Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gouden duim

Op een veel te vroege ochtend onderweg naar werk sla ik weer eens een krantje open. (geen idee welke, ze zijn allemaal hetzelfde 's ochtends) Een opmerkelijk bericht ergens in het midden van de krant:

15-jarige wint De Gouden Duim voor sms-taal

Ik, als niet-geïnteresseerde lezer op de vroege ochtend (laten we zeggen 6 uur), besluit toch maar om het stukje te lezen omdat de hedendaagse jongere niet meer zonder sms-en kan tegenwoordig. Als dan blijkt dat er een jongedame van 15 daadwerkelijk een prijs heeft gewonnen om een berichtje te versturen die meer lijkt op de taal van de inboorlingen in Borneo dan op Nederlands, vraag ik mezelf af of dit juist gestimuleerd moet worden of niet.

Tuurlijk verandert taal in de loop der jaren, woorden als dikwijls en andere 'oude' woorden komen in het dagelijkse leven slechts zelden voorbij. Maar om nou een zin te produceren als:

''b&iw! srry dak 2L8 b&: b& mt mn nwe gbrde trui Rgns 8ter blyvn Hkn: mst ds 1st nr Oma, om 'm te ltn mkn!''

(de vertaling is: ''ben ik weer! sorry dat ik te laat (to late) ben: ben met mijn nieuwe gebreide trui ergens achter blijven haken. Moest dus eerst naar oma, om hem te laten maken'')

Hmm.. dit gaat ver. En om hieraan een prijs te hangen vind ik overdreven, het is immers verloedering van je eigen taal. Ik mag dan zelf ook zo nu en dan woorden verkorten in een sms van niets naar nix maar mensen die deze kwetsbare tienerjongens en meisjes stimuleren om zo moeilijk mogelijke smsjes te verzinnen en deze ook op papier te laten gebruiken op school en dergelijke (want daar gaat het natuurlijk allemaal heen) en er een mooie beker voor te geven, die snappen niet waar ze mee bezig zijn.

Deze mensen van het "Stichting 4 D Nwe Taal" verdienen van mij dan óók een prijs: "De gouden MddlVngr"

Schrijver: Ricardo F., 1 juni 2007


Geplaatst in de categorie: sms

2.5 met 11 stemmen 1.059Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)