Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Rollator met TomTom

Het begon met een auto. Daarna kwam de fiets aan bod en nu wordt dan ook eindelijk de rollator voorzien van een TomTom. Studenten van de Hogeschool Arnhem-Nijmegen (HAN) hebben deze taak op zich genomen. Goed nieuws dus voor bejaarden met geheugenverlies. Op de rollator komen dan herkenbare knoppen. Zoals een koffieknop en een toiletknop. Wordt daar op gedrukt dan verschijnen op de rollatorlaptop pijlen naar het gewenste doel. Een prachtige oplossing.

Ik heb natuurlijk wel een paar kritische kanttekeningen. Want als je geheugen je dermate in de steek laat dat je de koffiejuffrouw niet meer weet te vinden, dan vraag ik mij af of je nog wel in staat bent om op de goede knop te drukken. Ik zal het proberen uit te leggen.

Stel nu eens dat mijn geheugenverlies steeds minder selectief wordt. Uiteindelijk kom ik dan in zo’n vooruitstrevend verzorgingstehuis waar een hightech rollatorTomTom standaard in het pakket zit.
En dan wil ik naar het toilet. Vol goede moed wordt de wandeling ingezet. Eenmaal in het fietsenhok voor het personeel aangekomen zie ik dan ineens vijf knoppen voor mijn neus. Natuurlijk heb ik aan die instructiemiddag meegedaan. Maar ja, dat is al wel weer een paar weken geleden. Ik weet nog dat er gedrukt moet worden. Enerzijds zeer duidelijk door de fysieke aandrang. Anderzijds vaag door de ver weggezakte relatie tussen knopjes en instructiemiddag.

Door de nood gedreven druk ik op die wc pot met dat walmpje erboven. Steeds harder lopend worden de pijlen gevolgd. Ik denk nog: “Een uitkomst die knoppen. Zonder had ik het waarschijnlijk in mijn broek gedaan. Die verlossende ruimte kan nu echt niet meer ver weg zijn.” En dan, ja dan kom ik eindelijk op mijn bestemming, zo geeft de TomTom aan. Een bestemming die verrekt veel op de kantine lijkt. Ik ben de weg toch niet wéér kwijtgeraakt?!! Want als me dat zelfs met een TomTom ook al gebeurt, dan vrees ik voor alle dingen waarvan ik niet weet dat ik ze gedaan heb.

Gelukkig, daar komt een kantinejuffrouw aan. Ze ziet vast aan mijn draaiende ogen dat ik de weg volkomen kwijt ben. “Alles goed meneer Happyturf?” vraagt ze. “Ja, maar ik heb op het toilet gedrukt en kom nu hier uit.” Ondertussen wijs ik met een verkrampte kromme vinger naar de toiletknop terwijl ik met alle mogelijke zelfbeheersing probeer te redden wat er te redden valt. “Meneer Happyturf toch!” roept zij uit, “U hebt op een vers kopje koffie gedrukt.” Maar u mag wel even naar het personeelstoilet hoor.”

Schrijver: Happyturf, 24 februari 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

2.4 met 5 stemmen 332Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)