Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Herdenken en respect

Vrijdag was het de dag voor herdenking. Herdenking van gesneuvelde mensen in een oorlog die – God zij dank – voor de meesten ver achter ons ligt. Op 4 mei zijn we uit respect even stil voor de mensen die "hun leven hebben gegeven voor onze vrijheid".

Nu waren dat natuurlijk niet allemaal helden. Sommige waren gewone mensen - als u en ik – maar waren gewoon op het verkeerde moment op de verkeerde plaats. Het waren geen helden maar slachtoffers van schurken met een wapen in hun hand.

Stilstaan bij het verleden doen we vandaag de dag niet veel meer. Velen van ons zijn zich er niet meer van bewust dat wat we vandaag zijn, bereikt werd door de inspanningen van mensen in het verleden. Onze maatschappij en alles wat we verworven hebben vindt zijn oorsprong in dat verleden. Ja sterker, wij bestaan bij de gratie van het verleden. Dat zou ons in zijn algemeenheid tot wat meer dankbaarheid en gepaste bescheidenheid moeten aansporen.

Niets van dat alles. Vandaag de dag heerst er meer een sfeer van arrogantie over wat wij zijn en kunnen. “Vroeger” bestaat niet, het gaat om het hier en nu. En dat leidt er al gauw toe dat ik ook alles wil hebben wat mogelijk is. Het draait vaak om het individu. Ik wil vrij zijn. Maar vaak gaat persoonlijke vrijheid ten koste van anderen. Niet meer "bij de gratie van" maar "ten koste van". Levert onze maatschappij nog mensen af die bijdragen aan de geschiedenis? Of is het resultaat van de maatschappij die we gevormd hebben alleen maar mensen die aan zichzelf denken ten kosten van anderen? Zijn wij moderne schurken aan het opleiden die anderen in onze maatschappij terroriseren? Is de vijand niet gewoon "onder ons" en in ons midden? Individualisme als bedreiging voor het collectief.

Blijft er zo nog plaats over voor herdenken? Of maken we ons er van af met het éénmalig herdenken op 4 mei? Dan is herdenken tot een instituut verworden in plaats van een houding. Leven we ons op 5 mei – en al die dagen daarna – weer gewoon uit ten kosten van anderen?

Herdenken. Respect voor mensen uit vroegere tijden. Stilstaan. Stilstaan bij vandaag. Respect voor mensen van nu?

Schrijver: Chris Kramer, 7 mei 2007


Geplaatst in de categorie: vrijheid

3.2 met 5 stemmen 1.122Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)