Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Nederlander claimt Noordpool

De 43-jarige Harald van Reenen heeft als eerste particulier de Noordpool geclaimd. (De Stentor, 13-12-2007)

Eerst had je ons koloniale verleden met de uitbuitende VOC. Het handelspact dat ons de Gouden Eeuw bezorgde en de minder fortuinlijke zwarte, rode en gele mens de slavernij en armoede. Met die Gouden Eeuw was de basis gelegd voor het op een beschaafde manier uitbuiten van alweer die verre medeaardbewoner. Goedkope grondstoffen en arbeid zorgden en zorgen nog steeds voor weelde in ons landje. De rijke landen schudden de arme leeg en laten ze, zodra ze niet meer van nut zijn, berooid achter. Waar in de relationele sfeer schande van zou worden gesproken, wordt op wereldschaal onbeschaamd geaccepteerd.

En nu gaat dan ineens die Noordpool belangrijk worden. Een enorme sneeuwmassa dekt nog de onmetelijke voorraden olie, gas en kostbare metalen af. Het zou eerst nog tot 2040 duren voordat deze sneeuwmassa door de opwarming van de aarde ontdooit zou zijn. Maar nu blijkt plotseling dat de mens, geholpen door zijn warmtevoortbrengende weelde, al in 2013 aan de slag kan om de voorraden te exploiteren. Haast maken luidt dus het parool.

De polaire landen Rusland, de VS, Denemarken, Canada en Noorwegen claimden de Noordpool al. Maar nu is er ook een particulier bijgekomen. Een Nederlander. Meneer Van Reenen, bibliothecaris in Amerongen. Hij is nu 43 jaar. In 2040 zou hij 76 zijn geweest, net iets te oud om zijn plan uit de ijskast te halen. Maar de nieuwste berekening komen uit op een ontdooide Noordpool in 2013. Dat is andere koek. Dat zou wel eens rentenieren vóór de VUT kunnen inhouden. Deze man wil ons voor 15 euro een stukje, nu nog virtuele, Noordpool laten kopen. Als dan straks zijn claim wordt gehonoreerd, zal die 15 euro een kapitaal waard worden. Mooie investering toch? Natuurlijk, zo staat in de krant, heeft die arme Van Reenen wel al kosten gemaakt om zich te laten registreren. Het artikel besluit met de zin: “Hij hoopt aan de verkoop van “stukjes Noordpool” ook wat te verdienen."

Een zinnetje van zijn website (makkelijk te vinden met het zoekwoord “giantclaim”): “Join the first person in the world who claimed the North Pole and become part of the biggest gold rush of the 21st century!” Het liefst zou ik de schreeuwerig aandoende, tot kopen aanzettende site helemaal niet noemen. Want het riekt naar geldklopperij. Een soort loterij met slechts één garantie, namelijk het verlies van uw 15 euro.

Nee, Van Reenen zal echt geen rol van betekenis gaan spelen. De strijd om de ontdooiende Noordpool zal gaan tussen de al genoemde polaire landen. Een strijd die veel ijskoude tegenpolen zal gaan creëren. Want alles draait zoals gebruikelijk om de pegels.

Schrijver: Happyturf, 16 december 2007


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.6 met 7 stemmen 419Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank F. van Keeren
Datum:
16 december 2007
Email:
Frankfvankeerenhotmail.com
Het is opmerkelijk hoezeer wij onze rijkdom van nu nog te danken hebben aan onze welvaart in de gouden eeuw.

Niettemin speelde slavernij, hoewel men ons tegenwoordig anders wil doen geloven, daar maar een kleine rol in. Het heeft de zwarte en gele mens meer ellende opgeleverd dan het de Nederlander rijkdom heeft gebracht.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)