Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Krijg je de therapeut die je verdient?

Journaliste van de GPD Floor Ligtvoet meldt dat Professor Kees Hoogduin meent dat een zijdelingse opmerking van een vrouw tijdens een intakegesprek voor straatvrees, dat ze ook een incestverleden heeft, door de therapeut genegeerd moet worden.

Professor Kees is firmant van Hoogduin, Schaap en Kladler (HSK), een behandelinstituut dat met protocollaire therapieën zijn cliënten weer op de rails zet. De therapieën worden meestal gegeven door beginnende psychologen die met 8 voorgekookte gesprekken (‘behandelprotocollen’) per dag veel ervaring mogen opdoen. Spekkie voor het bekkie van uitkerende instanties en werkgevers die gegarandeerd zijn van kortdurende succesbehandelingen.

De professor legt uit: ‘De vrouw heeft geen klachten die met seksueel misbruik te maken hebben. Ze durft de straat niet op, dát moet worden aangepakt.’

De empathische professor uit Nijmegen vindt dat ‘verdringing’ het meest misbruikte woord is in de psychiatrie. Als zijn patiënten zeggen dat ze iets hebben verdrongen, dan zegt hij altijd snedig: ‘mooi, weg is weg tenslotte’.

Het instituut zal wel erg succesvol zijn. Ik zelf zou er tenminste zelf zo snel mogelijk vanaf willen als mijn zijdelingse opmerkingen straal genegeerd zouden worden. Niet alleen voor psychologen en psychiaters meer ook voor gewone stervelingen zal het een ervaringsfeit zijn dat mensen vaak indirect praten over zaken die emotioneel belasten en/of in de taboesfeer liggen.

Als je meent daar niet op in te kunnen gaan (om wat voor reden dan ook, waarbij niet alleen gedacht hoeft te worden aan het protocol of de verwachting van de werkgever dat een therapie niet te lang mag duren of gebrek aan behandelervaring) dan is het op zijn minst passend toestemming te vragen voor het negeren:
‘Mevrouw, ik hoor dat u in het verleden last heeft gehad van incest, maar vindt u het goed dat ik daar niet op inga en u nu los daarvan ga behandelen voor uw angsten, waarvan ik aanneem dat ze niet zijn gerelateerd aan uw incestverleden?’

Zal compassie met een cliënt HSK vreemd zijn? Ik hoop dat menige cliënt van naamgever/psychopatholoog Hoogduin (als ik Floor Ligtvoet mag geloven die hem letterlijk citeert) over een fantastisch mechanisme van verdringing kan beschikken. Laat ze maar gewoon invullen dat ze tevreden zijn met hun behandelaar: evidence based!

Schrijver: Dagschrijver, 17 juni 2007


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.4 met 19 stemmen 1.344Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)