Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Proost Geert

Terwijl het land zich afvraagt wat te denken van de film van ome Wilders, maakt een groot innerlijk conflict zich van mij meester. Dat heeft voor de verandering even niks met Geert te maken. Zoals mijn gedachten wel vaker afdwalen als het aan de borreltafel over de laatste scheet uit Venlo gaat.

Mijn zaak is die van de opwarming. Ik was altijd voor het milieu en tegen klimaatverandering maar nu ik wijnboer ben geworden, kan de opwarming van de aarde mij niet snel genoeg gaan. Mijn eigen Grand Cru komt namelijk niet uit de zwoele Bordeaux, maar uit een gaard vlakbij mijn Zuid-Hollandse ‘chateau’.

Vrolijke Limburgse wijnboeren hebben al becijferd dat het klimaat op de hellingen rond Maastricht lijkt op dat van de Bourgogne van 100 jaar geleden. Dan zit ik met mijn 200 kilometer noordelijker gelegen stokken pakweg op het niveau van de Champagne!

Ik overweeg dan ook een Ilja Gort-snor - met zo’n artistieke krul - en een klassiek alpinopetje. De visitekaartjes met ‘viticulteur’ erop zijn al besteld. Geheel tegen mijn aard zie ik het allemaal zonnig in. Letterlijk. Want de zomers zullen langer en warmer zijn. Allemaal in het voordeel van deze wijnboer. Stel je eens voor: de hele stad één groot terras en de hele straat vol opwaaiende zomerjurkjes…
Nooit meer wintertenen!

Wat voor moois heeft de opwarming van de aarde ons landje niet allemaal te bieden? Ik zie Flipje van Tiel voor me met een lijf van sinaasappels… uit de Betuwe. Carnaval in Oeteldonk met Braziliaanse taferelen. De Nederlandse industrie gaat er natuurlijk dik garen bij spinnen. Koop nu alvast aandelen (lekker goedkoop) van Arcadis, Smit Tak en Boskalis. Want wie het water kan beheersen, heeft de toekomst.

Eerst onze eigen dijken ophogen natuurlijk - van natte voeten houden mijn wijnranken niet - en daarna de rest van de wereld ophogen of opdweilen. Want toegegeven, waar geen dijken staan, is de opwarming van de aarde en de stijging van de zeespiegel waarschijnlijk wat minder lollig. Al zal Geert stiekem denken dat overstromingen en tsunamis vooral Moslimlanden zullen treffen. En mannen met baarden zijn van nature slechte zwemmers…

Of hij daar blij mee moet zijn, vraag ik me af, want zonder dreiging geen aandacht en al helemaal geen Fitna. En daar proost ik dan weer op met mijn eigen Chateau Holande: Geert, daar ga je!

Schrijver: harry van dooren, 29 maart 2008


Geplaatst in de categorie: planten

3.8 met 12 stemmen 1.914Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Ruurd van der Weij
Datum:
31 maart 2008
Email:
r.a.van.der.weijrug.nl
Jouw wijn zal wel niet in Jordanië geconsumeerd worden.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)