Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Onze God is kampioen

De bijbel ken ik niet van voor tot achter, maar als ex-katholiek en geliefde van een voormalig zwarte kous, ken ik veel verhalen uit het boek der boeken. Wat me daaraan opvalt is dat de God die volgens de ChristenUnie niet wil dat zijn rammelende schepping in het laboratorium licht wordt verbeterd, zelf dol is op selectie.

Dat Eva uit een rib van Adam ontstond, lijkt me een aardige metafoor. Soort van stamcel-kloonfeestje in het paradijs. In de loop van de testamenten selecteert de schepper dat het aard heeft. Vaders, zonen, dieren (2 van elk), plagen, sodomieten en ook nog een compleet volk.

Die selectiedrang werd het handelsmerk van de gelovigen: onze God is de beste (ja, onze God is Kampioen*). En daar kwam natuurlijk narigheid van en heel veel kerken, die allemaal weer hun eigen post-embryonale selectiecriteria ontwikkelden om slechte en goede mensen te onderscheiden.

Zeker in protestant Nederland werd het afsplitsen van artikelen, fracties en cellen een nationale sport. Elke gemeente zijn eigen lezing van Het Boek. Zo werd de kracht van Het Woord door de gelovigen zelf om zeep geholpen. Al is dat bij de ChristenUnie nog niet helemaal doorgedrongen.

Ergens tussen artikel 12 en artikel-zoveel heeft God verordend dat borstkanker niet uitgeroeid mag worden voor het de kans krijgt om te woekeren. Daarna mag je de hele eigentijdse wetenschap erop los laten om verwoeste vrouwenlevens nog wat te rekken. Dat mag dan weer wel van de God van de ChristenUnie.

Lekker selectief.


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=7adi7OMaWnA

Schrijver: harry van dooren, 7 juni 2008


Geplaatst in de categorie: religie

3.6 met 14 stemmen 373Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)