Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2015, week 44

Stekelig

dagcolumn
4.1 met 12 stemmen 251
(Voor Peggy Bosch Radboud Nijmegen, die een proefschrift over acupunctuur 'needles on the couch' heeft geschreven en lotgenoten)
Het is november, dat zien we op de kalender. Dat zien we aan het weer, aan de Zon, aan de bomen. We voelen het of ruiken het in de lucht. We herkennen het aan de andere, vorige keren dat het november was. Aan het licht. Ergens is het zelfs, in onze cellen of andere fijngevoelige onderdelen beneden onze individuele bewustzijnsdrempel, zodanig geprogrammeerd dat de…

Ivo Niehe en de NASA

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 141
Media berichtten dat de NASA, de Amerikaanse ruimteorganisatie, met belangwekkend nieuws naar buiten zou komen. Vaak komt zo’n bericht naar buiten als het Congres moet beslissen over geld voor de NASA. Of dat nu het geval is weet ik niet maar het belangwekkende nieuws was dat onze zon af en toe een wind laat en dat daardoor de atmosfeer op Mars zo ijl is.
Heeft u het belangwekkende nieuws al besproken met uw collega’s bij de koffieautomaat? Heeft u er ook zo onrustig van geslapen?
De manier…

Oude blanke mannen

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen 127
‘Blanke mannen? … In een kroeg? … Om twaalf uur? …’ zegt de donkere man in een sportschool verderop in de straat: ‘Die werken niet.’
Helaas geen reactie. Het klopte overigens dat de blanke mannen niet werkten. Ze waren met pensioen en tja, wat moet je dan doen?
Maar de grap was natuurlijk dat het hier ging om een hardwerkende Nederlandse donker gekleurde sportieve man in een sportschool – het zweet droop nog van zijn neus, en een paar zwaar gefrustreerde mannen die hun…

KO DE LAAT HEEFT EIGEN FESTIVAL IN NOVEMBER

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 130
Ko de Laat, die op deze site al jaren het snelsonnet op dinsdag verzorgt, viert deze maand zijn 25-jarige jubileum als schrijver en dichter met een eigen Ko de Laat Festival.
Overzicht Ko de Laat Festival (evenement t.g.v. 25-jarig schrijver- en dichterschap):
4/11 Literaire Sneak Preview in c.c. Jan van Besouw, Goirle, 20.00
6/11 Literaire Sneak Preview in c.c. Elckerlyc, Hilvarenbeek, 20.30…
Ko de Laat4 november 2015Lees meer…

Klapschrijver met tien ramen

dagcolumn
4.5 met 2 stemmen 185
Maandagmiddag, half vijf. Daar zit ik dan. Eindelijk. De eerste ademtocht het lekkerst. Streling van de ruggengraat. Simpel kan het leven zijn. Het geluk van een meditatiebankje.
De afgelopen week komt voorbij. Dag en nacht werken. De ene na de andere beer schoot ik af. De trots. De euforie. Ik heb het maar mooi geflikt.
Plots komt er een bubbel omhoog. Nog een deadline. Ik schrik van het woord. Hoe is het mogelijk? Schrijven is toch mijn passie? Twintig minuten later ben ik kilo's lichter.
Ik…
René Turk3 november 2015Lees meer…

Lonely planet

dagcolumn
3.4 met 5 stemmen 250
We praten over de onderstroom, tijdens een training over het in goede banen leiden van grote bijeenkomsten. De onderstroom is het verloop van gevoelens dat onder de oppervlakte pruttelt of bruist, maar dat we niet direct zien. Het is het 'ik voel me niet meer veilig' of 'ik ben onzeker over mijn toekomst' dat zich manifesteert in 'we willen geen vluchtelingen'. Of, nog erger: 'er moet een piemel in'. Wat moet je met die onderstroom?
De onderstroom is overal. Een prachtig voorbeeld was vrijdag…

Zondagochtend

dagcolumn
4.3 met 3 stemmen 131
Het zag er vredig uit. De bladeren hadden zich neergedrapeerd op de grond. Het leek alsof ze waren gaan liggen. Niet alsof ze van de bomen waren gevallen. De ochtendzon baande zich een weg door de bomen en struiken. Gewillig gaven de stralen zich over aan de schaduw. Die had met de komst van de Herfst de macht overgenomen tussen de bomen.
Mijn kinderen doorbraken de stilte met luidkeels enthousiasme. Een onzichtbaar konijn maakte zich in de verte uit de voeten. Desondanks vergeet ook ik…