Arnhems meisje
dagcolumn
5.0 met 2 stemmen
292 Als jonge jongen was ik al door haar gefascineerd. Als ze bij me in de klas zou hebben gezeten, was ik vast enorm trots op haar geweest. Op haar lef en rebelse karakter. Haar gedurfde kleding en scherpe uitspraken. Ze zou het bloed onder nagels van leraren hebben vandaan gehaald. Steeds dat prikkelende laatste woord. Vaak de klas uit zijn gestuurd. Dat kon natuurlijk niet. Ze is immers iets ouder dan ik. Stiekem was ik een beetje verliefd op haar. Al had ik geen idee hoe ze eruit zag. Mijn…
Gevoel
dagcolumn
3.5 met 11 stemmen
331 Gisteren, onderweg naar de Duitse grens, pikte de autoradio een bekend liedje op van zo’n honderd jaar geleden (voor de popmuziek tenminste) gezongen door ene Paula, waarin de regels voorkomen: ‘I don’t wanna lose this feeling’en ‘do you feel the same’. Dat interesseert me, omdat het mijn ervaring is dat je je gevoelens niet kunt vasthouden. En blijkbaar wist de maker van dit liedje het ook: gevoelens komen en gaan. Als een windvlaag, een regenbui, een bezoek aan de tandarts, een…
Mijn eigen Kabouter
dagcolumn
4.2 met 4 stemmen
303 Ik was dol op de leesboekjes van Wipneus en Pim, niet in het minst door de fantasievol getekende omslagen. Wipneus en Pim waren kabouters die avonturen beleefden. Ergens moet ik nog twee van die boekjes hebben liggen. De schrijver was oa BG of AB van Wijckmade, een pseudoniem. Hij schreef meer dan twintig delen. Sinds lange tijd heb ik niet meer aan deze boekjes gedacht.
Tot voor kort.
Ik vond in het doosje ‘spullen van mijn vader’, spullen van mijn vader. Waaronder een foto van…
Oorlog is een geloof
dagcolumn
3.4 met 7 stemmen
321 De islam is een geloof. Het christendom is een geloof. Atheïsme is een geloof. Alles in de wereld, het huis waarbinnen ik schuil tegen de regen en de wind, de regen en de wind zelf, alles bestaat alleen omdat ik geloof dat het bestaat. Natuurlijk zijn er fysische wetten die ervoor zorgen dat als ik buiten loop dat ik nat word en dat ik dat voel, maar ook dan merk ik het pas als mijn hersens toelaten dat ik het merk.
Ik handel niet op feiten maar op dat wat mijn hersens denken dat feiten zijn.…
Open brief aan Droefzuiger en Zuurbrand
dagcolumn
2.2 met 16 stemmen
442 Bovengenoemde heren scheppen er, in columns en reacties, regelmatig en onbeschaamd genoegen in om mijn generatie op een zure en pathetische wijze te bekladden door gebruik te maken van platvloerse clichématige retoriek waarmee ze ongetwijfeld de bedoeling hebben om het eigen onvermogen en falen niet over het voetlicht te hoeven brengen door bij elke vorm van vermeende ongerechtigheid hun wijsvingertje onverwijld en belerend op te steken naar die verrekte oudjes.
Ik heb mijn fileermes eens…
The more you see, the less you know
dagcolumn
4.5 met 2 stemmen
290 Volgens emeritus hoogleraar Cees Hamelink zijn er twee soorten mensen. De socialen en zij die alles als een provocatie zien. Simpel. Het probleem is dat deze twee groepen elkaar absoluut niet begrijpen. Of bereiken. Ze komen elkaar vaak ongewild tegen. Op verjaardagen bijvoorbeeld. Na een borrel of wat. Het leverde Frank Boeijen begin jaren '80 een hitje op: 'Nooit meer naar een verjaardagsfeest, omdat ze vervelend zijn.'
Ik ontmoet een sociaal dier bij de veldsla en de boerenkool in de…
Story
dagcolumn
3.4 met 11 stemmen
921 'Mr. McKee is punctueel, dus ben op tijd.'
'Het tikken op uw toetsenbord kan Mr. McKee afleiden, dus liever geen laptops op de eerste rijen.'
'Houdt er rekening mee dat Mr. McKee stevige meningen verkondigt over politiek, religie en maatschappij.'
