Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ouwiebouwie

De directeur van de Bond tegen het vloeken stopt ermee. Dat zou je kunnen opmaken uit het persbericht, maar pas op. Goed lezen. Letterlijk staat er: Rijk van de Poll hoopt op 30 mei afscheid te nemen van de organisatie. Voel je de nuance? Heel verstandig, die slag om de arm. Vergelijk het met iemand die hoopt te promoveren aan de universiteit. Als er iets zeker is, dan is het dat er niets zeker is. En zelfs dat niet.

'Hij' maakt gebruik van een VUT-regeling, luidt de volgende zin. Over inconsistentie gesproken. Dan had er ook moeten staan: hij hóópt gebruik te maken van een VUT-regeling. Verder valt op dat er sprake is van 'een' en niet 'de' regeling. Misschien omdat er meerdere regelingen zijn; er worden in elk geval meer vragen opgeroepen dan beantwoord. Let op dat taalgebruik!

In de 22 jaar waarin Van de Poll de leiding had, is de bond naar eigen zeggen uitgegroeid tot een volwassen organisatie. Tussen haakjes staat dat het aantal donateurs toenam van 9000 naar 33.000 en het aantal personeelsleden van twee naar acht. (Ik had dit zelf niet tussen haakjes gezet, want dat is nogal wat. De man heeft dat in 22 jaar toch maar mooi bereikt! Tamelijk oneerbiedig om dit soort achtergrondinformatie zo achteloos te presenteren, maar dat terzijde.)

'Uiteraard' geeft de bond het journaille (dat zijn mijn woorden) de gelegenheid de directeur te interviewen. Opmerkelijk: het woord 'afscheidsinterview' wordt angstvallig gemeden. Misschien omdat het geen echt afscheid is. Van de Poll lijkt me iemand die actief blijft voor de bond na zijn pensionering, maar ik kan er naast zitten. Je zou het hem zelf moeten vragen. Wat hij zegt als hij met een hamer op zijn duim slaat, stond jaren geleden al eens in de krant: 'ouwiebouwie'. Goddelijk. Trouwens: hij sloeg zelden met een hamer op zijn duim.

Schrijver: Quirijn Metz, 8 april 2008


Geplaatst in de categorie: taal

2.7 met 7 stemmen 870Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)