Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

EMDR: van de gekke

In de moderne tijd is er sprake van een toenemende invloed van de wetenschap.
Het blijft opmerkelijk dat vele levensgebieden niet door op feiten en logische verbanden gestoelde theorieën worden beheerst.
Duidelijk voorbeeld zijn (bij)geloven die het leven van vele honderden miljoenen mensen op deze aarde vormen en vervormen.

Ook in de psychotherapie is er sprake geweest van een toenemende invloed van de wetenschap, waardoor de gedragstherapie veld heeft gewonnen ten koste van het model/geloof/de kunst van de psychoanalyse van de grote Sigmund Freud (1856 – 1939).

Zoals bij geloven nieuwe takken van religie ontstaan, zijn er de laatste decennia in psychotherapie-land richtingen bijgekomen als NLP en EMDR.
'Neuro Linguistic Programming' (een mengelmoes van zinnig en quasi-zinnig en onzinnig) is op de weg terug maar om 'Eye Movement Desenzitization and Reprocessing' wordt nu regelmatig gevraagd door toekomstige cliënten bij instellingen van de GGZ.
Die mensen hebben gehoord dat ze in de kortst mogelijke tijd van hun trauma’s afkomen als ze door een gecertificeerde EMDR-trainer worden behandeld. De cliënt moet dan een traumatisch beeld voor ogen houden, waarna de behandelaar voor de ogen van de cliënt met zijn vingers ritmische bewegingen maakt die de cliënt met zijn ogen moet volgen.
Omdat het voor de therapeut makkelijker is, kunnen de vingerbewegingen via geluidsapparatuur door piepjes worden vervangen.
Volgens Francine Shapiro, de stichtster van deze richting, wordt vastzittend materiaal zo losgeweekt en verwerkt. Ráár, maar waar volgens de trainees van EMDR, dat ook in een nuchter land als Nederland zijn navolgers heeft.

Voor een cliënt is het onvoorstelbaar dat een serieuze gedragsdeskundige op kosten van de Verzekeraar zich aan zo’n mal ritueel overgeeft als deze vorm van behandeling niet op een wetenschappelijke basis berust.
Probleem is hierbij dat EMDR natuurlijk bij een aantal cliënten werkt, eenvoudigweg omdat er aandacht is voor de cliënt en diens traumatische verleden. En we weten dat aandacht de gemeenschappelijke factor is die behandelingen deels effectief maakt. Bovendien wordt de cliënt, evenals bij reguliere behandelingsmodellen, met het trauma geconfronteerd, wat mogelijk de beste garantie is om het trauma een plek te geven.

Maar overigens vind ik dat we voor alle duidelijkheid beter kunnen zeggen dat EMDR - evenals klassieke homeopathie, de maagdelijke geboorte van Jezus, Jomanda etc. etc. - een geloof is met een wetenschappelijk gehalte van 0%.

Schrijver: Dagschrijver, 4 maart 2007


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.8 met 15 stemmen 780



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)