Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Griekenland brandt.

Sinds mensenheugenis kent Griekenland in iedere zomerperiode felle bosbranden.

Voor de televisie zag ik een oude Griek de schuld geven aan de Turken, de vroegere overheersers. Zij zouden het gemunt hebben op het bloeiende toerisme. Hém trof in ieder geval geen blaam.

Ieder jaar staan er foto’s in de Griekse kranten met verdachte brandstichters. In Griekenland staat je naam er voluit bij plus je adres. En de rechtsgang is er niet zo, dat je daar als arme verdachte makkelijk als vrijgesprokene het juridische strijdperk verlaat.

Het zou mij niet verbazen als er brandstichters gevonden moeten worden omdat de Griekse autoriteiten in wezen hetzelfde denken als de oude Griek: er moet een boosdoener gevonden worden: wíj weten nergens van.

Ik denk dat de belangrijkste oorzaak ligt in de uitdroging van de natuur door een zon die maandenlang meedogenloos het laatste sap uit gras en bomen verdampt. In die situatie kan al een stukje glas in een boomgaard tot een gigantische brand leiden.

Er zijn meer redenen b.v. de ontvolking van het Griekse platteland.
Kende Athene rond 1900 nog 1500 inwoners nu wonen er zo’n 4 à 5 miljoen. Het platteland ontvolkt en verpaupert op ongekende schaal. Er wordt niet geïnvesteerd.

Ik denk dat de Griekse autoriteiten niet op zoeken moeten gaan naar zwarte schapen maar de hand in eigen regeringsboezem moeten stoppen.

Een deltaplan opstellen voor de bosbranden die het land ook in de toekomst blijven teisteren.
Antibrand-wallen construeren, modern blusmateriaal voor handen hebben, brandweerlieden opleiden, waarschuwingssystemen ontwikkelen, internationale kennis erbij betrekken etc. etc.

Een krachtsinspanning die vergelijkbaar is met de organisatie van de Olympische Spelen waartoe dit trotse volk ook in staat was.
Waar het in 2004 zaak was de Olympische vlam brandende te houden, is het nu de hoogste tijd om de vernielende vlammen een halt toe te roepen.

Schrijver: Dagschrijver, 2 september 2007


Geplaatst in de categorie: rampen

3.8 met 10 stemmen 806Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)