Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Liefde op de werkvloer

Veel mensen zien hun collega’s vaker dan hun partner. Niet zo vreemd dus dat liefdesrelaties opbloeien op het werk. (De Stentor, 17-01-2008)

De liefdesrelaties waar over gesproken wordt vallen voornamelijk in de categorie scharrels en avontuurtjes. Het schimmige circuit waarbij vaak ook nog eens andere partners bij zijn betrokken. Partners die vaak argeloos thuis met de kinderen wachten op man- of vrouwlief die zoveel moet “overwerken”.

Ja, de kantoortuin is voor heel wat mensen het aardse equivalent van de Hof van Eden. Een omgeving van verleiden en verleid worden. En zolang zo’n relatie lekker loopt is er voor de werkgever niets aan de hand. Sterker nog: de hormonen stuwen de prestaties van de geliefden niet alleen op lichamelijk vlak, maar ook in het werk tot ongekende hoogten op. Het humeur is opperbest en het scharrelhennetjes- en scharrelhaantjesgedrag doet de rest.

Maar het gedonder begint wanneer een dergelijke relatie fout loopt. En dat is doorgaans bij scharrels en avontuurtjes het geval. Dan kunnen die wat klef maar toch leuk samenwerkende collega’s als een blad aan de boom veranderen. Het ene moment ritselt het groene blaadje nog prettig in de liefdesbries en het volgende moment worden er wild en wanordelijk scheuren in getrokken door een storm van primaire menselijke gevoelens.

Niet verwonderlijk dus dat de werkgever zijn economische belangen steeds meer probeert te beschermen door gedragscodes. Maar in de praktijk is het moeilijk om die codes bindend te verklaren. De Amerikaanse super-super Wal-Mart introduceerde twee jaar geleden zo’n code. Hierin werd het werknemers in Duitsland verboden om een liefdesrelatie met collega’s te beginnen. De rechter stak er echter een stokje voor.

Ik ben een creationist, maar heel, heel soms twijfel ik wel eens. Zou de mens dan toch van de apen afstammen? We lopen redeloos en vaak radeloos achter onze verlangens aan alsof we als mens geen verstand en wil meer hebben.
“Ik kan er toch niets aan doen dat ik verliefd word?” is een vaakgehoorde uitspraak van getrouwde avonturiers. Nee, daar is niet alles aan te doen. Hoewel? Geen aanleiding geven, niet flirten en dergelijke, zou al veel oplossen.
Maar goed, ik geef het toe, dan zou je toch nog verliefd kunnen worden. En dan is het belangrijk wat je wilt. Wil je die scharrel, of zeg je er nee tegen? Want de wil is het stuur van de mens. Ieder mens bepaalt zelf waar hij heen stuurt. Ondanks de omstandigheden.

Schrijver: Happyturf, 20 januari 2008


Geplaatst in de categorie: moraal

3.7 met 6 stemmen 601Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)