Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Webstress

De Eikel voor Wie Je Vroeger Een Rondje Omfietste Omdat Hij Altijd Je Tas Van Je Fiets Schopte Als Je Langsreed wil je toevoegen als vriend op Hyves!

Accepteren? Weigeren? Of de keuze uitstellen en niets van me laten horen. Accepteren betekent: een vriend erbij.
Nu ja, vriend.
Een internetvriend is heel wat anders dan een vriend in de echte wereld. Een internetvriendschap houdt niets meer in dan koetjes-en-kalfjesberichten op elkaars Hyvespagina krabbelen. Je kunt een internetvriend niet bellen bij luddevudu of uitnodigen voor een avondje kroegtijgeren. Tenminste, ik heb het nooit geprobeerd, maar het is volgens mij not done.

Echt contact is niet de bedoeling, om met Connie Palmen te spreken. Het doel van een internetvriendschap is dan ook: geen. Het kost je alleen maar tijd.

Je kunt zo'n uitnodiging weigeren. Daar hoort je wannabevriend niets van. Maar dat vind ik ook een beetje sneu. Volgens de etiquette in het echte leven verdient iemand die de moeite heeft genomen om je uit te nodigen, op z'n minst een vriendelijk bedankje.

Niets van je laten horen – mijn favoriete optie – is ook een mogelijkheid. Maar dat levert je een paar weken later opnieuw een mailbericht op. Nu is de toon al een tikkeltje ongeduldig en word je ongevraagd op de hoogte gebracht van de laatste perikelen rond de kinderen die hij of zij er in de voorbije jaren heeft uitgepoept.

Of je wilt of niet, via het wereldwijde web zit je voor de rest van je leven vastgeplakt aan iedereen met wie je in het verleden, gewild of ongewild, een band had. Je verleden is geen afgesloten hoofdstuk meer, maar een kauwgomsliert die hinderlijk onder je schoen blijft plakken.

Sinds internet ben je vogelvrij. Even vogelvrij als 's ochtends op het station wanneer je met je favoriete wakkerwordliedje in je oren op de trein staat te wachten en op je schouders wordt getikt door je saaiste collega met wie je vervolgens de hele reis moet zitten praten.
Of als in de zaterdagse winkelstraat waar goededoelenfleecejacks je ontwijkende blik negeren en ongevoelig hun zwarte klappers met foto's van zielige zeehondjes of uitgehongerde QiGongdissidenten onder je neus duwen.

Daarom, een enige en algemene kennisgeving aan iedereen uit mijn verleden: lieve mensen, ik ben hartstikke druk en internetmoe. Derhalve doe ik vanaf vandaag niet meer mee aan Hyves, Schoolbank, Facebook, MySpace en soortgelijke communities. Wie contact wil, kan me mailen of bellen.
Voorwaarde is dat je minstens eens in het halfjaar een avond of middag voor me vrijmaakt om gezellig de stad in te gaan of samen te eten. En dat je niet boos word als ik je midden in de nacht bel als ik daar behoefte aan heb.

Echt contact is de bedoeling.

Schrijver: Alina Nubé, 29 sep. 2007


Geplaatst in de categorie: internet

4,1 met 14 stemmen 995Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
marlies
Datum:
29 sep. 2007
Email:
marliesvanrhotmail.com
Ik ben het er helemaal mee eens! Begin het zelf ook zat te worden. Er zit zo veel werk in. Ik ben niet de enige merk ik. Wanneer ik zelf eindelijk de moeite heb gedaan iets te schrijven op hyves, myspace, etc. krijg ik ook zelden wat terug.
Waar is het goed voor? Ik ga sinds kort ook voor echt contact!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)