Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Oude foto's

Op de kaart staart ze naar de Eiffeltoren. Tantes leven was een reis. Ze kijkt neutraal, dat moest. Het is een oude foto; over veertig jaar zou ik pas komen. Misschien wist ze dat al, kien als ze was tot die laatste weken.

Ze vrat graskaas vanachter haar bejaarde bureau, ooit van duur eikenhout. Aan de muur de aquarellen die ze vroeger maakte. ‘t Wilde spetteren op het doek, de levenslust die haar verlaten had bij het vergrijzen. Haar laatste werk verkocht ze jaren geleden voor te weinig vond ze, en sindsdien was haar leven deze kamer. Een pakje goedkope kauwgom naast een kitscherige vaas. Hoe lang de bloemen al dood waren? Wist ze niet. Alleen de kaas was nog jong, maar ook die raakte ze kwijt.

Hoe ik zomaar binnen durfde te komen, vroeg ze lichtelijk dementerend en met opzet ironiserend bij mijn binnenkomst. Maar dat ik maar moest gaan zitten nu ik er toch was, zo beval ze. Tantes ogen konden niet meer zien. Niet dat ze blind was, nee. Vermoeidheid. Alleen wat schamele zuivelproducten hielden haar in leven. Goed voor elk, immers - haar handen waren al verblauwd.

Ik had haar ooit gezegd dat ze moest stoppen met roken - pardon, blowen. En sindsdien verfoeide ze me. In een sexy galajurk liep ze langs haar dressoir als de prinses die ze nooit had kunnen worden, aldus haar moeder. Zie je wel. Ze kon het nog. Een verstoteling was ze. Heus, het was haar nooit om het geld te doen geweest, maar toch was ze rijk. En hoewel ze geen echte familie van me was, voelde ik heel even dat haar welgestelde bloed echtelijksgewijs door mijn aderen stroomde, toen ook ik een blokje graskaas tot me nam.

Nu kijkt tante weer neutraal. Geen bloemen.


Zie ook: http://www.futiliteiten.nl

Schrijver: Marco van Woerden
Inzender: Frank F. van Keeren, 11 februari 2008


Geplaatst in de categorie: overlijden

4.0 met 10 stemmen 568Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)