Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lees de laatste column over de actualiteit

Laatst geselecteerde dagcolumn:

Robert

dagcolumn
5.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 385
Er is dus een Robert Ten Brink-imitator ontdekt die nog beter schijnt te zijn dan de echte Robert ten Brink. Zo kraait de PR afdeling van het RTL programma ‘de TV kantine’. Alsof één Robert ten Brink al niet erg genoeg is. Robert, met zijn gespeeld empathische oogopslag en donkerbruine stemgeluid, fijn geslepen in jarenlange ploetertochten door de krochten van liefdesverdriet en relationele ellende. De man is zo goed, dat Robert zich naar eigen zeggen ‘s ochtends voor de spiegel…
Trawant18 februari 2021Lees meer >

Erben

dagcolumn
4.8 met 6 stemmen aantal keer bekeken 309
Erben Wennemars in winterstand is een gevaar voor de volksgezondheid. Reeds na luttele optredens op tv, waarin hij onophoudelijk zeurt, zanikt, zuigt en zeikt over een mogelijke Elfstedentocht, stijgt de oversterfte onder kijkers. Her en der zet men de nagels in designmeubelen, laten snijtanden los van het knarsen, stijgt de bloeddruk en wordt er in de huiselijke kring bij de minste irritatie op los getimmerd.
Erben Wennemars is de personificatie van de schaatsterreur die ons land teistert. Op…
Trawant14 februari 2021Lees meer >

De tijd van de wolven

dagcolumn
4.8 met 4 stemmen aantal keer bekeken 243
Toen de Russen, Amerikanen, Engelsen en Fransen met hun tanks Duitsland binnen reden, werd het land bezet. En bevrijd. Er was geen verschil. Dat het bezet werd, zag je aan het felle verzet dat werd geboden tot aan de laatste man of tot de laatste kogel, wat ook maar als eerste opraakte. Dat het bevrijd werd, zag je aan het vrijwel totaal ontbreken van verzet nadat de Duitsers hun wapens hadden neergelegd.
Ik las het boek Wolfszeit - de tijd van de wolven - van Harald Jähner dat over de tijd…

Waarom wint rechts?

dagcolumn
5.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 221
De overwinningen van rechts steunen op twee peilers. De ene is angst en de andere is angst. De ene peiler is angst voor het vreemde, een aangeboren eigenschap van mensen. Die angst is in de eerste plaats angst voor buitenlanders of andere vreemde mensen. In het verleden waren dat katholieken of, als je katholiek was, protestanten en altijd de Joden, behalve als je Jood was. Later kwamen daar de communisten, de zwarten en de islamieten bij.
Wie nu naar de Verenigde Staten kijkt, ziet hoe rechts…

Arnhemse moordzaak: werk aan de winkel.

dagcolumn
4.8 met 9 stemmen aantal keer bekeken 607
In de Tweede Kamer heeft een tiental Kamerleden vragen gesteld over een telefoontje van iemand van of rond het Koninklijk Huis in 2007.
Er moet een onderzoek gestart worden naar mogelijke beïnvloeding rond een zaak van een piloot die ervan verdacht werd een rol te hebben gespeeld bij het laten verdwijnen van Argentijnse gevangenen.
De piloot is na een aantal jaren gevangen gezeten te hebben in Argentinië weer vrijgelaten en is heelhuids teruggekeerd naar Nederland. Daar strijdt o.a. zijn…

Eppur si muove

dagcolumn
4.0 met 4 stemmen aantal keer bekeken 235
In Buitenhof wordt voor de verkiezingen elke keer een lijsttrekker uitgenodigd voor een interview. De eerste – en dus door Buitenhof als minst interessante lijsttrekker gekozen kandidaat die ze wel uitnodigen - is Thierry Baudet. Misschien zijn er ook kandidaten die ze niet uitnodigen.
In ieder geval werd hij niet bewonderend aangekeken zoals Jort Kelder dat een week eerder deed bij Op1. Jort Kelder organiseert jaarlijks een feestje op Texel en daar mogen de Amsterdamse spraakmakers of…

