Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

In het ondiepe

Dochterlief is nerveus. We gaan naar zwemles, voor de allereerste keer. Een historisch moment. Maandenlang heeft ze me verwijtende blikken toegeworpen: wanneer mag ik nou? Haar geduld werd zwaar op de proef gesteld. En anders mijn geloofwaardigheid wel, met dank aan die meneer van de kassa. Die riep een half jaar lang dat het niet lang meer kon duren. Welkom in de wereld van de wachtlijsten, nu ook bij watergewenning.

Vorige week werd ze eindelijk opgeroepen. Ik had op een vreugde-explosie en een zucht van verlichting gerekend, maar proefde vooral ongeloof en een lichte spanning. Wat nou als ze het niet kon? Zonder zwembandjes het water in, moest dat echt van de meester? Zou ze dan niet verdrinken? Het was nog een-twee-drie-vier-vijf-zes nachtjes slapen, maar het grote moment kwam nu wel héél dichtbij en er was geen weg terug.

Tot haar opluchting mocht papa een deel van de eerste les bijwonen. Aan de rand van het bad zag hij hoe, eenmaal te water, direct alle spanning van haar afviel. Alle kinderen werden meteen in het ondiepe gegooid. Lopen, hinkelen, tanden poetsen: spelenderwijs werden ze vertrouwd gemaakt met het gevaar dat water heet. Het gezicht waarvoor ik het meeste oog had verraadde plezier en zelfvertrouwen. 'Ech nie moeilijk', leek ze te willen zeggen.

Driekwartier later stond papa met de handdoek in de aanslag bij de douches. Het zat erop, de tijd was omgevlogen. En ze had het hoofd boven water gehouden. Wanneer ze nu haar 'A' kreeg, was de vraag. Tja. Ook dit kon even duren, luidde het antwoord. Zo makkelijk kwam ze er niet vanaf. Maar papa ook niet, getuige haar opmerking dat je ook nog B en C kon halen. Dat was zo. Er viel nog een wereld te winnen, zeker in haar beleving: “Gaat het tot Z?” Was het maar waar.

Schrijver: Quirijn Metz, 22 januari 2008


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.3 met 7 stemmen 1.108Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)