Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Is hij nog?

Een nadeel van columns is dat columnschrijvers bij voorkeur inhaken op actualiteit.
Met opportunisme dat ze de politiek verwijten storten columnschrijvers zich onder aanvoering van angry old Jan Blokker op het hot-item-gebeuren.

Van Dale kan niet overwegen om een woordenboek zonder gewraakte drieletterwoorden al of niet uit te geven of de columnisten branden de godvrezende leerkrachten, die de opdracht gaven, af als kachelhoutjes.

Ik durf mijn Dikke van Dale er om te verwedden dat Jan met zijn beproefde ironie als eerste de vloer heeft aangeveegd met de Staphorster variant van het woordenboek.

Op deze zondag wil ik mij met iets bezig houden wat ik het absolute tegendeel vind van actualiteit: de toestand van de ex-premier van Israël Ariel Sharon. Soms twijfel ik of ik zijn dood misschien over het hoofd heb gezien…

Ik herinner mij dat hij begin vorig jaar uit zijn ambt is gezet omdat hij leed onder een onomkeerbaar coma. Daarna is er stilte ingetreden die af en toe onderbroken werd door een klein berichtje op een middenpagina dat weer een onderdeel van deze stoere generaal uit 1967 er mee was opgehouden.

Wat een eerloze manier voor zo’n prominente man om zijn laatste maanden zo weg te moeten kwijnen.
Het enige wat hij nog doet is ademen. Kennelijk is er in het moderne Israël geen euthanasie-regeling die aan deze zinloze verlenging van leven een einde maakt. Zullen de religieuze partijen het nog voor het zeggen hebben?
Zullen er Israëlische Rouvoeten bestaan die in de naam van Jahweh eisen dat deze oude strijder voor recht (en onrecht) zijn laatste adem niet mag uitblazen?

Er is geen rationele verklaring voor het absurde bezwaar tegen euthanasie. Als men in God gelooft heeft de ongelukkige coma-patiënt des te eerder de eeuwige aanschouwing Gods bereikt: hij zou in volle glorie zijn overleden vrouw en zoon kunnen zien zetelen aan de rechterhand van God.
Als men niet in God gelooft, is de comateuze medemens verlost van een uitzichtloos en mensonwaardig levensrestant.
Einde lijdensweg.

Nu het verbijsterend stil is rondom de zieltogende Sharon, zeg ik buiten iedere actualiteit om: dat hij zo snel mogelijk moge rusten in vrede!

#*#

Schrijver: Dagschrijver, 11 februari 2007


Geplaatst in de categorie: overlijden

3.5 met 13 stemmen 778Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
11 februari 2007
Email:
geert.kruiderendigitaaltafel.nl
Rusten in vrede? Na alle wandaden in de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Chatilla?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)