Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit

Laatst geselecteerde dagcolumn:

Donald Trump en James Madison

dagcolumn
5.0 met 4 stemmen 22
James Madison is tegenstander van zuivere democratie en voorstander van de Republiek en waarschuwde al voordat Donald Trump was geboren voor deze proleet.
Wie was James Madison? Madison was de vierde president van de Verenigde Staten, maar schreef voordat hij president werd één van de federalist papers. Hij bepleitte daar de komst van een republiek, waarmee hij eigenlijk de federale structuur van de Verenigde Staten bedoelde. De federatie, zo hoopte hij, zou voorkomen dat pressiegroepen de…

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (170)

dagcolumn
4.9 met 213 stemmen 4.228
In de herhaling op maandag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------
De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren -…

Het imperiumpje van Orban

dagcolumn
4.2 met 6 stemmen 30
Een klein land in het oosten van Europa met een verwrongen zelfbeeld. Immers, het was de helft van een imperium, het imperium Oostenrijk-Hongarije. Dankzij Sisi hadden de Hongaren het voor het zeggen in eigen land en dat land was dankzij de Habsburgers die voor Sisi leefden veel groter dan het gebied waar de Hongaren woonden. Dat kleine land, waarvan enkelen weer het grote land van voorheen wil worden, wordt geregeerd door een kleine potentaat die alles fout doet wat je fout kan doen. Het enige…

Woeste politici

dagcolumn
4.1 met 7 stemmen 47
Vorige week was één van de meest besproken Kamerdebatten ooit. Er gebeurde totaal niets. Geen enkel besluit werd genomen, maar de linkerhelft van de Kamer viel de rechterhelft van de Kamer aan over het woord omvolking.
Als mensen woest zijn, en dan bedoel ik bozer dan nuttig, hebben ze meestal ongelijk. Als columnist heb ik een professor woest gemaakt door hem ‘meester’ te noemen, waarop ik een brief op poten kreeg dat ik een onoverbrugbare afstand tussen studenten en staf had gemaakt. De…

Kamer en Keti Koti

dagcolumn
3.4 met 5 stemmen 31
Ooit was de functie van Kamervoorzitter in handen van een deftige mijnheer van onbesproken gedrag. In die tijd kon je heel goed de functie van de mijnheer scheiden van zijn meningen. Iedereen wist, de man is van christelijke, socialistische of liberale huize, maar zal daarvan op geen enkel moment blijk geven als hij ergens de Kamer moet vertegenwoordigen.
Tijden zijn veranderd, ten goede en ten kwade. Aan de goede kant is het niet langer meer automatisch een mijnheer. Er blijken ook zeer goede…

Marjolein maakt zich zorgen

dagcolumn
3.8 met 8 stemmen 30
Nee, het woord omvolking zal ze nu niet meer zeggen, maar ze moet zich zorgen maken over de massa-immigratie, zegt de aanstaande minister van immigratie Marjolein Faber. Ze zal het strengste immigratiebeleid ooit maken.
Nog strenger? Laatst zag ik een documentaire van een jongen die met zijn mobieltjes aan twee Belgische journalisten doorgaf hoe hij van Griekenland in België kwam. België had in die dagen een net iets strenger beleid dan Marjolein Faber nu wil. En toch, wie die documentaire…

Ritmisch deugde het

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 29
“Politie!”, schreeuwde mijn radio vanochtend, “Fascisten, staatsterroristen!”. De pers kiest te vaak de overtreffende trap, maar dit keer was ik het met hen eens. De toon was venijnig. “Politie … fascisten … staatsterroristen!” Ritmisch deugde de leus, maar ik hoop dat de sprekers geen studenten geschiedenis waren, want dan is er iets grondig mis in de staat Nederland.
Het waren de leuzen die geroepen werden door de bezetters van een universiteitsgebouw in Groningen. Dat gebouw…

