Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het is niet eerlijk

De KLM introduceert in haar vliegtuigen een nieuwe klasse. Die zit tussen de economyclass en businessclass in. Of in gewone mensentaal: net iets beter dan veevervoer. Maar dan moet je wel even je portefeuille omschudden, want voor niets gaat de zon op, de KLM niet. Het is een grof schandaal. Als je begonnen bent als lange zaadcel en die voorsprong wist vast te houden ben je in dit leven veel duurder uit dan Calimero, dat zeurkuiken met die eierdop op z’n kop. En maar klagen: ik is klein en zij zijn groot…en da’s niet eerlijk. Wat nou, niet eerlijk? Je kunt overal vooraan kruipen bij popconcerten, je kunt de dag door met minder eten en je zit riant in elke bioscoop, trein of vliegmachine. Zonder een toeslag te hoeven betalen!

Het is schrijnende discriminatie van de lange mens. Althans, ‘lang’ in de definitie vanuit commercieel oogpunt. Want met één meter tachtig hoor je volgens de meeste vliegmaatschappijen blijkbaar al tot de club van lange mensen. Aangezien ik nog twaalf centimeters extra tel, kun je je voorstellen dat vliegen niet mijn grootste hobby is. De stewardessen moeten me bij aankomst op Long Island in de regel met een schoenlepel uit de door mij gereserveerde dwangbuis lepelen. Maar wel je gordels om doen hoor, als het lampje brandt. Alsof ik een kant op zou kunnen…

Het getuigt van pure treiterij dat je de rugleuning van die vliegtuigstoelen ook nog een paar standjes naar achteren kunt verplaatsen. Je zal maar achter zo’n pestkop zitten die met z’n 155 centimeter graag een beetje wil ‘liggen’. Waag het niet, want je zult mijn knieën voelen en dat doe ik niet eens expres, ik ben namelijk heel zachtmoedig van aard. Geef mij een extra zakje pinda’s en ik trek mijn eventuele tromboseklachten al in. Maar ja, dat krijg je niet. Nee, je wordt getrakteerd op een gesponsorde Toblerone. Zo’n ding waar je óf je handen óf je tanden op breekt. Dat past goed in het sarbeleid van de maatschappij. Net als die gratis krant bij de ingang. Bedankt hoor, maar hoe kun je nou de Telegraaf lezen als je 44 centimeter breedte tot je beschikking hebt? Zo’n opengeslagen dagblad meet bijna een meter! Dat zijn twee stoelen!

Het is de vliegmaatschappijen niet ontgaan dat die plekjes best een beetje krap zijn. En dus mag je als lange slungel voor gemiddeld 50 euro ook eens redelijk zitten. Waar is Pieter Storms als je hem nodig hebt? Waarom moet ik betalen omdat ik toevallig wat langer ben? Dat komt niet van het eten, niet van het drinken, niet van het roken. Dus, tenzij iemand mij het tegendeel kan bewijzen, volgens mij kan ik hier echt niets aan doen. Het is dus eigenlijk een ziekte. Mag ik die extra euro’s dan misschien declareren bij mijn zorgverzekeraar?

Voor de goede orde, ik heb natuurlijk niets tegen kleinere mensen. Dus ik blijf hen in de supermarkt gewoon het wasmiddel aangeven dat op de bovenste plank staat maar in de aanbieding is. Tss, alsof het leven al niet goedkoop genoeg is als je klein bent. Heb je ook kleinere kleren nodig, dus minder wasmiddel. Nu ik er zo eens over nadenk, vraag het voortaan maar aan de bedrijfsleider. Of neem de keukentrap mee van huis. Want ik is groot en zij zijn klein. En da’s niet eerlijk.

Schrijver: Arno
30 oktober 2007


Geplaatst in de categorie: reizen

3.0 met 4 stemmen 565Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Harry van Dooren
Datum:
30 oktober 2007
Email:
infoarevista.nl
Voor een groot man gaat zeuren als een piepkuiken u niet slecht af.
Zo lang, en toch zoveel tekortkomen...
Overweeg een carriere als basketballer en koop een eigen jet!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)