Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gebed zonder end

Junks heb je in alle soorten en maten. Die van de nicotine zwerven sinds een paar dagen verdwaasd over straat. Ze zijn uit de tempel verstoten. Die van de olie vullen de tank tegenwoordig zonder te betalen, want oh God, wat is die benzine duur.

Daar hebben de junks van het goddelijke woord wat op gevonden: bidden bij de pomp opdat de Heer de Saoudi’s maar zover krijgt om nog wat meer olie uit zijn schepping te persen.

Een vrij suïcidaal gebed, want met onze olieverslaving zijn we die schepping eigenhandig om zeep aan het helpen. Zo bezien is dure benzine een zegen en misschien wel een ingreep van diezelfde god.

Dure olie is de oplossing voor van alles en nog wat. Geen rijen meer bij de pomp, geen files meer op de weg en geen gedrang op Schiphol.

Jawel, dure olie jaagt de inflatie op. Alles wordt duurder, maar ook dat heeft een zalvende keerzijde. We moeten wat langer nadenken over waar we die euro’s aan uitgeven en van weloverwogen keuzes worden we echt gelukkiger. Doelloos consumeren raakt uit. Weer een verslaving minder.

Dure olie brengt ons dichter bij onszelf. Nu vertelt de hoge prijs ons eindelijk hoe onzinnig het is om sperzieboontjes uit Egypte in te vliegen, terwijl ze ook prima groeien op Nederlandse bodem en gewoon goedkoop zijn 'in het seizoen'. En dat een leven zonder auto best mogelijk is of dat een klein zuinig wagentje je net zo goed brengt waar je wezen wil.

Beste gelovigen en andere verslaafden, deze jongen bidt vanaf nu voor een fijne crisis, al heb ik het gevoel dat die er ook zonder mijn geprevel wel komt. De crisis zal klein en groot leed meebrengen. Maar uit het lijden zullen wij gesterkt tevoorschijn komen. En wij zullen andere goden aanbidden.

Mijn advies: koop nu aandelen in de kerken van zon, wind en water. Daarmee houden we zicht op een hiernamaals.

Amen

Schrijver: harry van dooren, 5 juli 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.7 met 12 stemmen 402Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
6 juli 2008
'Après nous le déluge'.
Of ken je geen Frans, Tim?
Naam:
Tim
Datum:
6 juli 2008
Hoezo crisis? Ik zeg gewoon: kernenergie. Probeem opgelost ;-)

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)