Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Boekverbrandingen

Nu mag zelfs Winnetou van Karl May al niet. Er zijn mensen die zich gekwetst voelen, vindt de uitgever, en dan wordt het boek uit de handel gehaald.

De twee maten zijn overigens ook duidelijk: de Satansverzen van Rushdie kwetsen ook een hele groep mensen, maar dat mag absoluut niet worden verboden. De uitgevers daarvan, in vele talen, houden moedig stand. Het verschil is dat de ‘slachtoffers’ van Karl May niet met pijl en boog de schrijver willen doden of een beleg rond de kantoren van de uitgevers beginnen. Ze stellen zich voor als arme zielige slachtoffers die geen enkel wapen hebben, maar wel gekwetst zijn. En dan mogen we de boeken dus uit de handel nemen.

Maar zodra de slachtoffers de wapens grijpen en schrijvers dreigen te vermoorden, wordt het verbieden van het boek een halszaak. Rushdie is jarenlang beschermd tegen de massa’s die zich door zijn boek, dat ze niet hadden gelezen, gekwetst voelen. Door overheden. Maar wie beschermt de werken van May? Karl May zelf jaagt al jaren op de eeuwige jachtvelden die hij zelf heeft verzonnen. Overheden branden hun handen er niet aan, want het is een zakelijke afweging van de uitgever. Er zijn gelukkig lezers van May die in de pen klimmen, maar zij verdedigen het uitgeven aan de hand van de inhoud van het boek. May heeft het nooit zo bedoeld als de verbieders het boek begrepen (zoals ook Rushdies gekwetsten het verkeerd begrepen). Maar dan nog, zelfs als ze dat debat winnen, blijft het vreemd: Kuifje is al verboden. Het ene boek na het andere verdwijnt uit de boekhandel en ze verdwijnen nog sneller uit de bibliotheken.

Zoals ook boeken over abortus verdwijnen. Als boeken verbannen mag, houdt het echt niet op bij de boeken die jij wil verbannen. Dus beste mensen: lees de grondwet: “Niemand heeft voorafgaand verlof nodig om door de drukpers gedachten of gevoelens te openbaren, behoudens ieders verantwoordelijkheid volgens de wet”. Dit betekent dat de overheid geen drukpers mag verbieden, maar u ook niet!

U hoeft het niet te lezen als het u kwetst.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 27 augustus 2022


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 4 stemmen 128



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)