Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dag Franse Taal

Donderdag 13 november was het de Dag van de Franse Taal maar frappant genoeg kon het mijn humeur niet bederven. Ik zie zo’n dag als een truc van het onderwijs om kinderen te stimuleren om toch svp voor de Franse taal te kiezen terwijl het een taal is die op haar retour is. Frans is met name impopulair omdat je het nooit nodig hebt en niemand meer hoort spreken. De Franse taal wordt je met zo’n rigide themadag door de strot gedrukt en ik kan daar alleen maar recalcitrant van worden.
Saillant detail: Er is nauwelijks nog een Nederlander te vinden die zich bezig houdt met de Franse taal of het zou een oude Parijse pooier in een Amsterdams urinoir moeten zijn die zich door een corrupte prostituee laat fouilleren. Maar dat is nou niet bepaald een decor met allure waar je Frans wil horen praten want voor je het weet wordt er iemand na zo’n affaire, door toedoen van een louche passant, per ambulance weggevoerd. En die persoon wil jij niet zijn chef!

Nee; de Dag van de Franse Taal is werkelijk een farce en compleet gratuit. De Nederlander is momenteel bezig met de Pietendiscussie, straks het surprise maken en volgende jaar de start van de Tour in Utrecht. Die moet aan zijn portefeuille denken en heeft wel wat beters te doen dan zich met dat, excusez le mot, inferieure kutfrans te bemoeien.

Ik zie voorlopig nog geen types met capuchons op het trottoir met sabotageacties een ravage aanrichten bij de Franse ambassade maar onze premier zou carte blanche moeten krijgen om met bravoure die vervelende quiche-vreters achter hun bureau vandaan te trekken en ze toe te schreeuwen: “Wij zijn verdomme nationalisten pur sang!” Een mooier cadeau aan ons volk kun je je bijna niet wensen.

Er zijn lui die zeggen: “Je moet je mening privé houden. En in jouw branche is het toch juist gebruikelijk om er een charmante grap over te maken?” Hallo, alsof ik een ordinaire cabaretier ben!

Enfin; het zal allemaal wel weer met een sisser aflopen. Al zal een onverwachte hommage een hoop gêne opleveren. Zoals iemand die zonder nuance gaat roepen: Vive la France! Zo’n klootzak gaat coûte que coûte onder de guillotine! De Franse Taal komt er bij ons niet in!!

Schrijver: Marcel Harmsen, 14 november 2014


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 5 stemmen 153Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)