Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Alles aan duigen

Van Rita mogen we geen 'Ton' zeggen, want het is Trots op Nederland. Waarom dan toch zo’n makkelijk bekkende afkorting gekozen? Omdat TON net als haar leidster een vat vol tegenstrijdigheden is.

En dan hebben we het nog niet over de veelkleurige achterban die zich rond de TON verzamelt. Daar lijkt geen enkele neus dezelfde kant op te wijzen. Voor de doodstraf, tegen de doodstraf, af en toe de doodstraf… Rita krijgt er wat mee te stellen.

Ik luister naar de mensen, doe wat ze willen en laat wat ze niet blieven, belooft de toekomstig premier. Ik geef het haar te doen. Trouwens ook om die glorende 26 zetels te vullen met een bekwamer team dan het opportunistische vreemdelingenlegioen waarmee Fortuyn de macht had zullen grijpen.

De vergelijking met Pim ‘de verlosser’ wordt Rita een beetje door de strot geduwd. Ook dat is geen eenvoudige last om te dragen. Pim bleef een heilige, omdat hij de mogelijkheid niet kreeg om zijn beloften te breken. Rita zal bij leven en welzijn die zaligverklaring niet bereiken. 26 zetels is nu eenmaal te weinig om eigenhandig de heilstaat te realiseren.

Rita zal na de verkiezingen moeten onderhandelen en accepteren dat er wat duigen van de TON zullen vliegen. Onbuigzaamheid zal haar in de positie drijven van de door haar voor lafaard uitgemaakte Jan Marijnissen.

Dus Rita, geniet er nog maar even van. De aanloop naar de verkiezingen is al niet te nemen zonder struikelen, maar vanaf het moment dat de stemmen zijn geteld, begint het onvermijdelijke teleurstellen.

Maar mijn zegen heb je Rita, laat zien wat je kan. Ook als dat weinig is. Mocht de TON in duigen vallen, kunnen we tenminste weer verder met dit doorgaans fijne land.

Schrijver: harry van dooren, 17 mei 2008


Geplaatst in de categorie: politiek

3.4 met 9 stemmen 492Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)