Schoof

dagcolumn
3.7 met 6 stemmen 23
Schoof liet zich vooruit schuiven. Dit keer was het geen PvdA-er die je dacht nog te kunnen vertrouwen, zoals Kim Putters, of een PvdA-er die allang onbetrouwbaar was, zoals Ronald Plasterk, maar een ex-PvdA-er die vooral ambtenaar was. Een goede ambtenaar, zeggen ze, maar ook wel een ijdele ambtenaar, want anders was hij nooit op televisie geweest.
Maar dat de PVV er maar niet in slaagt mensen te vinden zonder (ex-)banden met de PvdA, is toch wel een teken aan de wand. Is de PvdA dan toch zo…

Dick Schoof als premier lijkt konijn uit hoge hoed

dagcolumn
3.8 met 21 stemmen 306
Lang geleden dat ik als min of meer gewoon ambtenaar de beoogd premier zag en hoorde op beleidsposities bij de Rijksoverheid. Hij behoorde toen- in mijn ogen althans- tot de categorie relatief jonge talentvolle ambtenaren op een ministerie. Deze groep, gedreven door soms linksige studies en omgevingen, combineerde bedachtzaamheid, intelligentie en een zekere joligheid in hun advieswerk. Vaak bevonden zij zich in een schil rondom de bewindslieden om deze gekozen politici van advies te dienen. Ik…

Sombermans tijdens Kamerdebat Hoofdlijnen

dagcolumn
4.2 met 10 stemmen 165
Veel trots in het betoog van de grootste partij, deze week tijdens het Tweede Kamerdebat over het Hoofdlijnen Akkoord van PVV, NSC, VVD en BBB. Het begrip trots kent overigens diverse rijke betekenissen, waaronder ook enkele die een bepaalde moraal aangeven. Zoals: ‘iemands eergevoel, een menselijke emotie die soms ook met ijdelheid of hoogmoed gepaard kan gaan’. Ik volgde het debat op televisie en kon teleurstelling en somberheid niet wegredeneren. Uiteraard is er een verkiezingsuitslag.…

Democratie

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 23
In het verleden zijn er meerdere democratieën geweest, waarbij een belangrijk deel van de kiezers niet mee mocht doen. In Nederland moest je voor de invoering van het algemeen kiesrecht een Nederlander zijn met een bepaald vermogen en, zo ontdekte Aletta Jakobs, een man. Hoewel dat niet in de wet stond, zou iedereen dat toch begrijpen.
In Zuid-Afrika onder het apartheidsregime mochten zwarten niet meedoen aan de verkiezingen. Dit was overigens minder een buitenbeentje dan ik dacht, want ook in…

'Strengste asielbeleid ooit’ als wensdenken

dagcolumn
4.2 met 14 stemmen 259
In de avondsessies leek vaak moedeloosheid te overheersen. Sommige onderhandelaars toonden zweetdruppeltjes bij de haargrenzen. En de kelen leken soms dichtgeschroefd met een soort fijnstof, waardoor praten qua stemgebruik stroef verliep. Niemand dorst in dit zoveelste politieke formatieoverleg de term ‘patstelling’ te gebruiken. talloze begrippen waren immers al zovele malen over tafel gegaan. De gezichten stonden vaak strak en neutraal bij het langs de media lopen na een sessie. De…

Een koekje

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen 47
Achter de balie in een groot koude kale beton en staalgebouw stond niemand en op de balie alleen een nummer dat ik kon bellen. Ik dacht, dan kan ik beter direct mijn contactpersoon bellen. Ik had nauwelijks opgelegd of daar kwam ze, de baliemedewerkster.
Ze had een koekje gegeven aan een klein meisje. In hetzelfde gebouw waar ik een afspraak had, zat ook een kinderpsycholoog of zoiets. Ik heb het me niet precies laten uitleggen, maar ik vond het verhaal van de baliemedewerkster in het…

Songfestival: gedoe en soms krijsende dames

dagcolumn
4.1 met 11 stemmen 197
Vooropgesteld dat ik Joost Klein's ‘Europapa’ slecht uit mijn hoofd krijg. En ik het bij nader inzien qua tekst toch beter vind dan vele andere teksten in de liedjes van dit jaar. Deze laatste bevatten vaak schreeuwende emoties, toppen, dalen en liefdes die bergen beklimmen of uit de as herrijzen. Op zich niet verkeerd, maar vaak wel heel erg cliché. Dit alles omgeven met veel heftig gedans, vlammende kolommen, rookwolken en soms voor mij het effect van krijsende dames en blèrende kerels.…

