Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Geert Verkeerd

Even met ProRail gebeld.
“Goedemiddag, Oplopers hier. Mag ik de afdeling fraude en oplichting van u? Fijn, dankuwel.”
Ik werd subiet doorverbonden met de voorlichtingsafdeling, want liegen is hun vak.
“Zeg, lamlul, wat was dat nou voor kletsverhaal over verkeerde sneeuw, dinsdag? Het is wit en het valt uit de lucht. Wat is het dan? Juist. Sneeuw. Dus hoezo, de wisselverwarming deed het niet, zodat het hele station van Rotterdam vastvroor en onbereikbaar werd. Wat dacht je dan, dat er uit de lucht kwam dwarrelen? Poedersuiker? Cocaïne? Roos? Rot toch op…” Wat een idioten, met hun verkeerde sneeuw. Volgens mij hebben ze bij ProRail de verkeerde voorlichter…

Ook verkeerd was het gras in het voetbalstadion. Althans, dat vindt de trainer van het Oostenrijkse nationale elftal. Want dat Nederland de match met 3-4 won kon natuurlijk nooit aan zijn matig presterende voetballers liggen… Flikker toch op. Ik word sowieso altijd een beetje zenuwachtig van Oostenrijkers. Sinds de Anschluss vertrouw ik ze gewoon niet…

Maar pas écht verkeerd is die film van Geert Wilders natuurlijk. Nou ja, film… Dat is een groot woord voor wat aan elkaar geplakte beelden die hij van internet heeft geplukt. Meer is het niet. Gewoon wat nieuwsfeitjes aan elkaar geplakt met de Koran als een soort rode draad. Tsja, nieuwsberichten aan elkaar knopen op basis van een lulverhaal: dat doe ik allang. Iedere week. Die vuile Wilders heeft gewoon de kunst van mij afgekeken. De zakkenwasser. Maar die film rammelt aan alle kanten. Er worden krantenkoppen getoond over contacten tussen Nederlandse moslims en degenen die een Madrilleense metro hebben opgeblazen. Dat contact blijkt er nooit te zijn geweest. Bebloede kinderen, om te suggereren dat ze slachtoffers zijn van een aanslag. Ook verkeerd. Het waren opnames van een rituele herdenking. Die kinderen zijn niet mishandeld, laat staan gedood. En dan de foto van de moordenaar van Theo van Gogh. Alwéér verkeerd. Dat plaatje toont het hoofd van een of andere rapper. Tsja, de ene koffiebruine bebaarde kale neet is de andere niet… Nee, meer dan wat tendentieuze en populistische plaatjes heb ik niet gezien. Ja, dat zeg ik: tendentieus en populistisch. Zoals ik al zei: die vuile ploert is gewoon met mijn werkwijze aan de haal gegaan.

Ook verkeerd is uiteraard de reactie van onze premier op Geerts meesterwerk. Jan Peter vond het jammer dat de film is uitgebracht. Jammer? Hoezo jammer? Laat iedereen maar gewoon zien dat Wilders niet in staat is om een goed verhaal te vertellen. Laat iedereen maar zien dat Wilders niets meer is dan een hol vat dat dus heel hard klinkt. Al dat gelul over het verbieden van die film omdat die onze relaties met sommige landen zou schaden. Onze relatie met Iran bij voorbeeld, waar elke dag burgers de doodstraf krijgen omdat ze de wetten van de Koran niet respecteren of anderszins de regering onwelgevallig zijn. Inderdaad, het zou heel zonde zijn als onze innige vriendschapsband met die woestijnmoordenaars onder de film te lijden zou hebben. Tuurlijk. Maar even zonder gekheid, ik ben tegen iedere beperking van de vrijheid van meningsuiting. Daar spreken we andere landen streng op aan, maar we moeten dan ook de hand in eigen boezem steken.

Overigens, eerlijk is eerlijk, die Moslims zelf zijn ook niet allemaal zulke fervente voorvechters van de vrijheid van meningsuiting. In mijn geliefde Amsterdam is een raadslid van het stadsdeel De Baarsjes bedreigd door het bestuur van de Aya Sofia-moskee. De PvdA kreeg begin deze maand te horen dat het raadslid Yuksel Kaplan geen kritische opmerkingen meer mocht maken over de moskeeleiding en dat als hij dat wel zou doen hem iets te wachten zou staan. Er is inmiddels volkomen terecht aangifte gedaan bij de politie.

En dan dat gelul dat al die Moslims achter een schotel zitten. Ja, en? Mag dat dan niet? Ik zit zelf ook heel graag achter een schotel. Vooral die shoarmaschotel van snackbar Mohammed bij mij om de hoek is helemaal niet verkeerd. Behalve vorige week. Toen was de bacteriologische kwaliteit niet helemaal volgens de norm. Verschrikkelijke schijterij, dus meldde ik mij bij de huisarts. Verbijsterd hoorde ik het gejammer van mijn medepatiënten aan. De wachtkamer zat vol met mensen die last hadden van seksuele problemen. Gezondheidsonderzoeker Nivel heeft becijferd dat het aantal patiënten bij de huisarts met seksuele problemen de laatste tijd met dik 70 procent is toegenomen. Ik heb eens rondgevraagd in de wachtkamer. En ja hoor: veruit de meeste mannen hadden recentelijk de heer Wilders nog op TV gezien. Tsja, logisch, als ik aan die blonde idioot denk, gaat bij mij de boel ook hangen… Al vreet je een kilo Viagra, de zaak blijft hopeloos. Dus voor de daad TV kijken en het risico lopen dat je Geert door het beeld ziet schuiven? Verkeerd!

Wat een ellende, deze week. Van alles en nog wat is verkeerd. De sneeuw en de wissels. Het gras en de wedstrijd. Geert Wilders en het libido. Shoarma en mijn tere darmstelsel. Maar was er deze week dan ook nog iets wél goed? Ja. Een deel van de cast van GTST zet zich in voor Congolese hulpbehoevende kinderen. Marly van der Velden, Joris Putman en Everon Jackson Hooi schieten Internationale Kinderhulp Nederland te hulp door ludieke acties te organiseren. Mijn opmerkingen van vorige week over GTST waren dus tendentieus en populistisch. Niks “bordkartonnen debielensoap”. Lang leve de cast van GTST! Ze zijn een lichtpuntje in de duisternis die ons allen omhult, want zelfs aan het Friese talenwonder Kim Feenstra is wat verkeerd. Zij verwondde dit weekend een vrouw door haar met een bierglas in de keel te steken. Mevrouw Oplopers wist hoe dat zover kon komen. Ze grijnsde en zei: “Dat wijf is gewoon met het verkeerde been het bed uitgestapt…”

Schrijver: Driek Oplopers, 29 maart 2008


Geplaatst in de categorie: politiek

3.1 met 8 stemmen 203Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)