Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Corus

Zowel schakers als niet-schakers kan ik aanraden het 69e Corus-schaaktoernooi in Wijk aan Zee te gaan bezoeken.
Ik ben ook een kijkje gaan nemen; mijn dochter van 13 wilde niet mee: zij vindt schaken een oude-mannetjes-sport. Dit klopt met haar wereldbeeld maar niet met de feiten want juist in de schaaksport is de jeugd in de top doorgedrongen.

In een van de 3 hoofdgroepen speelt b.v. een jonge Nederlandse speler Wouter Spoelman, die pas 16 jaar is en toch al over een rating (een objectief getal dat de sterkte van schakers aangeeft) van 2414 beschikt. Vele van zijn partijen zijn spectaculair. Met 5 punten staat hij vijfde in de C-groep, die gedomineerd wordt door de Rus Ian Nepomniachtchi. De Nederlandse kampioene Zhaoqin Peng kan hier met 4 punten geen potten breken.

In de B-groep is de jongste speler van het toernooi de Fransman Maxime Vachier-Lagrave koploper. De Groninger student Jan Werle, afkomstig uit het in politieke kringen onlangs openbaar geworden Beetsterzwaag, is in deze groep bezig met een leerproces.

De meeste aandacht gaat naar de A-groep waarin vele schakers uit de wereldtop meedoen.
Nummer één op de wereldranglijst de Bulgaar Topalov (2783) kan je hier bijna aanraken, van zo dichtbij kan je de spelers volgen. Hun partijen kan je ook op platte schermen in de toernooizaal volgen en als je Wijk aan Zee te ver vindt kan je de partijen rechtstreeks volgen op de toernooisite.
In de stand wordt Topalov na 9 ronden gevolgd door de 18-jarige Radjabov uit Azerbeidzjan. De wereldkampioen Kramnik volgt hen op de hielen. Zaterdag vindt de confrontatie tussen Topalov en Kramnik plaats: een beladen ontmoeting na de recente tweekamp om het wereldkampioenschap waarbij Kramnik onverwacht Topalov versloeg. De Nederlandse kampioen de Groninger Sergei Tiviakov speelt een bescheiden rol in het achterveld.

Je hoeft niet bang te zijn voor hooligans! Die komen niet voor bij de edele schaaksport. Je mag niet praten…laat staan een arbiter massaal voor ‘hondenlul’ uitschelden.

Toch is het gezellig rumoerig omdat de toernooizaal gedurende het hele toernooi wordt gevuld met goedwillende amateur-spelers: vele honderden weekend-vierkampers en dagvierkampers, en meer dan 500 tienkampers spelen hier hun partijtjes alsof hun leven er tijdelijk van afhangt. Maar mijn dochter ziet hier te weinig soortgenoten, ondanks de jarenlange positieve discriminatie die de Schaakbond toepast.

In een aparte feesttent wordt een aantal partijen door kenners op een boeiende wijze van commentaar voorzien.

Alles met elkaar kan het een fascinerend én goedkoop (gratis toegang) dagje-uit zijn, waarbij je als een en ander toch een te hoog abstractieniveau voor je krijgt, je je heerlijk kunt laten uitwaaien op het Hoge Duin.

#*#


Zie ook: http://www.coruschess.nl

Schrijver: Dagschrijver, 24 januari 2007


Geplaatst in de categorie: sport

2.3 met 9 stemmen 326Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)