We zijn gewaarschuwd. Deze en andere huisregels moeten ons vier dagen bij de les houden. De les van Robert McKee in Storywriting. McKee is een autoriteit op dit gebied. Zijn Story Seminars zijn al jaren over de hele wereld druk bezocht. Nu zijn…
Parijs
dagcolumn
4.0 met 5 stemmen
342 Montmartre, de Sacre Coeur, de Notre Dame en de Eiffeltoren. Ze staan er verslagen bij, na de gruwelijke aanslagen van vrijdagavond in de stad. Een aantal terroristen, met hun laffe daden op mensen als u en ik.
Ze zouden 'strijden' voor een vrij Syrië. Maar op onschuldige mensen schieten is geen strijd. Dat is een éénzijdige en puur egoïstische daad, die elk menselijk besef of doel overstijgt.
Ik vraag me eigenlijk af of we van terrorisme moeten spreken? Want gaan we alle daden, die niet…
Stad van Licht
dagcolumn
4.6 met 13 stemmen
557 Als jongen van een jaar of twaalf zag ik eens doctor Lou de Jong op tv. Met zijn nasale stem legde hij de kijker uit hoe de holocaust in zijn werk ging. Terwijl hij sprak werden beelden getoond van de concentratiekampen. Ik was vanaf die dag bezig met de vraag: welke wrede kanten leven er toch in de mens? Zijn het gewetenloze en gewetensvolle onlosmakelijk verweven in één mensheid? Van de mooie kanten wist ik al veel. Kunst, schitterende muziek, humor, liefde, vriendschap. Maar die wrede,…
Vredesverklaring
dagcolumn
4.0 met 2 stemmen
275 We zijn, volgens premier Rutte, in oorlog met IS. Dat is een beetje problematisch, want daarmee erkennen we een land dat we niet willen erkennen. Met andere woorden: een groepje van ongeveer tien aanslagplegers kan Nederland verleiden om een oorlog tegen een bepaald land te beginnen.
We weten hoe dat werkt. De Eerste Wereldoorlog begon ook met een aanslag. Een goed staatsman houdt zijn hoofd koel en bevorderd de terroristen niet tot staat, maar stelt dat de terroristen criminelen zijn. Een…
Democratie?
dagcolumn
3.8 met 8 stemmen
325 Democratie?
Al een tijdje speelt het thema (what is in a name?) van de Democratie door m'n gedachten als ik tijdens de week de belangrijkste zaken in beschouwing neem.
Ik ben nooit 'politiek geëngageerd' geweest, of wat ik denk dat daaronder verstaan wordt.
Wel altijd bezig met rechtvaardigheid en waarheid. Nee, waarheid en rechtvaardigheid.…
Hangende Barbertjes
dagcolumn
4.0 met 7 stemmen
302 Het journaille was er klaar voor. Barbertje zou hangen. Ze wachtten op de voorzitter van de Tweede Kamer mevrouw Van Miltenburg die zou komen vertellen wie van de fractievoorzitters gelekt had. Toen ze eindelijk kwam, werd ze belegerd door woordgrijpende microfoons. Maar opnieuw stelde Van Miltenburg teleur. ‘Ik weet geen naam.’ En: ‘We hebben unaniem besloten een commissie in te stellen.’
Er was geen barbertje. Er was geen triest einde van een veelbelovende carrière. Niemand werd de…
Discriminatie
dagcolumn
3.9 met 15 stemmen
431 Wij discrimineren allemaal. Wat zegt u, u niet? Sorry dan heb ik u niet bedoeld maar de rest doet het wel degelijk. In letterlijke zin betekent discrimineren: het maken van onderscheid.
Daar zijn we de hele dag vrijwel continu mee bezig. Schat wil jij pindakaas op je brood? Nee doe maar gewone kaas. Discrimineren zit ons in het bloed. Sterker nog, zonder discriminatie waren we niet de mens geworden die we nu zijn. Het hele leven is er van doordrenkt. Geen zoogdier zou de planeet bevolken als…
Risico
dagcolumn
3.8 met 10 stemmen
455 Als ik het goed begrijp, is leven een risico. U bent dan wel onwetend geboren en opgegroeid. Nu u volwassen bent krijgt u er van langs! Zeker wanneer u een koutje heeft gevat. Of wanneer u echt iets onder de leden heeft. Of, zoals mijn eigen huisarts mij toesnauwde: 'Weet u wel dat het van uw Eigen Risico afgaat?'
