De kunst van het fulmineren
dagcolumn
4.5 met 4 stemmen
307 Engelse volksvertegenwoordigers schudden de briljantste verbale nose-punches uit hun mouw. Maar voorlopig vergadert het Britse Lagerhuis niet, in afwachting van de uitgeschreven algemene verkiezingen. Geen beletsel voor Mister Speaker om het zinkende Rule Britannia-schip langs de reling te verlaten; de opmerkelijke John Bercow, vermoedelijk de beste voorzitter die Westminster ooit gehad heeft.
Mijn aandacht werd eveneens gevestigd op twee antieke meubelstukken, de een met de eretitel ‘father…
Ons huis staat in brand
dagcolumn
5.0 met 5 stemmen
476 Zelden ben ik zo vaak zo geschokt geweest als tijdens het lezen van het boek met de eenvoudige titel 'Ons Huis Staat In Brand' van Melana Ernman.
Melana Erman is een bekende Zweedse operazangeres. Ze heeft op tal van podia gestaan overal ter wereld en heeft het zelfs in haar hoofd gehaald dat het wel een goed idee zou kunnen zijn om mee te doen aan het Europese Songfestival in 2009. Ze haalde de finale, maar werd daar één na laatste – voor Spanje. Zij, en de Spaanse kandidaat waren de…
MOSREDNA
dagcolumn
3.5 met 4 stemmen
294 Het spiegelt in de wereld.
Een kloof heeft zich geopend.
Met aan beide kanten Zombies.
Klompen rauw vlees vliegen over en weer.…
Hoop is..
dagcolumn
5.0 met 4 stemmen
302 En weer veren we hoopvol van de bank. Een nieuw medicijn ontdekt tegen Alzheimer.
Het zou al op mensen getest zijn, met bemoedigende resultaten.
De eerste bummer volgde al snel. Alleen het verloop van de ziekte zou erdoor vertraagd kunnen worden maar dat moet ook nog afgewacht. In de loop van de komende weken wordt de euforie vervolgens in kleine stapjes de nek omgedraaid.
‘Te vroeg gejuicht rond Alzheimer’…
Ik zal toezien
dagcolumn
4.5 met 2 stemmen
270 Onlangs las ik het boekje 'Ik zal handhaven' van Dato Steenhuis (2019). Het is een inleiding van hoe handhaven in Nederland is geregeld en tegelijk een pamflet hoe slecht handhaven in Nederland is geregeld.
Bij tal van instanties komt hij steeds terug op dezelfde problemen: veel aandacht voor beleid en weinig aandacht voor de uitvoering. Dit herken ik. Het doet mij denken aan een veel ouder boek – de Dramademocratie van Elchardus (2002). Hierin wordt een mechanisme beschreven dat volgens…
Tegen Polen
dagcolumn
3.2 met 6 stemmen
286 Voordat ons huidige abracadabrische alfabet uit de schimmige tweeduuster zône van het half wakkere–half sluimerende collectieve kosmische bewustzijn sedimenteerde, communiceerde de toenmalige mensvariant door middel van vaak in steen gebeitelde cryptische, rebus-achtige emblemen, cartouches of pictogrammen.
Hiëroglyfen in Egypte, Spijkerschrift of Cuneiform in Sumerië, Babylonië en Assyrië, Maya schrift in Midden en Zuid Amerika, en vele vormen van beeldschrift die over de hele wereld…
Polen
dagcolumn
4.7 met 3 stemmen
359 Als verre nazaat van een Poolse prinses volg ik het Poolse nieuws altijd iets anders dan het Bulgaarse of Slowaakse nieuws. Daarom stel ik u eens de vraag: is het erg dat PiS de verkiezingen wint? Het is natuurlijk bekend dat PiS de rechtstaat beetje bij beetje aan het ondermijnen is. De vorige regeerperiode werd de rechterlijke macht meer en meer beknot, zodat er minder Pools en Europees recht zou worden gesproken en meer PiS-recht. Hetzelfde gold voor de scholen.
