijsend, als hij richting agenten rent en even vervaarlijk als onhandig met zijn wapen zwaait, waarop de agenten doen wat agenten doen.
Als de verwarde man niet ‘ik ben Jezus’ roept, maar ‘Alloeah Akbar’, is de man een…

Machiavelli

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd.aantal keer bekeken 290
Misschien is het nu tijd om excuses aan te bieden aan Nicollo Machiavelli.
Voor mij en voor velen die de uitspraak Machiavellistische politiek gebruiken. Om te beginnen bij mezelf. Ik had Il Principo gelezen in een Engelse vertaling: The Prince, dus. Toen ik het terzijde legde, keek ik verbaasd naar de omslag. ‘Hij is een autist’, concludeerde ik. Hij moet een autist zijn, want volgens de inleiding was dit boek bedoeld om aan te tonen dat hij een functie zou krijgen bij de Medici’s die op…

Boekenweek “De moeder de vrouw”

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 2.151
Vandaag een fel stukje; ik waarschuw maar alvast. Het is niet mijn schuld, het komt door die titel. Die is ongrammaticaal, twee zelfstandige naamwoorden achter elkaar zonder komma, werkwoord of verbindingswoord. Het kan niet anders of zo’n titel lokt extremen uit: Het voert ofwel tot een kunstwerk, ofwel tot kabaal. Het sonnet “De moeder de vrouw” van Martinus Nijhoff komt via tegenstelling uit bij verzoening. Dezelfde titel als drager van het thema van de Boekenweek 2019 daarentegen,…

GOEDEMORGEN

dagcolumn
3.0 met 6 stemmen aantal keer bekeken 310
Goedemorgen!
Hoe gaat het met U?
Loopt het op rolletjes?
Ach, wat is het moeilijk om uit de clichés van de sociale formules te blijven.…

The Donald Trump

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 350
Hij is een groot man, een groot man en de beste leider van de Verenigde Staten ooit, de beste leider. En Amerika is een groot land, een groot land. Een land dat de grootste leiders ter wereld heeft voortgebracht. Hij de grootste leider ter wereld, de grootste. Omdat hij de leider van het grootste land is. De grootste man ter wereld ooit.
Groot.
Hij zorgt ervoor dat Noord Korea geen kernwapens meer heeft. Dankzij zijn goede onderhandelingsvaardigheden. Hij is een dealer. De beste dealer die de…

Lichaam

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 955
Ik weet nog goed dat ik jaren geleden voor de eerste keer de uitspraak “Je bent niet je lichaam” ergens las. Dat was in de periode waarin ik self-helpboeken verorberde: Stop met vingerwijzen, neem verantwoordelijkheid voor je leven, vind de sleutel tot verandering bij jezelf, enz. Ik ontdekte dat de wereld van new-age self-empowerment een rariteitenkabinet was. Allerhande ideeën, de een nog buitenissiger dan de ander, passeerden de revue. Maar die ene uitspraak — Je bent niet je lichaam…

Vooroordeel

dagcolumn
3.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 283
(Eerstehands, derde deel)
Het is nu eenmaal een hele klus, een hele kunst, om de gigantische machinerie van wat we onszelf noemen te bedienen.
Als operateurs, machinisten, bestuurders van een ingewikkeld apparaat.
Gelukkig is een substantieel departement van die machinerie geautomatiseerd.…

MH17

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 292
Kort geleden zag ik beelden van onderzoekers tussen de wrakstukken van de MH17. Het waren, vermoed ik, nagespeelde beelden, maar het verbeeldde in ieder geval de werkelijkheid. Het waren beelden van de eerste zoektocht naar sporen.
In de verte rommelde de oorlog. Soms harder, soms zachter.
De onderzoekers moeten gevoeld hebben, hoe absurd alles was. De oorlog, waar duizenden doden waren gevallen en waar het doden nog steeds door ging. En niemand bekommerde zich om de doden. De families kregen…

Balans

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen aantal keer bekeken 473
De laatste tijd vraag ik mezelf ‘s avonds na het avondeten: Wat ga ik doen, filmpje kijken, schrijven of bewegen? Voor wat betreft het effect op de flexibiliteit van de hersenmassa en de motoriek, is er een groot verschil tussen die drie. Zo’n beetje zo groot als het verschil tussen een tweet, een zaterdagbijlage of een IB-aangifteformulier. Er zijn mensen die een kick krijgen van aangiftes. Maar daar hoor ik niet bij.
Wel weet ik natuurlijk dat bewegen goed is voor je lijf. En dus ben ik…

Criminele organisatie

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen aantal keer bekeken 175
“Hitler en de nazi’s zijn slechts een vogelpoepje in de succesvolle Duitse geschiedenis van meer dan 1000 jaar.” Aldus Alexander Gauland, big boss bij de Duitse populistische partij AfD. Over Duitsland praten in de vorm van 1000 jaar is al risicovol op zich. Over Hitler praten als een detail..tja..dan is het amazonegebied wel een aardig bos; had Beethoven wel iets met muziek en mag Mark Zuckerberg niet echt klagen over de hoogte van zijn bankrekening.
12 op 1000 is inderdaad niet zoveel,…

Het Levende Boek

dagcolumn
2.8 met 5 stemmen aantal keer bekeken 422
Het Levende Boek
(eerstehands, tweede deel)
Een van mijn eigenzinnigheden is om elk horizontaal vlak waar ik voor langer dan een paar minuten neerstrijk met een aantal opengeslagen boeken of handgeschreven bladeren te larderen.
“Kilroy was here” zegt mijn vrouw dan als ze de tafel nodig heeft, deze referentiematerialen onverstoorbaar bijeenraapt, zorgvuldig opengeslagen op elkaar stapelt, en verplaatst naar een afgesproken verzamelplek.…

Heiligerlee 1568

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen aantal keer bekeken 222
In 1568 werd Aremberg tijdens de tweede slag bij Heiligerlee verslagen door twee Nassau’s. Dit heugelijke feit vieren we sinds de 19e eeuw, want toen hadden we net een nieuw koningshuis en was het nodig dat dit koningshuis een nationale geschiedenis kreeg. De nationale geschiedenis was de tachtigjarige oorlog waarin regenten de Spanjolen versloegen. Kon Oranje worden gekoppeld aan de tachtigjarige oorlog?
Nu hadden we al Willem van Oranje, vader des vaderlands. We hadden Maurits (die de…
Meer laden...