Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn, jaar 2016, week 4

Geheimen

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen 576
Sinds het moment waarop ik hier op deze kleurrijke en exotische planeet geland ben, en kennismaakte met de wezens die ik om me heen zag, waarvan ik zelf ook een bleek te zijn, ben ik niet opgehouden me in toenemende mate te verbazen over allerlei vreemde fascinerende gebruiken en gewoontes die door mijn soortgenoten werden en worden gepraktiseerd, die mij als totaal irrationeel en bizar voorkwamen.
Het was misschien daarom dat ik vanaf de start het idee diep in mezelf verborgen voelde een…

Afscheid nemen

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 153
Afscheid nemen bestaat niet volgens de tekstschrijvers van Marco Borsato. Het lied moet haast wel door het hoofd van D’66-politica Hachchi zijn gegaan toen ze zonder gedag te zeggen of de boekenbon in ontvangst te nemen de partij verliet. “Afscheid van de Tweede Kamer? Nee joh, dat bestaat niet.”
Afscheid nemen bestaat natuurlijk wel maar in de politiek is het in het algemeen vrij ongebruikelijk. Teeven nam geen afscheid, van Opstelten nam geen afscheid. Ze waren ineens weg. Wat dat…

Van der Stumper

dagcolumn
3.0 met 3 stemmen 138
Van der Steur mocht ineens op het meest prestigieuze departement van dit kabinet en van de VVD spelen. Hij verving de mammoet Opstelten die duidelijk zijn beste tijd had gehad. Van der Steur moest en zou het beter doen.
Het begon al goed. Hij had geadviseerd hoe Opstelten om moest gaan met de Teevendeal. Dat was een deal die Fred Teeven in de prehistorie met een crimineel had gesloten en die geen enkele minister had kunnen doen vallen, zolang je opsporing en rechtspreken maar uit elkaar houdt.…

Chinezen

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 3.267
In de trein kom ik een oude bekende tegen. Ze vraagt me waar ik naartoe ga.
'Op pad met een maatje, maar eerst gaan we chinezen.'
Ze schiet in de lach.
'Nee, niet naar een Chinese massagesalon.'…
René Turk26 januari 2016Lees meer…

Op kamers

dagcolumn
3.3 met 3 stemmen 272
Empty nest is een relatief begrip. Dat weet ik nu. Het ene moment zoek je een nieuwe invulling van je bestaan. Het volgende moment bereid je je voor op de terugkomst van een telg die eerder is uitgevlogen. Geen idee hoe hier in het dierenrijk mee wordt omgegaan. En wij ouders? Checken we bij Intratuin of ze ook deurmatten verkopen met ‘Welcome back home’ erop? Of gaan we de sloten vervangen?
Mijn zoon is op kamers. Nog wel. Volgende maand staat hij mogelijk op straat. Dat is iets dat je…

Nederlands

dagcolumn
3.5 met 2 stemmen 155
Volgens docenten en vakwetenschappers moet het vak Nederlands nodig op de schop. De geleerden zijn afkomstig van acht Universiteiten, zo vernam ik deze week uit het nieuws. Ze presenteerden in Groningen een aantal voorstellen die voor verbetering moeten zorgen binnen het vak Nederlands.
Waarom?
Omdat leerlingen Nederlands saai vinden. Ze gaan liever gymen of klungelen met chemische stofjes. Geen vmbo-er die de afkorting voor kwik kent, maar ermee experimenteren is top. De docenten en…