Nu lijken de nieuwsmedia meer…
Pad en Stoel
dagcolumn
3.5 met 6 stemmen
673 Op een van onze wandelingen deze week, door het bos- en heiderijke hartland genaamd de Veluwe (een naam waarin de Nederlandse Leeuw kunstig is verborgen), staarde de man met de zeis die Herfst heet (waarin het woord sterf is verwerkt) ons vanaf bijna elke plek diep in de ogen.
Voor sommigen is het opkomen van de menigvoudige verscheidenheid aan zwammen, fungussen, amanieten, boleten, bankjes, en andere paddenstoelen een bron van louter inspiratie; voor mij is het een bitterzoet genoegen.
Dat…
Martien
dagcolumn
4.5 met 8 stemmen
291 Chateau Meiland wint de Televizierring. Of liever jeugdherbergvader Martien, de olijke ontdekking uit ‘Ik Vertrek’, de springerige kasteel hupseflups, de Harm met het harpje anno 2019. Het volk smult van een graatmagere ADHD’er, wiens uitzinnige optreden in de gelijknamige kijkcijferhit verheven wordt tot het beste wat de vaderlandse TV te bieden heeft.
We hebben weer een Albert Mol, het gat tussen Geer en Goor is voor even opgevuld met een nieuwe attractie uit circus Gay, waar de…
Mediamarkt
dagcolumn
4.0 met 4 stemmen
1.190 Je wist het wel, maar je gelooft het pas als je het ziet.
De Mediamarkt opent haar vijftigste filiaal en doet iets leuks.
De eerste honderd klanten krijgen een setje oordopjes t.w.v. 115 Euri. Gevolg, heel Leidschendam verzamelt zich en staat in een ordeloze massa voor de deur.
En dat volk van trieste losers wil allemaal tegelijk naar binnen. En daarvoor zijn ze bereid hun medemens onder de voet te lopen, weg te trekken of neer te knuppelen. Hele families zijn uitgerukt. De klok tikt, een…
Geen gesprek
dagcolumn
3.0 met 2 stemmen
2.043 A. Heeft u even tijd om geen gesprek met mij te voeren?
B. Ja hoor, dat schikt wel even.
A. Prima.
B. Hoe lang denkt u dat u ongeveer geen gesprek wil voeren?…
Gezond verstand
dagcolumn
4.7 met 3 stemmen
432 Het is pijnlijk als mensen hun gezond verstand niet gebruiken. Dit was mijn eerste reactie toen de SGP commentaar had op de hulpkreet van artsen. Ze willen meer mogelijkheden om euthanasie toe te passen op terminale kinderen die alleen nog lijden in het vooruitzicht hebben. De SGP is tegen. Het is niet aan mensen om een leven stop te zetten. Die macht moet alleen God hebben volgens de gelovigen. Erg pijnlijk voor de zieke kinderen dat uitschakelen van gezond verstand.
Ik hou van western films.…
ORGANISCH DENKEN
dagcolumn
3.2 met 4 stemmen
1.005 Vandaag is een goed moment om in de vruchtbare bosgrond van ons brein ruimte te maken voor enkele exotische paddenstoelen die opzwellen, als herfst-erecties, uit de voren van de hersen-hemisferen.
Aanvankelijk heb ik hierboven geen titel gezet.
Zo’n a priori titel beperkt de condensatie mogelijkheden die zweven in het gistende oktober fluïdum dat ons nu omringt.…
In winterslaap je tussen de beren
dagcolumn
3.0 met 4 stemmen
1.626 Natuurlijk doen wij nooit een vlieg kwaad. Laat dat maar aan de vakman over. En wie was er nou toch eerst, de kip of wij? Verklaren in het ene land de koe heilig en het andere land raakt maar niet uitgemolken over de koe per vervuilende scheet. Het is de waarheid als een koe om een opgeblazen gevoel van te krijgen. Boeh, zo laf.
