Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het geloof ervaren

Laatst vroeg iemand mij van welke kerk ik was. Mijn antwoord: ‘Ik ben niet van een kerk, ik bezoek een kerk’. Grappig dat mensen elkaar nog steeds in geloofshokjes willen plaatsen en dat al dan niet afkeuren of veroordelen, althans zo voelde het enigszins voor mij.
Met de jaren ben ik meerdere kerken gaan bezoeken omdat het mij niet uitmaakt. Voor mij staat vast dat wij energie zijn die uit een bron of oorsprong komen die velen de naam God, Allah, Jahweh of anders geven. We bedoelen in mijn opinie hetzelfde alleen vullen de mensen het verschillend in.

De energie in kerken vind ik fijn. Het willen opleggen van een manier van geloven niet en zeker het letterlijk nemen van de bijbel ben ik geen voorstander van. Als jong meisje heb ik wel in een kinderbijbel gelezen. Na mijn kindertijd kon ik nooit meer interesse voor een bijbel opbrengen. Een dominee die mij daar enige jaren geleden iets over wilde leren, zei destijds tegen mij dat ik het moest zien als een sprookjesboek. Dat heeft mij verder niet meer gemotiveerd om hiermee verder te gaan.

Dit jaar heb ik mij aangesloten bij een bijbelgroepje van een kerk met de insteek om van gedachten te wisselen en te kijken hoe anderen ten opzichte van het geloof staan, zonder te veel discussie of oordeel. De bijbel is voor mij een boek waarvan ik niet weet wat het waarheidsgehalte is. Zo kijk ik overigens ook naar geschiedenisboeken. De mens mag graag schrijven naar een gewenste visie of opinie. Er zullen waarheden in staan en ook bedenksels.

Voor christelijke gelovigen is dit een drukke week als het gaat om kerkbezoek; Witte Donderdag, Goede Vrijdag, Stille Zaterdag en de paasviering op eerste paasdag. Sinds vorig jaar zing ik mee in een kerkkoor bij een katholieke kerk in mijn woonplaats. Ik heb in mijn leven nog nooit een viering van de kruisweg van Jezus meegemaakt die op Goede Vrijdag plaatsvindt. Deze beleefde ik vanuit het koor. Als je aan mij vraagt of ik in Jezus geloof, dan zeg ik dat ik geloof dat hij bestaan heeft maar dat ik niet weet wat ik moet geloven van wat de mens hierover overgeleverd heeft. Ik zie Jezus als een man die pion was in een politiek spel. En kruisigen zou iets van die tijd zijn geweest. De energie van de dienst raakte me, het was een mooie belevenis.
Voor mij is geloven dus meer het doorleven, iets voelen met je wezen, het is niet iets wat je met je hoofd zult bereiken.

Schrijver: Jet Rood
8 april 2023


Geplaatst in de categorie: religie

3.5 met 4 stemmen 145Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Jan Jacob Krediet
Datum:
9 april 2023
Ik ben echt geraakt door je visie, welke ik volledig deel, ook ik maak mij nu op voor de Paasviering in de WesterKerk te Amsterdam met onze Cantorij, te volgen via internet;
ook mij gaat het om de energie en voel ik iets of wat ook terug van mijn vader die bij de Rotterdamse ENERGIE bedrijf heeft gewerkt,
een fijne dag, want uiteindelijk is een zondag gewoon een dag

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)