Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Boot vaarwel!

Het tijdperk Boot is sinds 21 april 2007 voorbij.
Groningen strandde als een Titanic in de eerste ronde van de play-offs tegen het sponsorloze Amsterdam ondanks het thuisvoordeel.

Boot af door de zijdeur. Na zijn eerste jaar werd hij door de Groningers massaal toegejuicht op het balkon van het Stadhuis aan de Grote Markt als de kapitein die Donar voor het eerst sinds jaren naar het landskampioenschap had geloodsd. Dat het toen op een puntje na ontsnapt was aan averij in de halve finale tegen hetzelfde Amsterdam namen de Groningers voor lief. Ze geloofden in de recht-door-zee-trainer die van ieder team een kampioensteam zou kunnen maken.

Inmiddels weten de teleurgestelde Groninger basketballiefhebbers beter. De ouderwetse benadering van Boot is gestoeld op kadaverdiscipline, die iedere vorm van spelvreugde en creativiteit en initiatief bij zijn ondergeschikten in de kiem smoort. Dat werkt niet anno 2007.

Ellenlang is de lijst van spelers die door hem overboord zijn gezet omdat ze niet naar zijn zin presteerden. Ik noem hier geen namen omdat deze column anders een te lange litanie zou vormen van afgedropen spelers, van wie het onaannemelijk is dat ze geen zin in het spelletje hebben gehad.
In bijna alle gevallen is het zo dat ze vóór Boot en ná Boot veel beter hebben gepresteerd dan tijdens het regime Boot.

Boot was als speler een genot om te zien. Als trainer heeft hij grote successen geboekt. Zeker.
Maar ik hoop dat hij in zijn komende retraitejaar tot de conclusie zal komen dat zijn Siberische benaderingswijze niet meer van deze tijd is.
Zijn voetbalvoorbeelden en disciplinefanaten Van Gaal en Adriaanse stralen naar hun spelers ook een soort vaderlijke warmte uit. Bij Boot kunnen de spelers de bietenbrug op als ze het wagen iets van eigenheid aan de dag te leggen.
Maken Van Gaal en Adriaanse spelers beter, Boot weet ze binnen de kortste keren te torpederen.

Toegegeven moet worden dat de tentoonstellingshal waarin Donar zijn wedstrijden speelt ongeschikt is voor topbasketbal. Maar waar de details de doorslag geven, is Boot akkoord gegaan met deze speelzaal, waarvan hij alleen maar eiste dat een houten vloer de kunststof vloer verving. Dus een excuus kan dit niet zijn.

Het zit niet in uiterlijke omstandigheden maar in de autistoforme benaderingswijze van Boot die een volledig eigen koers vaart. Als hij die koers niet rigoureus wijzigt, dan voorspel ik dat hij nergens meer een succesvolle haven vindt: niet in Groningen, Amsterdam of Antwerpen of waar ook ter wereld.
Met mondige sporters zo werken kan niet meer in de 21e eeuw.
En als stuurman aan de wal zeg ik: gelukkig maar!

Schrijver: Dagschrijver, 22 april 2007


Geplaatst in de categorie: sport

3.5 met 13 stemmen 642Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)