Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Duivelsadvocaat en gangbang

Een berichtje uit de krant:
"De rechtbank heeft acht jongeren, onder wie zeven minderjarigen, vrijgesproken van een groepsverkrachting. Vijf van hen werden wel veroordeeld voor het hebben van seks met een 13-jarig meisje. De rechtbank acht niet bewezen dat het meisje onder dwang seks met de jongens had. Ze nodigde de jongens zelf thuis uit en heeft niet expliciet aangegeven dat ze geen seks wilde. De enige meerderjarige verdachte kreeg van de rechtbank 104 dagen cel waarvan zestig dagen voorwaardelijk. Daarnaast moet hij een werkstraf van honderd uur uitvoeren en een leerstraf seksualiteit van veertig uur ondergaan. Ook vier minderjarige Tilburgers moeten de leerstraf seksualiteit ondergaan. Twee van hen hebben deze maatregel voorwaardelijk opgelegd gekregen. Daarnaast legde de rechtbank taakstraffen tot honderd uur en voorwaardelijke celstraffen tot 120 dagen op."

Bij zulke berichten overvallen mij sombere gedachten: waar moet dat naar toe met de jeugd van tegenwoordig? Een gangbang op je dertiende… kom je daar ongeschonden uit? Al was het maar omdat je na deze daad officieel te boek staat als de hoer van de school, terwijl de heren zich hun hele puberteit op de borst kunnen trommelen voor zo’n echte MTV-ontmaagding. (Ik denk niet dat een ‘leerstraf seksualiteit’ daar veel aan gaat veranderen.)

Is de seksualisering van de jeugd een probleem? Stel dat het meisje inderdaad de jongens thuis uitnodigde en er wel zin in had? Is het dan erg dat die jongens – op één na ook minderjarig - daar gehoor aan geven. Stel dat er absoluut geen sprake was van drang of dwang en dat iedereen er plezier aan had?

Jawel, ik ben even duivelsadvocaat, want ik zou willen weten waar deze kinderen uiteindelijk schade van oplopen. Van de daad of van de reactie daarop?
Moeten kinderen weten dat je geen dertienjarige meisjes mag neuken ook al vragen ze erom? Dat je als meisje geen groep jongens van de straat plukt om ze mee naar huis te nemen als je ouders er niet zijn?

En wat te denken van de ouders van het meisje die in plaats van een pittig gesprek met dochterlief en haar vriendjes er voor kiezen aangifte te doen? Ik zeg niet dat het niet begrijpelijk is, maar wat schiet je ermee op? Nu voelen alle betrokkenen zich pas echt genaaid.

En hoe zit het met de rechter? Op die ene 19-jarige na, vielen de jongens net als het meisje in de leeftijdsklasse tot 16 jaar en die verdient extra bescherming als het om het beoordelen van seksuele daden gaat. Dat heb ik niet verzonnen, zo staat dat in het wetboek van strafrecht.

Kortom ik ben er niet zeker van of het de slimste weg is dit voorval te criminaliseren. Ik heb het vermoeden dat de volwassen moraal alleen maar voor (extra) schade kan zorgen bij daders én slachtoffer. Want dat hebben we inmiddels van ze gemaakt.

De filosofische slotvraag: zouden deze kinderen in een wereld waar we niet zo hysterisch reageren op seks aan dit avontuurtje blijvende wroeging overhouden?
Wie het weet mag het zeggen.

Schrijver: harry van dooren, 22 maart 2008


Geplaatst in de categorie: psychologie

3.2 met 5 stemmen 968Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)