Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

OpRutten!

Mark Rutte komt eindelijk uit de kast: zijn grote held is Arnold Schwarzenegger. Waarmee Mark maar wil zeggen dat de VVD ook voor het milieu is. Niet dat tobberige consuminderen waar linkse partijen op blijven hameren, maar the Californian Way: je mag best vier auto’s op je driveway hebben als het maar zuinige auto’s zijn met een roetfilter.

Zie daar het liberale dilemma: een fijne toekomst voor je kind begint met een veilige SUV om ze naar school te brengen.

Het is flauw om te beweren dat milieu en VVD helemaal niet samengaan. Ed Nijpels behoort tot de meest succesvolle milieuministers uit de geschiedenis. Maar waar het bedrijfsleven als was in zijn handen was, stapte zijn eigen partij voortdurend op de rem en liet hem uiteindelijk ook vallen.

9,5% van de VVD-aanhang schijnt zich grote zorgen over het milieu te maken. Da’s weinig merkt u terecht op. Maar het is meer dan bij CDA, PvdA en SP. De aanhang van PVV heeft helemaal niks met milieu, net als leider Geert Wilders die ontkent dat de mens iets met de opwarming van aarde te maken heeft.

Van die categorie zitten er ook heel wat in de VVD. Niet zo vreemd want de pro-CO2-lobby is het sterkst bij bedrijfstakken die het meest te vrezen hebben van klimaatregelen. Ondernemers zijn over het algemeen niet zo gecharmeerd van overheidsbemoeienis en stemmen daarom bij voorkeur op de VVD.

Dat sommige liberalen hardop hun zorgen uitspreken over de staat van het klimaat zegt weinig over het dichterbij brengen van een oplossing. Verstandige en goedopgeleide mensen kunnen hun ogen niet sluiten voor de feiten. Maar beteropgeleide mensen behoren doorgaans tot het welvarendste deel van de natie en zijn met hun geld de belangrijkste veroorzakers van het probleem: grote auto’s, grote huizen, veel vliegreizen.

De PVV-er zonder mavo-diploma, met een minimuminkomen mag dan zijn neus ophalen voor het klimaat, net zoveel schade aanrichten als de bezorgde liberalen in Bloemendaal en Aerdenhout kan hij simpelweg niet.

Maar de belangrijkste reden dat ik Mark niet geloven kan, is dat hij geen enkele wijziging in het partijprogramma aanbrengt. De VVD houdt vast aan het uitrollen van 1200 km nieuw asfalt en eist dat automobilisten fiscaal geen strobreed in de weg mag worden gelegd. Mobiliteit ter discussie stellen: No way.

Daarnaast heeft Mark een rotsvast vertrouwen in technologische oplossingen waarmee we ongehinderd door kunnen leven op dezelfde grote voet. Liever kernenergie dan minder energie.

Per saldo brengt deze potsierlijke flirt met het milieu de VVD natuurlijk geen centimeter dichter bij het regeringspluche, want niks doen kan je aan het huidige kabinet heel goed overlaten. Daar hebben we VVD niet voor nodig.

Schrijver: harry van dooren, 23 augustus 2008


Geplaatst in de categorie: milieu

3.0 met 7 stemmen 435Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
geert kruideren
Datum:
23 augustus 2008
Een interessante reactie op je column staat vandaag (zaterdag) op pagina 9 van de Volkskrant: de column van Hans Wansink.
Te lang om hier te herhalen, dus lees hem zelf maar.
Mijn reactie bij voorbaat: kernenergie is geen oplossing maar het vooruitschuiven van het probleem. Het afvalprobleem is misschien oplosbaar in de huidige, stabiele maatschappij, maar die toestand is niet te garanderen voor duizenden jaren.
Bovendien wordt de grootste energiebron nog steeds niet aangeboord: energieverspilling.
Waar praten we over als in Rotterdam een half miljoen mensen komen kijken naar een formule-één- stratenrace?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)