Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oprutte

Kort nieuws op RTL Teletext (met een x): Vroeg opstaan ongezond. Even lezen. Het waren twee regels: Vroeg opstaan vergroot de kans op hart- en vaatziekten. Dat blijkt uit Japans onderzoek. Punt, einde bericht. Voorlopig althans. Want tussen haakjes stond een toevoeging die je wel vaker tegenkomt: 'later meer'. Leek mij in dit geval tamelijk misplaatst. Ik was vroeg opgestaan, dus begon me al ongerust te maken: wat was 'later'? Het kon voorbij zijn voordat ik het wist.

Godzijdank: ik heb de update gehaald. Ik las dat generaties lang is gepredikt dat het goed zou zijn voor de mens om vroeg uit de veren te komen. En, vervolgens, dat uit onderzoek onder 3000 Japanners blijkt dat vroeg opstaan het risico op een hoge bloeddruk en beroertes vergroot. Er rees onmiddellijk een vraag. Namelijk: wat wordt verstaan onder vroeg? De Japanse arbeidsmoraal (karoshi!) is een andere dan de Nederlandse.

Over dat laatste gesproken: minister Van der Hoeven wil dat we met z'n allen langer gaan werken. De 36-urige werkweek is niet langer heilig. Dat betekent ontegenzeggelijk vroeger opstaan, anders kunnen we de concurrentie met het buitenland niet aan. Daar ga je dus al. Zal haar collega Klink niet leuk vinden: komen er vroeg of laat nog meer mensen met een hoge bloeddruk bij. Of zou de oplossing zijn dat we langer doorgaan in plaats van eerder beginnen?

Ik moest denken aan Mark Rutte, de VVD-leider die volgens sommige geruchten nog steeds bij zijn moeder woont. Je ziet het voor je. Moeder die onderaan de trap 's ochtends roept: “Opstaan, Mark!” Al zijn liberalen natuurlijk wakkere Willibrords. “Wij zijn de partij voor mensen die om zeven uur opstaan”, stelde Rutte laatst. Ik voelde me niet aangesproken. En toch ook weer wel, want ik sta ook vaak om zeven uur (of zelfs nog vroeger) op. Heeft de VVD het monopolie op vroeg opstaan?

Tijd om dat spandoek weer te voorschijn te halen: Oprutte!

Schrijver: Quirijn Metz, 11 september 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.9 met 7 stemmen 551Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)