Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Barbecuen

Barbecuen is hot. Werd in 2000 'slechts' 28 miljoen keer de barbecue aangestoken, vorig jaar was dat 43 miljoen keer. Dat blijkt uit onderzoek naar het barbecuegedrag van de Nederlander. Mooi woord: barbecuegedrag.

Zelf barbecue ik zelden. Als ik het één keer per zomer doe, is het veel. Ik behoor niet tot het volksdeel dat met het klimmen der jaren méér is gaan barbecuen. Terughoudend en stabiel, zo zou ik mijn eigen barbecuegedrag – dat kennelijk vrij uniek is – willen omschrijven. Bijna eenderde van de Nederlanders steekt regelmatig de barbecue aan. Dertig procent gooit in de zomermaanden zes keer vlees op het rooster, terwijl één op de tien zelfs het hele jaar door zegt te barbecuen. Het lijken me geen onbetrouwbare cijfers.

Persoonlijk heb ik nooit nauwgezet bijgehouden hoe vaak ik barbeknoei, zoals sommige mensen zeggen (niets zo erg als dat soort woordspelingen). Misschien doe ik het wel veel vaker dan ik zelf denk of zou willen. Ik weet het niet, ik zou het voor de aardigheid eens een zomer moeten registreren. Want één ding durf ik wel met zekerheid te zeggen: barbecuen past niet bij de winter. Zoals koek en zopie geen zomerse aangelegenheid is. Beetje in onbruik geraakt trouwens, zo lijkt het: koek en zopie.

44 Procent van alle barbecues is niet gepland. Vaak wordt na het werk spontaan gebarbecued, maar het weekend blijft het meest in trek.

Tsja.

Deze jongen mag ook graag spontaan barbecuen, maar niet noodzakelijkerwijs na het werk. Dan is het spontane er voor een groot deel al weer vanaf. Als het die ene keer per jaar dan toch niet anders kan, dan moet de beslissing om het te doen pas zo laat mogelijk op de dag vallen. Niets is zo vervelend als ruim van tevoren al weten dat je gaat barbecuen. Het moet er tot het laatst toe om spannen, ook – of vooral – wat de weersomstandigheden betreft.

Donkere wolken staan garant voor succes. Het liefst zonder dat daar dan druppels uit vallen, maar dat moet je aan de weergoden overlaten. Doorgezomerde barbecuers kijken de avond tevoren naar het SBS-weerbericht van Piet Paulusma. Die heeft het nooit over een droge dag, maar over 'prima barbecueweer'.

Dan hoeft het voor mij al niet meer.

Schrijver: Quirijn Metz, 7 augustus 2007


Geplaatst in de categorie: jaargetijden

2.2 met 5 stemmen 427Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)