Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit

Laatst geselecteerde dagcolumn:

Schreeuw, jongen, schreeuw! Of huil eventueel!

dagcolumn
5,0 met 3 stemmen 27
Wie weet nog dat Cor Galis tegen Ischa Meijer riep: zing, jongen, zing, zing! Dat waren nog eens tijden. Dat was een tijd waarin kunst niet alleen waarde had, maar ook werd gewaardeerd. Dat waren tijden dat de elite neer keek op sport en liever naar de schouwburg ging.
Dat kunst nog hoog was.
Maar de macht van het geld heeft dit alles verpest, want aan kunst valt niet veel te verdienen. Natuurlijk kun je een kopje met de kop met Shakespeare verkopen in de toeristenhandel, maar je kunt elke vier…

Hoge Raad faalt: gekend onrecht (9).

dagcolumn
4,9 met 36 stemmen 546
In de herhaling op zondag: totdat een nieuw proces zal plaats vinden.
---------------------------------------------------------------------------------------
De juridisch zeer geschoolde dames en/of heren van de Hoge Raad laten het vonnis in zake de Arnhemse Villamoord voor wat het is. Mensonterend. Motivatie: Het Arnhemse hof had zich ooit gebogen over de politieverhoren en had die als betrouwbaar (!) bestempeld...
Je hoeft geen jurist noch psycholoog te zijn om na het zien van de verhoren -…

Prikparty

dagcolumn
4,6 met 13 stemmen 45
Nou, de Pfizer zit er eindelijk in hoor. Iedereen die mij een beetje kent, weet dat ik een aanstelster ben. Dat heeft voordelen en nadelen. In het geval van de prik is het lastig, want de fantasieën over direct dood neervallen en lichte bezorgdheid over een naderend griepweekend waaiden toch eventjes door mijn altijd wat onrustige hoofd. En dan ben ik ook nog in de echt verbonden met een man die mij, al jaren vóór de uitbraak van het eigenlijk alweer zo vertrouwde coronavirus, van die…

Opgewarmde Prak Op Binnenhof

dagcolumn
4,2 met 4 stemmen 128
Doorgaan met de huidige coalitie, zegt onze premier vrolijk. Schandalen waren er, zoals wisselingen door noodgedwongen aftreden van bewindslieden, woningramp, stikstofbrij, boerenprotest, onduidelijke prikstrategie, gespeelde slechte herinneringen, aanvallen, en beschamend interview met Nieuwsuur over radicale non-ideeën over nieuwe bestuurscultuur. En meer: onderwijs in nood, de zorg in nood, toenemend aantal gevaarlijke honden, hopeloos druk en gevaarlijk verkeer, tenenkrommende Tweede…

Het Feyenoordstadion

dagcolumn
4,0 met 3 stemmen 39
Gemeenteraadsleden van Rotterdam en investeerders voor het nieuwe stadion worden bedreigd en niet kinderachtig ook. Dit grenst aan terrorisme. Het kleine verschil is dat er nog geen aanslag is geweest, maar die grens is wel erg dun als er al raadsvergaderingen worden afgelast en mensen moeten worden beveiligd.
In die situatie lijkt het logisch te kijken naar degenen die bedreigen. Zij willen voorkomen dat er een nieuw stadion in Rotterdam komt, omdat ze bang zijn dat Feyenoord kapot wordt…

Oranje

dagcolumn
5,0 met 1 stemmen 48
Wanneer je te lang in de voorpret blijft hangen, is de kater des te heviger als de grote dag eenmaal is aangebroken. Geen zin meer in, al helemaal gehad. Teveel van verwacht.
Verjaardagen? Vriendjes die je speelgoed mollen en later visite die ineens alcoholvrij en vega is en morgen vroeg op moet. De dag erna word je wakker in je nieuwe lekker strak opgedekte Auping in plaats van in een plas bier. Laatste keer geweest.
Zo is het ook met het komende EK. Wat mij betreft is het al gespeeld.…

Aangekoekte pitten

dagcolumn
4,3 met 6 stemmen 52
Chagrijn klimt met toegeknepen oogjes van je keiharde schouders via je op elkaar geklemde kaken naar die diepe fronsrimpels van je. Het lijkt alsof de bozige ontevredenheid uit het niets de boel komt vergallen. Wat was het dat de opgewektheid waarmee jij jezelf nog aantrof bij het ontbijt met verse jus d ’orange en verse broodjes in de schaduw, ongemerkt heeft weggejaagd?
Waren het de losse plaaggedachten over machteloosheid en mislukking die je tussendoor even dacht? Was het de…

Irrationaliteit is de bron van rationaliteit

dagcolumn
4,5 met 2 stemmen 47
Heeft u wel eens iemand ontmoet die niets wil? Hoe ziet dat eruit? Zit hij? Ligt hij? Is hij verdrietig of blij? En vooral, weet hij wat hij moet doen?
Een machine wil niets. Het grote voordeel van een machine is dat je hem aan kan zetten, wanneer je maar wil en dat hij het dan doet en je kunt hem ook weer uitzetten en dan stopt hij. Dus vraag ik u weer: hoe ziet iemand er uit die niets wil?
De ratio is eigenlijk niets meer dan een machine. We kunnen rationele besluiten nemen, maar alleen als…

Laten we feest vieren, mama

dagcolumn
4,5 met 4 stemmen 42
Ze zat op de sterke arm van een Canadese soldaat en overal waar ze maar keek werd er gejuicht en gejubeld. Gelachen. Met vlaggen gewapperd. In haar handje hield ze de chocoladereep vast als een schat. De werkelijkheid voelde zoet en vrij. Zoveel blijdschap kende het meisje nog niet. Een blos op haar wangen. De wereld kreeg kleur.
Van augustus 1943 is ze, mijn moeder. Een peuter was ze nog op het moment dat Amsterdam werd bevrijd. Een zwaar beschadigde peuter. Voor altijd.
Gek eigenlijk, dat…

Wat Omtzigt ons vertelt

dagcolumn
4,0 met 1 stemmen 48
Pieter Omtzigt is razend populair en ontzettend ziek. Hij is volledig sensibel, in tegenstelling tot diverse leden van het kabinet die hem willen sensibiliseren, maar zij gebruiken dat als een eufemisme of newspeak (nieuwtaal) waar woorden het tegenovergestelde betekenen van wat er wordt bedoeld. Omtzigt voelt mee met de slachtoffers van beleid waar hij ook voor heeft gestemd, maar waar hij nu spijt van heeft en waar hij alles op alles zet om de gevolgen van falend beleid te…
Meer laden...