Bregmans bullshit

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen 30
Vorige week bezocht ik een boekpresentatie van Rutger Bregman in de Aula van de universiteit van Groningen. Hij is een goede spreker en veel mensen trokken na zijn verhaal naar de Spiegelzaal om het boek te kopen of, als ze het al hadden, een handtekening in hun boek te laten zetten. Prachtig.
Maar wat een wanhopig boek was het. ‘Morele ambitie’ heet het. Bregman vermoedt dat hij in de Nederlandse dominee-traditie staat, omdat zijn vader dominee was en hij iets goed wil bewerkstelligen,…

Rotte vis

dagcolumn
4.0 met 1 stemmen 40
De onderhandelingen voor het nieuwe kabinet zijn nu in een rustige fase. Althans, de pers heeft al een paar dagen geen geleuter meer laten horen. Vast staat dat dit komende kabinet niet in staat is om de problemen waar Nederland voor staat op te lossen. Hoe ik dat zo weet?
Welnu, het grootste probleem en het enige probleem waar ze het over eens zijn is de immigratie. Het probleem van dat probleem is dat het geen probleem is. Althans, niet een groot probleem. Er zijn geen opvangplekken voor…

Bingen met mijn moeder

dagcolumn
3.3 met 9 stemmen 44
Mijn uitgever zei nog voordat het boek een titel had, dat 'Het Kleine Verschil Dat Alles Verandert' ook door mensen met een MBO-opleiding moest kunnen worden gelezen. Hoewel ik vaak hoor dat mijn teksten goed te lezen zijn, heb ik daar dan ook rekening mee gehouden.
Mijn goede moeder belde me en vroeg of ik wist dat er een serie over de Sacklers op televisie was. Nee, dat wist ik niet. Morgen (zaterdag) was de laatste aflevering, legde ze uit, of ik dan ging kijken. Ik legde uit dat ik bezoek…

Duidelijkheid

dagcolumn
3.6 met 9 stemmen 48
We eisen duidelijkheid. Transparantie. Burgers kunnen alleen hun overheid vertrouwen als de overheid laat zien wat ze doet. Niemand waagt dat te betwijfelen. De politicus die zegt wat hij denkt en doet wat hij zegt is spekkoper.
Althans, dat zou je denken. Tom-Jan Meeus waagt bovenstaande allemaal te betwijfelen en sterker nog, hij stelt in zijn boekje 'Duidelijkheid' precies het omgekeerde. Democratie is gebaat bij onduidelijkheid. Politiek werkt alleen met achterkamertjes. Burgers kunnen…

Waarom populisten nooit winnen

dagcolumn
3.2 met 6 stemmen 44
Vorige week beschreef ik in de column waarom links nooit wint, dus wie nu denkt dat ik specifiek populisten wil pakken vergist zich.
Gisteren keek ik ter lering en ergernis, nee, geen vermaak, naar de mensen van Ongehoord Nederland die weer eens heel erg vaak uitlegden dat er nooit naar hen werd geluisterd en dat de NPO hen wilde pakken. Wat ik in het hele verhaal miste was waarom de NPO hen wilde pakken en wat hun bewijs was. Het was allemaal wat ge-beweer en weinig feiten.
Maar als je wilt…

Waarom links nooit meer wint

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen 52
Sinds jaar en dag heeft Nederland rechtse kabinetten. Eigenlijk is er maar één links kabinet geweest en dat was Den Uyl I. Wie dat heeft meegemaakt weet dat zijn kabinet heel smalle marges had. Rechts is er dankzij Wiegel in geslaagd om dit kabinet zo roemrijk te maken, dat sinds de val van dat kabinet over de grondpolitiek - Van Agt zou er later spijt van krijgen - dat sinds 1977 rechts voor alle problemen van het land de oorzaak zocht bij dit kabinet Den Uyl I. Het tweede kabinet Den Uyl…
Meer laden...