Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het leven van een tiener: een paradijselijke hel

Wie ooit beweerde dat tieners in een paradijs leven, hebben nooit minder gelijk gehad…
Natuurlijk zijn er mensen, jongeren, tieners die zonder enige complexen of slechte gebeurtenis opgroeien tot volwaardige volwassenen. En natuurlijk vertellen zij honderduit over hoe perfect hun leventje wel niet is.

Maar al diegenen, die mensen al vlug als volkomen blij en volmaakt en weet ik wat bestempelen, moeten beter gaan nadenken.
Vandaag 21/11/2007 was de laatste dag van onze driedaagse met onze klas te Tongerlo. Het is dan ook vandaag dat ik werkelijk versteld stond van mijn klas.

Stel je voor: je zit in een klas en denkt dat jij of/en een vriend(in) of/en iemand anders de enige is (zijn) die iets heeft (hebben) meegemaakt. Je gaat op driedaagse, maakt plezier tot je plots bij een gesprek komt over dingen die jouw leven hebben gemaakt, gevormd. Je komt de meest onvoorstelbare dingen tegen op zo’n momenten, ik spreek nu echt uit ervaring.

Vandaag heb ik dus zo’n gesprek gehad. In mijn klas zitten 21 leerlingen. Dertien van hen hebben iets meegemaakt, iets wat ze moeilijk kunnen vergeten en accepteren soms.
Onder ‘iets’ verstaan we niet iets als een prijs die gewonnen is, een leuke gebeurtenis die plaats heeft gevonden of een leuke oma die dood is gegaan. Neen, die dingen kunnen ook wel bepalend zijn geweest, maar waar ik het over heb is iets volledig anders.

Van die dertien zijn er twee verkracht, één is erg seksueel geïntimideerd toen ze twaalf was, twee waarvan een ouder in een psychiatrische instelling heeft gezeten, één die depressief is geweest en waanbeelden heeft gehad, één die abortus heeft gepleegd, twee personen waarvan de broer iemand heeft vermoord,…

Het was onvoorstelbaar hoe men over het gebeurde vertelde. Iedereen weende, vertrouwde elkaar en gooide dus hun diepste geheimen soms in de groep.

Alle bovenstaande dingen hebben hen inderdaad gemaakt tot wat ze zijn: dertien fantastische, prachtige vrouwen aan de buitenkant en binnenkant, maar achter hun masker zijn ze gekweld, gefolterd, getekend voor het leven en toch gaan zij door!
Aan de buitenkant blij en optimistisch, aan de binnenkant in de knoop met zichzelf, ontevreden en misschien zelfs bang!

Het leven van een tiener bevindt zich niet in het paradijs, maar zij maken soms van deze hel een plaats die leefbaar en leuk is, in de hoop te kunnen overleven.
Hun leven is het leven van een tiener in een paradijselijke hel!

Dus vergeet dit nooit: het uiterlijk is zelden wat het innerlijk heeft meegemaakt.

Schrijver: Tine Arets, 25 november 2007


Geplaatst in de categorie: wereld

1.4 met 5 stemmen 209Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)