Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2014, week 22

Hou moeders erbuiten!

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 194
Het WWF (World Wildlife Fund / Wereld Natuur Fonds) pakte 5 juni Wereld Milieudag vele nieuwe soorten uit. Van de Mekongregio. Waar natuurvorsers sinds enige jaren binnen mogen. Wie dacht de planeet is nu welbekend krijgt zijn trekken thuis. Neem Phallostethus cuulong, vismannetjes met penis aan het strottenhoofd. Het geslachtsorgaan van vrouwtjes zit onder de kin.
Of Vietnamees water waar planten op vis blijken te lijken. De orchidee Bulbophyllum salmoneum lijkt sprekend zalm.
Spin…

Broadway op Texel

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 146
Het festivalseizoen is weer begonnen.
Podiumbouwers en steigerboeren zijn weer druk in de weer om de Nederlandse Artiest een plek te geven waar hij of zij zich in de open lucht of in een tent kan tonen aan het Nederlandse Publiek. Ze zijn dol op elkaar dat Publiek en die Artiest. En er zijn met name een hoop Brabantse Artiesten die daarvan een Graantje Meepikken. Niets is zo fijn als een feest op het plein. U kent die Brabantse tegeltjes wel.
Er zijn allerlei soorten festivals in Nederland. Met…

Oranjebitter

dagcolumn
3.4 met 7 stemmen 254
Vroeger stelden we ons de vraag wie van ons in staat was de gruweldaden te verrichten die de nazi’s de joden hadden aangedaan. Ik vermoed dat het in de tijd was dat Hannah Ahrendt haar beroemde boek schreef over de banaliteit van het kwaad, waarin ze concludeerde dat gewone mensen in staat waren om deze daden te plegen. Aangezien wij ons als gewone mensen beschouwden, vielen we onder deze categorie.
Nu heeft Abram de Swaan een nieuw boek doen verschijnen over hetzelfde onderwerp en zijn…

Wubbo Ockels

dagcolumn
5.0 met 2 stemmen 123
Toen Wubbo Ockels het heelal in werd geschoten, was het eerste dat hij zag de aarde. De aarde als een grote bol omwikkeld met een dun laagje gas. In dat dunne laagje gas wonen wij.
In dat dunne laagje gas razen de stormen, dondert de bliksem, slaat de regen neer en drijven de wolken. Tornado’s blazen huizen omver of blazen grote golven het land op. In dat dunne, tere laagje gas wonen wij.
Wubbo Ockels voelde zich waarschijnlijk erg nietig in zijn grote raket, ver boven dat dunne laagje gas.…

Zie eerst maar eens uit illegaal te komen

dagcolumn
3.4 met 13 stemmen 610
In landen waar alles ophoudt voor vrouwen, is er geen nood aan de man hoor of ze nemen het er van. En dat doet maar aan overbevolking, luxe hoor. Zet daar maar eens een keel van een aardappel over op. Want het zal allemaal best, dat de mannen geen genoeg van zichzelf krijgen en daarom maar aanklonen. En wij maar lang zullen we leve in den volle wetenschap, uitgerekt tot ver over datum, terwijl je nu al geen hoogte krijgt van de ratrace, die een grap uithaalt met de tijd; zijn er meer dan zeven…

Chris en Lisanne

dagcolumn
Er is nog niet op deze inzending gestemd. 596
Een vriendin heeft wel eens dingen gezien voordat ze gebeurden. Het waren vaak vreselijke dingen, het ongeluk waar haar broer verongelukte, een meisje dat verkracht werd, en vermoord. Zoals gebruikelijk bij mensen met voorspellende gaven, voorspellen ze nooit wie er morgen om 14.43 uur een tom pouce eet of wie van drie offrerende bedrijven de opdracht gegund wordt, maar altijd verschrikkelijke zaken zoals moord, ongelukken, dood.
Overigens voorspellen deze voorspellers vaak dingen achteraf.…

Aleppozeep

dagcolumn
3.7 met 9 stemmen 397
Ik geef toe: het is even zoeken naar de samenhang in dit stukje. De ingrediënten zijn mijn seksleven, de strijd in Syrië en het runnen van een moestuin. En om gelijk met het eerste te beginnen: wie denkt dat vrouwen op een zekere leeftijd minder kritisch worden heeft het mis. Snorharen die over de bovenlip hellen, een haar die het waagt uit neus of oor tevoorschijn te komen, plotseling opduikende mee-eters, te lange nagels, rouwrandjes, algehele lichaamshygiëne, het doet allemaal mee in de…

Rekenvaardigheid

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 167
De rekentoets is te moeilijk. Er staat teveel tekst bij de vragen en de toets is te lang. Ik las het afgelopen donderdag, op teletext.
Anderhalf jaar heb ik voor de klas gestaan bij een ROC. Zonder enige ervaring en zonder onderwijsbevoegdheid. Dat wordt tegenwoordig gedoogd. Zelf had ik gemengde gevoelens bij mijn werk als docent. Vanuit het bedrijfsleven stapte ik in een cultuur van overleg zonder beslissingen. Inhoudelijk kon ik veel vertellen uit eigen ervaring tijdens de lessen die ik gaf.…