Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een sensationele dood

Je bent 81 jaar oud en je familie staat erop dat je naar een bejaardenhuis verkast. Wat doe je dan? Juist, je gaat op internet op zoek naar een bouwtekening voor een zelfmoordmachine. Tenminste, dat deed een Australiër. Een pistool en een cirkelzaag vormden de hoofdonderdelen van het helse apparaat.

Van een afstand heeft hij zichzelf door zijn knutselapparaat laten omleggen. Op de oprit, want zijn laatste wens was dat hij door zijn buren gevonden zou worden.

Deze man heeft op een wel heel lugubere manier aandacht willen vragen voor zijn probleem. Een probleem dat hij tegelijkertijd met de aandacht ook rigoureus heeft weggewerkt. Want er is geen bejaardentehuis te vinden dat een overledene wil herbergen.
Door te sterven heeft deze man zijn familie beslist een onplezierige Pasen bezorgd. Wellicht dat ze achteraf luidkeels zeggen: “Zie je wel! Het was onverantwoord dat die ouwe nog op zichzelf woonde. We hadden de stap eerder moeten nemen. Nu is het te laat.”
Maar ik acht de kans groter, dat ze stilletjes denken: “Hadden we vader niet op een zelfhulp-knutselclub voor 80-plussers moeten doen? Dan had hij waarschijnlijk nog wel een tijdje op zichzelf kunnen wonen.”

Want zeg nou zelf. Wanneer je in staat bent om van een zaag en een pistool een zelfmoordrobot te bouwen, dan ben je toch nog lang niet rijp voor een bejaardenhuis?

De bejaarde Australiër heeft in ieder geval bereikt dat er wereldwijd aandacht aan zijn probleem is geschonken. Met name aan het technische aspect ervan. Hiermee heeft hij zich rond de paasdagen onsterfelijk gemaakt. Een paar dagen maar. Ja, het was een sensationele dood.

Nu ik dit zo opschrijf moet ik denken aan Jezus Christus. Ook iemand die er voor koos om te sterven. Om zich te laten doden door externe factoren. Alleen deed hij het niet om aandacht te vragen voor zijn eigen situatie. Hij deed het voor anderen. Door zijn dood gaf en geeft hij iedereen die het maar wil de gelegenheid om zin in het leven te hebben. Zin op vele manieren.

Het is jammer dat de betekenis van Goede Vrijdag (het sterven van Jezus) en Pasen (zijn opstanding) zo langzamerhand uit onze samenleving zijn weggesijpeld en hiermee ook vaak de zin van ons bestaan.

Schrijver: Happyturf, 23 maart 2008


Geplaatst in de categorie: religie

3.3 met 3 stemmen 408Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)