Ineens had ik hem.
De buffer in onze verzekering, die we zelf moeten betalen. Het Eigen Risico. Natuurlijk, het moest een naam hebben. Ik zie een bureau, wat stoffige types. Sorry, ik…
Stekelig
dagcolumn
4.1 met 12 stemmen
410 (Voor Peggy Bosch Radboud Nijmegen, die een proefschrift over acupunctuur 'needles on the couch' heeft geschreven en lotgenoten)
Het is november, dat zien we op de kalender. Dat zien we aan het weer, aan de Zon, aan de bomen. We voelen het of ruiken het in de lucht. We herkennen het aan de andere, vorige keren dat het november was. Aan het licht. Ergens is het zelfs, in onze cellen of andere fijngevoelige onderdelen beneden onze individuele bewustzijnsdrempel, zodanig geprogrammeerd dat de…
Ivo Niehe en de NASA
dagcolumn
4.0 met 1 stemmen
300 Media berichtten dat de NASA, de Amerikaanse ruimteorganisatie, met belangwekkend nieuws naar buiten zou komen. Vaak komt zo’n bericht naar buiten als het Congres moet beslissen over geld voor de NASA. Of dat nu het geval is weet ik niet maar het belangwekkende nieuws was dat onze zon af en toe een wind laat en dat daardoor de atmosfeer op Mars zo ijl is.
Heeft u het belangwekkende nieuws al besproken met uw collega’s bij de koffieautomaat? Heeft u er ook zo onrustig van geslapen?
De manier…
Oude blanke mannen
dagcolumn
4.0 met 2 stemmen
283 ‘Blanke mannen? … In een kroeg? … Om twaalf uur? …’ zegt de donkere man in een sportschool verderop in de straat: ‘Die werken niet.’
Helaas geen reactie. Het klopte overigens dat de blanke mannen niet werkten. Ze waren met pensioen en tja, wat moet je dan doen?
Maar de grap was natuurlijk dat het hier ging om een hardwerkende Nederlandse donker gekleurde sportieve man in een sportschool – het zweet droop nog van zijn neus, en een paar zwaar gefrustreerde mannen die hun…
KO DE LAAT HEEFT EIGEN FESTIVAL IN NOVEMBER
dagcolumn
3.5 met 2 stemmen
281 Ko de Laat, die op deze site al jaren het snelsonnet op dinsdag verzorgt, viert deze maand zijn 25-jarige jubileum als schrijver en dichter met een eigen Ko de Laat Festival.
Overzicht Ko de Laat Festival (evenement t.g.v. 25-jarig schrijver- en dichterschap):
4/11 Literaire Sneak Preview in c.c. Jan van Besouw, Goirle, 20.00
6/11 Literaire Sneak Preview in c.c. Elckerlyc, Hilvarenbeek, 20.30…
Klapschrijver met tien ramen
dagcolumn
4.5 met 2 stemmen
349 Maandagmiddag, half vijf. Daar zit ik dan. Eindelijk. De eerste ademtocht het lekkerst. Streling van de ruggengraat. Simpel kan het leven zijn. Het geluk van een meditatiebankje.
De afgelopen week komt voorbij. Dag en nacht werken. De ene na de andere beer schoot ik af. De trots. De euforie. Ik heb het maar mooi geflikt.
Plots komt er een bubbel omhoog. Nog een deadline. Ik schrik van het woord. Hoe is het mogelijk? Schrijven is toch mijn passie? Twintig minuten later ben ik kilo's lichter.
Ik…
Lonely planet
dagcolumn
3.4 met 5 stemmen
420 We praten over de onderstroom, tijdens een training over het in goede banen leiden van grote bijeenkomsten. De onderstroom is het verloop van gevoelens dat onder de oppervlakte pruttelt of bruist, maar dat we niet direct zien. Het is het 'ik voel me niet meer veilig' of 'ik ben onzeker over mijn toekomst' dat zich manifesteert in 'we willen geen vluchtelingen'. Of, nog erger: 'er moet een piemel in'. Wat moet je met die onderstroom?
De onderstroom is overal. Een prachtig voorbeeld was vrijdag…