Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2009, week 48

Ramses bij De Bakker

dagcolumn
4.4 met 13 stemmen 679
Blijft het geheugen werken op latere leeftijd het wordt steeds meer aanmodderen. Men wil teveel zegt de expert, en wil tegelijk ook bewijzen hoe extra rampzalig ouder worden voor je winkel is. Hoe dan ook, al dagen zit ik met de vraag omhoog was-ie er nu wel of niet bij. Op het eerste oog een detail – maar dat bepaal ik zelf wel ja. Ik ben graag meester in mijn tuin van herinnering.
De afspraak was er, De Bakker zou zijn verjaardag thuis op de boot aan de Dijksgracht vieren. Na sluiting van…

Verwende krengen

dagcolumn
4.0 met 8 stemmen 375
Moeten we nou wel of niet in Afghanistan blijven? Met een hoofd vol gedachten trek ik de voordeur achter mij dicht. Als ik op mijn fiets wil stappen zie ik het. Het schorremorrie trok weer door mijn straat. Een afgerukte autospiegel op de stoep. Vuilnisbakken omgegooid. Verkeersborden besmeurd.
Voor de lol openbare spullen kapot maken. Is dat nou leuk? Hoe vaak hoor je niet:
‘Ach, het is maar materie. Er wordt ook niks georganiseerd voor de jeugd, dan gaan ze kattenkwaad uithalen. Toen wij…

Ruby Wax goes Dutch

dagcolumn
2.5 met 2 stemmen 335
Met verbazing kijk ik opzij. Hoe is het mogelijk. Hij doet niet eens zijn best om zijn lach te verbijten, hij schatert het zelfs uit, de man die regelmatig met irritatie spreekt over ‘’vrouwen met een grote …*+*&&##.. (piep) en op gezette tijden moppert over ‘Opzij-taal’.

Nee, dan nu. Ruby, kennelijk weer terug van weg geweest, doet de ene niets ontziende, confronterende, soms uiterst banale uitspraak na de andere, en meneertje T. buldert van het lachen.
Ze is ook zo adrem,…
Mohair4 december 2009Lees meer…

Nu Ramses

dagcolumn
2.5 met 4 stemmen 243
Journalisten, zo legde Ramses Shaffy uit, interviewen bijna altijd over het verleden. Ramses was dronken, maar de gedachten die hij met zijn struikelende tong wist te verwoorden, waren verbazingwekkend helder.
Dat deed mij denken aan een hoogleraar die in Oxford solliciteerde en tijdens een etentje dronken werd gevoerd. Later bleek het een onderdeel van de sollicitatieprocedure. Wie dronken was en toch nog samenhangend kon praten, werd geschikt geacht voor een hoogleraarfunctie aan de…

Ramses

dagcolumn
4.1 met 7 stemmen 379
Wat zal 't geweest zijn 1999 of 2000?
Ramses in de Stadsschouwburg Groningen. Ik meen een show met Manuela Kemp en een heleboel zangeressen.
Veel gedartel rond een stille Ramses die zich moeizaam over de bühne beweegt, vanwege iets met zijn voet..
Toen al oud en breekbaar. Tot hij begint te zingen, zijn magie de zaal insmijt, en de mensen letterlijk overmeestert.…
trawant2 december 2009Lees meer…

Een nieuwe computer een feest?

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 413
Als sinds de komst van de eerste computer zit ik vooraan. Ik hou wel van technische nieuwigheden dus de eerste computer was een feest.
Kolossaal als hij was en brommend als een oude zieke beer vlogen de eerste bits en bytes door onze kamer. De herrie van de ventilator oversteeg de klassieke muziek, de geluiden uit de tuin en het vallen van de post door de brievenbus - maar we traden toe tot een nieuwe wereld. Alles heeft zijn prijs.
Met de introductie van een veel stillere en snellere,…

Nieuwe baan

dagcolumn
3.0 met 6 stemmen 316
Snel even de stad in op donderdagavond, twee winkels in een half uur. Moet kunnen, dan ben ik weer op tijd terug om thuis verder te werken. Niet dus, blijkt al snel, want de decembergekte is losgebarsten. Overal in het centrum sjouwen mensen met plastic tassen en ingepakte dingen.
Ik heb pech. De eerste winkel op mijn lijstje zit ook nog een beetje in de creatieve hoek. De vrouw voor mij blijkt iets moois in gedachten te hebben. Ze rommelt wat met papieren en dat moet uiteindelijk op een…