Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ere wie ere toekomt

Begin deze maand werd Nederland een echte Europees kampioen rijker!
In Plovdiv (Bulgarije) behaalde de Groninger Sergej Tiviakov in een uitgestrekt veld van ruim 400 schaak(groot)meesters een ongedeelde eerste plaats.

Hij verdiende voor enkele weken intensief schaken € 15.000.-- : een bedragje waar Manchester United-speler Ronaldo nog geen corner voor neemt.

De Schaakbond is niet groot en de schaaksport niet heel populair: dus valt het te begrijpen dat Tiviakov niet vanaf het balkon van het Stadhuis van Groningen door een hysterische massa op de Grote Markt is toegejuicht, zoals dat wel gebeurt met zijn voetbalhelden en basketbal-idolen.

Maar nu is er wel erg weinig aandacht besteed aan dit unieke feit, dat ik na het wereldkampioenschap van Max Euwe (1935) als de grootste schaakgebeurtenis van Nederland in de laatste twee eeuwen beschouw.

Het is wonderlijk te constateren dat een modale schaker als Jaap Amesz (’terror-Jaap’) in bepaalde jeugdkringen beroemder is dan de Europese kampioen! En Jaap hoefde er niet veel meer voor te doen dan hinderlijk aanwezig te zijn in de Gouden Kooi…

Omdat Tiviakov vrijwel meteen na zijn triomf is afgereisd naar Cuba voor een volgend toernooi, is het misschien nog niet te laat voor Wallage c.s. een mooie huldiging te bedenken voor de frèle Europese kampioen.

Laat hem op de Ster van Groningen met een levend schaakspel een partijtje spelen tegen terror-Jaap: wedden dat de schaaksport opeens immens populair blijkt te zijn bij de jeugdige bewoonsters van Stad en Ommelanden?

Schrijver: Dagschrijver, 11 mei 2008


Geplaatst in de categorie: sport

3.3 met 7 stemmen 378Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)