Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 26

SPROOKJES

dagcolumn
4.2 met 5 stemmen 131
Het is alweer laat geworden.
Zit ik hier voor de zoveelste keer midden in de nacht om kwart voor een, na een avond vol informatieve documentaires over de Europese Unie, de Europese Commissie, het Europese Parlement, de absurde en meest kostbare stoelendans ooit tussen Brussel en Straatsburg, de lobbyclubs, de salarissen, de stemmingen over wetgeving, de vergelijking tussen leden en niet-leden, de verantwoording en de geheimhouding, ... enfin, ik doe echt m'n huiswerk.
Maar ik ben dan ook echt…

Hoofddoek aan het meer

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 98
Ik heb een foto van mijn vrouw.
Ze zit met een hoofddoek op en kijkt over het water. In het water spiegelt zich een late Zweedse zomerzon, loom. Het is vrede.
Het is overal vrede. En overal zitten mensen hoofddoeken, of zonder hoofddoeken, bij een meer, een beek of de zee. Overal spiegelen zich gedachten en overal is het vrede. Op een klein aantal plekken na, want daar is een leger en dat schiet op een ander leger. Maar voor de rest, bijna overal is het vrede.
Bijna overal maakt het ook niet…

Dit noemen we voetbal

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 213
Ik vroeg me af waarom we het deden. We deden het niet om te winnen, want de kans om te winnen was minder dan vijftig procent. Sommige seizoenen, zeker toen we kampioen werden, wonnen we wel veel, maar andere seizoenen wonnen we veel minder dan de helft.
Aristoteles gaf aan dat je vrienden wordt als je samen aan een goed doel werkt. Nu vraag ik me af of het doel, een bal in een doel werken, wel zo’n doel is dat Aristoteles voor ogen had, maar we werden wel vrienden. Ook al was ik student en…

Pleidooi voor `leuk'

dagcolumn
3.8 met 6 stemmen 164
Amusant, geinig, grappig, mieters, moppig, olijk, om nog maar te zwijgen van het eigentijdse cool, vet, kicken, lauw, retegoed, tof en niet te vergeten keigaaf ...
Eenvoudig `leuk' wordt tegenwoordig gezien als de culinaire risée van het pannetje waarin taal voorgekookt wordt en als kok zou je daarmee de dood in de pot bereiden.
Maar nee, `leuk’ is zonder meer leuk, want heeft de weerschijn van eeuwigheid.
`Leuk’ is er altijd geweest als basisingrediënt.…

Woorden (De Confrontatie)

dagcolumn
3.8 met 4 stemmen 242
Op zondag werd ik met mijn dagcolumn 'Woorden' geconfronteerd, de dag waarop de column ook online kwam op deze site. De gedachte dat het heden zo intens verbonden is met het verleden. Steeds maar weer die blik terug op de momenten waarop we eigenlijk zouden moet 'leven'.
Het gebeurde erg onverwacht. Ik was me tijdens de situatie nog niet bewust, wat me gebeurde. Als een boemerang in de tijd knalde de situatie later spontaan bij me binnen. En u gelooft het of niet, maar ik besloot de genoemde…

Woorden

dagcolumn
3.7 met 3 stemmen 684
Tijd lijkt in het verleden meer waarde te hebben dan in de toekomst. We weten niet hoe oud we worden, wat er zal gebeuren en met wie. Ons besef van het tijdsgevoel in het vooruitzicht van ons leven is troebel.
De terugblik is anders. We weten wat er gebeurd is, wanneer en met wie. Het zijn ervaringen die ons als mens vormen. We hebben meer besef van het leven dat we geleefd hebben.
Het derde tijdsmoment in het leven is het hier en nu. Het moment waarop u deze woorden leest ben ik bij u in uw…