Rutte: de Messi van de Nederlands politiek

dagcolumn
4.6 met 7 stemmen aantal keer bekeken 595
Wat me allerminst bevalt is dat het zoet en het zuur in deze corona-crisis ongelijk verdeeld zijn.
Soms begrijp ik het, hoe oneerlijk het ook is. Webbedrijven en grootgrutters doen het uitstekend, terwijl horecamensen en kappers interen. Ze maken het niet meer goed: een overgeslagen maaltijd en een achterwege gelaten knipbeurt zijn voorgoed passé.
Waar ik het niet begrijp is het politieke speelveld.
Waarom krijgt Mark Rutte het zoet (40 zetels voor de VVD in de peilingen) en Hugo de Jonge het…

Ben ik wel stoïcijns genoeg?

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 232
Vorige week is mijn nieuwe dichtbundel Seinpost verschenen. Een blijde gebeurtenis die om een houten ooievaar vraagt, in de voortuin. Gelukkig loopt er door het polderlandschap achter mijn huis een echte eiber; ik voel mij een bevoorrecht mens.

Zeker nu de doos met presentexemplaren van mijn uitgever is binnengekomen. Zie het liggen, het kind. Omslag, binnenwerk, flaptekst: ik ben zo trots als een aap die net vader is geworden.…

Beroerd Leiderschap

dagcolumn
4.5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 509
‘We zijn gek op leiders en schrijven hen maar al te graag goddelijke en uitzonderlijke eigenschappen toe. De leugens over leiderschap slikken we als zoete koek. Of een leider ook nog wreed, narcistisch of paranoïde kan zijn, vergeten wij even. De leider tegemoet werken, uit eigen wil, dat is onze enige drijfveer. We willen braaf zijn en zoet.’
Aldus een citaat uit het boek: ‘Hoe raak je ze kwijt?’ Over ontspoorde leiders en slechte managers’ van de auteur Joep Schrijvers (Uitg.…
Karel Jong30 januari 2021Lees meer >

Project X

dagcolumn
4.0 met 5 stemmen aantal keer bekeken 288
Zijn jullie trots, vroeg burgemeester Aboutaleb op verschillende manieren aan de jongeren die ’s ochtends wakker werden met wat ze die dag gestolen hadden en de blauwe plekken van hun baldadigheid. Zijn jullie trots?
Van de week sprak ik een moeder van dochters die tijdens Project X in Haren buiten waren. Project X? U bent het waarschijnlijk vergeten, maar Project X was de dag dat de gemeente Haren wereldnieuws werd. Het centrum in het kleine vredelievende dorpje onder de rook van Haren werd…

Het rode hutje

dagcolumn
4.2 met 8 stemmen aantal keer bekeken 275
Deze donkere winteravonden terwijl het buiten regent en stormt, de corona rond waart en op televisie zelfs geen film meer is met Doris Day, wordt valt het leven soms wel wat zwaar. We kijken elkaar aan en vragen ons af of er ooit een einde komt aan deze ellende.
Ik moet dan denken aan het rode hutje. Het rode hutje staat in Noorwegen. Ik en mijn vrouw wandelden over de hoogvlakte van Noorwegen die, vergeleken met de Nederlandse polder verre van vlak is. We stonden op een bepaald moment op die…

Verlost van Trump

dagcolumn
3.8 met 8 stemmen aantal keer bekeken 229
Vandaag zijn we verlost van Trump als President der Verenigde Staten.
Toen hij als amateur-politicus na een stelselmatige leugencampagne en het neersabelen van zijn opponent oud-minister van Buitenlandse Zaken Hillary Clinton ("lock her up") op 20 januari 2017 President werd, had ik veel narigheid voorzien. Ik had zelfs voorspeld dat hij binnen een jaar uit zijn ambt gezet zou zijn.
Trump heeft het 4 jaar volgehouden. Vraag niet hoe?!
Met 40.000 (!) leugens, met het rijker maken van de rijken…
A. Steios20 januari 2021Lees meer >

Caro’s muziek

dagcolumn
3.8 met 5 stemmen aantal keer bekeken 471
-----------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.…

