Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2015, week 26

Hoofdzaken 2

dagcolumn
3.7 met 6 stemmen 213
Conditionering
(Een nadere exploratie van het gebied van Denken)
(Niet gebaseerd op enige kennis van zaken)
Denken is geen vak op school. Hoogstens wordt er voor Filosofie een uurtje per week ingeroosterd.…

De musical

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen 150
De hoge temperaturen en de start van de Tour in Utrecht beheersen het nieuws maar ik had iets anders aan m’n hoofd. De musical. Ik was nauw betrokken bij het herschrijven van het verhaal.
Mijn zoon zit in groep 8 en speelde afgelopen week twee keer in de voorstelling over een prinses die stiekem DJ wil worden. ’s Middags leek de voorstelling een te lange zit voor de schoolgenoten die mochten komen kijken, ’s avonds voor de ouders viel alles op zijn plek. Het werd een groot feest.
Zo’n…

Dapper

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 216
Zo dapper als een leeuw.
Een leeuw is groot. Heeft grote tanden en scherpe klauwen. Er is bijna geen beest dat niet bang is voor een leeuw en de enkele dieren die niet bang zijn voor leeuwen, zijn nauwelijks geneigd om een leeuw lastig te vallen. Nee, dan een merel.
Hip, hip, hip, langs de struiken, kijken of er een poes is, pikken of er eten is, hap, en verder, hip hip hip. Overal kan gevaar loeren. Een vos. Een wezel. Maar onvervaard hipt hij verder. Niet argeloos, maar ik zie ook geen…

De schandpaal.

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 149
Welgesteld kansloos meisje. Hoe verborgen kan de misdaad zijn. Wereld gehuld in mijn trauma van ongeloof, waar de slachtoffers zeven maal zeven maal vergeven en de daders vrij zwemmen in dit droge water. Haar frustratie is in mij gekropen, nadat ze mij heeft leeggezogen met haar 'eeuwige moederliefde'. Ik wil het doorgronden en het verdraaide kwaad oordelen met een rechtvaardig oordeel. Vóór het kind.
Mijn initiatief is gebroken. Ik dacht er als meisje niet aan mijn eigen leven te plannen.…

Rozenbottel

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 176
Vier Turkse vrouwen plukken rozenbottels van struiken. Ze belanden in zelf meegebrachte plastic zakken. Een Turkse man staat erbij te kijken alsof hij leidinggevende is. Ben gefascineerd. Ga als vanzelf langzamer lopen. Voel dezelfde fixatie als toen ik kind was. Er stonden talrijke rozenbottelstruiken bij onze school. Jongens peuterden de zaden eruit en probeerden deze bij anderen in hun nek te gooien. Het zaad stond bekend als jeukpoeder. Heb me altijd afgevraagd hoe ze dat in godsnaam…

The haves and the have nots

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 338
Woest ben ik. Iemand heeft gisteren in mijn schuur op de moestuin ingebroken en geprobeerd de boel in brand te steken. Nu is het na tienen in de avond; het begint te schemeren. De moestuinen liggen er vredig bij, als ik uit het Zypendaalse bos afdaal naar de entree van het complex.
Ik ga wacht houden. Eerder gingen al meerdere schuurtjes in vlammen op.Ik ben vastberaden om me niet van mijn landgoed te laten verjagen. Vanuit één van de tuinen stijgen dikke rookwolken op. Zou er nu al…

Grieken

dagcolumn
3.0 met 1 stemmen 144
Eén keer ben ik op bezoek geweest in Griekenland. Op het eiland Rhodos heb ik, jaren terug, genoten van een heerlijke vakantie. Voordat ik in het vliegtuig stapte, kon ik me geen voorstelling maken van de Griek. Het bleken hartelijke en vriendelijke mensen.
Het viel me op dat er overal lekkere verse salades werden geserveerd, terwijl het eiland kurkdroog was. Knalrode sappige tomaten, echte sla, smaakvolle komkommer, enzovoorts. Het water loopt me nu jaren later nog in de mond.
Ik heb me op…