Alleen de mensch kan wel zo stierlijk vervelend zijn, voor de lol móet een stier daar wel horendol van worden. We hebben nou eenmaal de vervelende gewoonte om een…
Ontzettende doodzondes
dagcolumn
2.5 met 2 stemmen
300 De universiteit van Leiden is in 1575 gesticht in naam van de koning van Spanje door de Staten van Holland en Zeeland – op aandrang van Willem van Oranje.
Het waren verwarrende tijden. Ik denk niet dat Philips II erg blij was met wat er hier namens hem gebeurde. Het was een besluit van een stelletje opstandelingen. Omdat die opstandelingen geen soevereiniteit bezaten, konden ze niet een universiteit stichten. De soeverein was de koning, u weet wel, de ko-o-o-ning van Hispanje uit ons…
En overigens…
dagcolumn
4.5 met 2 stemmen
310 Dapper, besluitvast, rechtlijnig. Een enkele politicus kan met deze drie kloeke krachttermen omschreven worden. Eigenlijk heeft Marianne Thieme haar klassieke Cato-de-Oudere-afsluitingen (‘voorts blijf ik van mening dat we onverwijld een eind moeten maken aan de afschuwelijke dierenindustrie’) nooit nodig gehad. Als resoluut voorvechtster trok ze aandacht, de wereldpers stond voor de stoep en haar Partij voor de Dieren groeide.
Maar de wijze waarop Thieme al zo lang voor onnodig dierenleed…
NU
dagcolumn
4.0 met 4 stemmen
520 Grapje van Kamagurka cartoon: man zit gespannen op keukenstoel en denkt hardop tegen zichzelf met van die gedachtenwolkjes boven zijn hoofd, achtereenvolgens [‘als ik NU zeg is het alweer voorbij’]; [NU..]; [NU..]; [NU..]; [NU..] waarbij hij elke keer wat depressiever en wanhopiger kijkt.
Het (b)lijkt een onmogelijke opgave voor het denken om dat moment NU te bevatten. Alsof het ’t enige gebied in de grote tijdruimte is dat niet bestemd is om door onze denkmachine te kunnen worden…
SPORT IS ONGEZOND
dagcolumn
4.0 met 1 stemmen
406 Afgelopen week. Ik meende 23 september zag ik Anna Gimbrere als tafeldame meedoen in de DWDD. Natuurlijk blijf je dan kijken. De natuur is immers niet voor niets mooi, er mag gerust naar gekeken worden.
En het is nog een heel slimme dame ook. Wat haar was opgevallen deze week, was dat een wetenschappelijk onderzoek heeft uitgewezen, dat intensief sporten gewoon ongezond is. Een snelle stofwisseling schijnt de lichaamscellen ook sneller te verouderen.
Dus is het beter om te wandelen in plaats…
Little Britain
dagcolumn
3.8 met 4 stemmen
585 John Bull was ooit een symbool van een wereldrijk: Great Britain. De huidige premier lijkt nu het land naar de ondergang te leiden.
Zijn studiegenoot beloofde een referendum en dat pakte rampzalig uit. Vervolgens moest een integere maar door haar eigen partij gewantrouwde tussenpaus May het oplossen en pas toen haar positie volstrekt onhoudbaar was, nam Boris Johnson het roer over. Die belooft en belooft dat het Great Britain op 31 oktober de EU verlaat. Klaar uit. Hoe dan ook. Met of zonder…
Excuses van God
dagcolumn
3.0 met 2 stemmen
733 Sammy Davis Junior ging nooit naar school omdat zijn familie behoorde tot de rondtrekkende artiestentroupe Will Mastin’s Gang; meerdaagse engagementen waren een uitzondering. Hij stond op de aanplakborden geannonceerd als ‘Stille Sam, de dancende dwerg’. Hij was zwart, joods, verminkt en halfblind. Hij besteedde zijn geld aan opzichtige halskettingen en zegelringen: ‘Sammy was een misbaksel waarvoor zelfs God zich moest excuseren’.
Maar op de podia bleek hij een wonderkind in zang,…