Jinek bij Jinek

dagcolumn
4.0 met 3 stemmen aantal keer bekeken 202
Gisteravond naar “Jinek” en daardoor onvermijdelijk ook naar Jinek gekeken. Natuurlijk werd er flink aandacht besteed aan het opstappen van Lodewijk Asscher. De ongeneeslijk zieke Melissa werd daardoor voor de tweede keer afgebeld. Je moet weten waar je prioriteiten liggen.
Een tafel vol PvdA prominenten mocht zijn zegje doen. Niet 5 of 10 minuten maar minstens 3 kwartier in mijn beleving. Het leek wel één lang PvdA verkiezingsspotje. Vooral Gerdi Verbeet zat duidelijk gevangen in haar…
Gaffelbaard15 januari 2021Lees meer >

Baudet

dagcolumn
5.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 264
Laatst kreeg ik een boek over de heer Baudet, u weet wel, dat grappige Kamerlid dat Latijn spreekt. Hij is zeker een kleurrijke man, ware het niet dat hij het woord boreaal niet alleen bekend heeft gemaakt, maar ook een nieuwe methode om aan te geven dat blanken beter zijn dan andere mensen.
Dus in die zin is hij een kleurarme man.
Uit het boek komt iemand in beeld die overal toegang heeft gekregen, waar ik ook wel toegang zou willen hebben. Hij heeft een proefschrift aan de universiteit van…

Heilige twijfel

dagcolumn
4.7 met 7 stemmen aantal keer bekeken 195
Het thema van de 86e Boekenweek, dit jaar van 6 tot en met 14 maart, is ‘Tweestrijd’. Waar kun je zoal over twijfelen? En wat heeft dat met de tien geboden te maken?
Je kunt over veel dingen twijfelen: arbeid en kapitaal, waarheid en propaganda, geloof en realiteit, gevoel en verstand – en over je identiteit.
‘Wie ben ik?’ is de oeroudste vraag aller vragen. De genen en de bagage die we van onze (voor)ouders mee krijgen, maken ons karakter maar gedeeltelijk af. Het was Nietzsche die…

Dom66 en het initiatiefrecht

dagcolumn
2.8 met 9 stemmen aantal keer bekeken 827
-----------------------------------------------------------------------------------------
De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.…

Staatsloterij

dagcolumn
4.0 met 2 stemmen aantal keer bekeken 171
Ik las in de NRC een tot nadenken stimulerend stuk van de jonge Nederlands schaakmeester Nick Maatman, die onlangs zijn master filosofie aan de RUG heeft behaald.
Nick beveelt aan geen lot te kopen omdat de Staatsloterij een denivellerend effect heeft en bijdraagt aan de afname van het totale welzijn van de bevolking.
In dit kader is het lastig zijn hele verhaal weer te geven dus ik beveel met een gerust hart aan het artikel te lezen dat ongetwijfeld bij Google gevonden kan worden (NRC, maandag…

De kern van de democratie

dagcolumn
3.5 met 4 stemmen aantal keer bekeken 233
Er is één kenmerk van democratie, dat cruciaal is voor het voortbestaan van democratie. Dat kenmerk is, dat periodiek kiezers een leider kiezen en de zittende leider zijn of haar macht afstaat aan degene die gekozen is.
Er zijn allerlei varianten van democratie. De Britten hebben bijvoorbeeld geen vaste termijn, maar als een premier te lang blijft zitten, kan de koningin de premier vragen verkiezingen uit te schrijven. Dat moet de premier dan ook doen. Natuurlijk kan hij weigeren, maar dan…

Minder politieke partijen aub

dagcolumn
4.8 met 4 stemmen aantal keer bekeken 557
Bij de Kiesraad hebben zich 89 partijen gemeld: meer dan de kiezer lief is.
Uiteindelijk zullen er ongeveer 25 aan de Tweede Kamerverkiezingen op 17 maart gaan meedoen: meer dan de kiezer lief is.
In het huidige parlement tellen we ongeveer 18 partijen of afsplitsingen of afsplitsingen van afsplitsingen.
Lastig, tijdrovend, kostbaar. Let maar eens op het corona-debat op 5 januari: een eindeloze rij van Kamerleden die het allemaal heel anders en veel beter zouden hebben gedaan dan onze minister…
Meer laden...