Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vriendelijk vuur

Minister-president,

Welterusten. Slaap maar lekker in uw mooie grote huis. Denk maar niet aan dat verre land waar 'onze jongens' zitten. Eenzaam, ver van huis. Denk vooral niet aan die duizenden doden. Die vergissing laatst met dat 'friendly fire'. En vergeet het vierde van die 10 geboden (die u als goed Christen vast wel kent).

Denk maar niet aan al die jonge frontsoldaten, eenzaam stervend in de verre koude nacht. Laat die bleke pacifistenkliek maar praten. Minister-president, slaap zacht. Droom maar van de overwinning en de zege. Droom maar van uw mooie vredesideaal dat nog nooit door bloedig moorden is verkregen. Droom maar dat het u wel lukken zal ditmaal.

Kijk maar niet naar al die mensen die verrekken. Hoeveel vrouwen, hoeveel kind'ren zijn vermoord. Droom maar dat u aan het langste eind zult trekken. En geloof van al die tegenstand geen woord.

Bajonetten met bloedige gevesten houden ver van hier op uw bevel de wacht. Voor de glorie en de eer van 't vrije westen. Schrik maar niet te erg wanneer u in uw dromen al die schuldeloze slachtoffers ziet staan die daarginds bij het gevecht zijn omgekomen, en u vragen hoelang dit nog zo moet gaan. U zult toch ook zo langzaamaan wel weten dat er mensen zijn die ziek zijn van 't geweld? Die het bloed en de ellende niet vergeten en voor wie nog steeds een mensenleven telt.

Droom maar niet teveel van al die dooie mensen. Droom maar fijn van overwinning en van macht. Denk maar niet aan al die vredeswensen. Minister-president, slaap zacht!

Schrijver: Boudewijn de Groot
Inzender: Alina Nube, 16 januari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.8 met 8 stemmen 397Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Watze Elgersma
Datum:
18 januari 2008
Email:
w.elgersmahetnet.nl
Lieve Alina,

Raak!!! Dat is mijn reactie op jouw column. Het onderwerp heeft mij ook nogal bezig gehouden, dus ik hoop niet dat je boos bent. Ik heb namelijk mijn column 'friendly fire'genoemd.
Voor diegenen die mijn (ons?)lijfblad TROUW niet lezen, vermeld ik hieronder jouw ingezonden stuk in die krant van afgelopen woensdag. Overigens nog eens herhaald op donderdag, kennelijk wel indruk gemaakt.

Vriendelijk vuur
Zet het ministerie van defensie ook nog even alles op alles om de vrienden en familieleden van slachtoffers van unfiendly fire in Afghanistan bij te staan?
Of vertrouwen ze die puinhopen toe aan Warchild, Artsen Zonder Grenzen en/of troepen Bekende Nederlanders, straks bij de Grote Tranentrekkende Inzamelingsactie?

Was getekend: Alina Nubé, Leiden
Naam:
Eugeen van Keeren
Datum:
16 januari 2008
Email:
e.j.van.keerenhro.nl
Hier blijkt maar weer hoe actueel Lennart Nijgh en Boudewijn de Groot al dertig jaar geleden waren. Is er dan niets veranderd in deze wereld?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)