start toeval vragen forum links zoek contact gastenboek inhoud

Archief:

Categorieën:

actualiteit (515)
adel (4)
afscheid (27)
algemeen (72)
bedankt (21)
biologie (12)
dieren (53)
discriminatie (25)
drank (12)
economie (40)
eenzaamheid (16)
emoties (34)
erotiek (4)
ex-liefde (2)
familie (29)
feest (21)
film (20)
filosofie (51)
fotografie (9)
geboorte (6)
geld (40)
geschiedenis (19)
geweld (23)
haiku (1)
heelal (8)
hobby (6)
humor (38)
huwelijk (9)
idool (11)
individu (26)
internet (19)
jaargetijden (26)
kerstmis (14)
kinderen (30)
koningshuis (32)
kunst (28)
landschap (7)
lichaam (36)
liefde (28)
lightverse (1)
literatuur (47)
maatschappij (310)
mannen (12)
milieu (34)
misdaad (29)
moederdag (1)
moraal (46)
muziek (63)
natuur (33)
oorlog (52)
ouderen (5)
ouders (15)
overig (33)
overlijden (37)
partner (5)
pesten (11)
planten (6)
poesiealbum (3)
politiek (273)
psychologie (34)
rampen (22)
reizen (59)
religie (34)
schilderkunst (6)
school (29)
sinterklaas (12)
sms (5)
songtekst (2)
spijt (11)
sport (104)
sterkte (12)
taal (55)
tijd (34)
toneel (10)
vaderdag (3)
vakantie (52)
valentijn (3)
verdriet (9)
verhuizen (6)
verjaardag (9)
verkeer (39)
voedsel (24)
vriendschap (12)
vrijheid (27)
vrouwen (34)
welzijn (50)
wereld (36)
werk (44)
wetenschap (27)
woede (22)
woonoord (19)
ziekte (35)

tabblad: dagcolumn

< vorige | alles | volgende >

dagcolumn (nr. 3162):

Het Derde Luik (DDD)

DDD: De Derde Dimensie; Nummer Drie

Waar nummers 1 en 2 elkaars tegendelen zijn, makkelijk zichtbaar en door hun oppositie met elkaar verbonden als de Noordpool en de Zuidpool van de Aarde, daar is nummer 3 altijd moeilijk te vinden, omdat die 'derde vector' zich bevindt in een andere dimensie dan de eerste twee.

Zoals de twee coördinaten lengte en breedte goed zichtbaar zijn en het platte vlak vastleggen, waarboven de derde dimensie onzichtbaar rondzweeft, wachtend op degene die voor het eerst perspectief in een schilderij weet te vangen.

Goed merkbaar is ook de verborgenheid van de derde dimensie bij de eens populaire computer gegenereerde tekeningen, die op het eerste gezicht niets anders waren dan onbegrijpelijke stapelingen van zich herhalende, schijnbaar dezelfde figuurtjes zonder duidelijke definitie
(zie afbeelding). Pas als je de truc leerde om naar zo'n nietszeggend vlak met rare frutsels te staren, zonder je ogen er op te focussen, begonnen de ogen zelf zó te accommoderen dat de verborgen afbeelding uit het platte vlak naar voren kwam. Magisch. Een aha-beleving van wonderlijke aard!

Zo zit het ook met de verborgen werkelijkheid die in de esoterische wandelgangen wordt aangeduid met de term het Astrale Licht. Dat Astrale Licht is de dimensie of de dynamiek of het domein van de originerende verschijnselen. Het is de ruimte waarin datgene zich afspeelt wat voor niet-ingewijden altijd verborgen blijft en die daarom Esoterisch genoemd wordt. Deze etherische, fijnstoffelijke dimensie kun je ook vergelijken met datgene wat je ziet als je 's nachts naar de sterrenhemel kijkt en wat een fotocamera ziet van diezelfde sterrenhemel als de lens of de sluiter een hele nacht open blijft staan. In dat laatste geval zal al het zwakke licht van miljoenen veraf staande lichtpuntjes ook de kracht vinden om een impressie op het gevoelige vlak achter te laten. En dan blijkt de duisternis van de nachtelijke hemel barstensvol heldere en zwakkere sterren te zijn.

Nu komt ook te voorschijn waarom het is dat de derde dimensie (die in esoterische kringen niet te maken heeft met lengte breedte en hoogte, zoals intussen duidelijk zal zijn) van het Astrale Licht voor de 'gewone mens' niet waarneembaar is: hij of zij is er niet in getraind om de gevoeligheid van z'n zintuigen af te stemmen op deze 'frekwentiebandwijdte'; een vaardigheid die men soms aanduidt met de term ESP (extra sensory perception of buitenzintuigelijke gewaarwordingen). Met andere woorden: de 'staat van zijn', de manier van functioneren, van zijn of haar door gewoonte gevormde waarnemingsprocessen slaagt er niet in om te focussen op deze dimensie om datgene wat zich daar in afspeelt te registreren en te 'vertalen', of te duiden.

Maar, om op een optimistische noot of met een optimistisch slotakkoord te besluiten: iedere mens heeft in principe de latente talenten om in te loggen in de DDD wereld.

Het Internet van de Goden..

Uit de bundel: 3-d kijken: ogen ontspannen, niet focussen, als het plaatje begint te 'zweven', dan doemen de drie honden op..

Schrijver: Ton Hettema, 29-09-2018Geplaatst in de categorie: wereld

Deze inzending is 70 keer bekeken

Er is nog niet op deze inzending gestemd.Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)