Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

De Nederlander bestaat toch!

Op 8 november stond er een goed stuk van Paul Scheffer in de NRC. Hij wandelde mee in de algemene bewondering voor Obama, die het overigens nog zo moeilijk zal krijgen, dat velen zullen afhaken. Maar goed. Dat is toekomst. Daar valt Paul ook niet op aan te vallen.

Wel op een klein zinnetje. Hij vond dat Obama binnenkort ook even iets moest zeggen in de trant van ‘de Amerikaan bestaat niet’. Dat hij dat schreef, maakte een scherpe gedachte bij mij los. Ik was het altijd eens met de opmerking van prinses Maxima, die zei dat de Nederlander niet bestond. Dat ze die niet gevonden had. Ze is hier ten onrechte op aangevallen, maar toch heeft ze ongelijk. Op een andere manier dan de aanvallers destijds bedoelden overigens.

Doordat Paul de woorden van Maxima in de mond van Obama wilde leggen, viel mij ineens het verschil op van de boodschap die Obama constant vertelt en de opmerking van Maxima. Het verschil zit in de breedte van de definitie. Bij Obama ben je als zwarte ook Amerikaan. Als hispanic ben je al Amerikaan, omdat je in de Verenigde Staten woont en omdat je de nationaliteit hebt. Omdat je Amerikaan bent, ben je meteen ook verantwoordelijk voor wat Amerikanen zijn. Jij bepaalt mede hoe Amerikanen zijn, omdat jouw gedrag ook het gedrag van een Amerikaan is.

Die verantwoordelijkheid betekent dat iedereen mede bouwt aan het Amerika van de toekomst. En dat geldt ook voor Nederlanders. Of ze nou Marokkaan, Surinamer of Drent zijn, allen zijn het Nederlanders. Ze zijn verschillend, maar allemaal verantwoordelijk voor de toekomst van Nederland, van de Nederlanders. En waar een meervoud is, bestaat ook een enkelvoud.

De ene Nederlander lijkt niet op de andere. Daar heeft Maxima gelijk in, maar door haar opmerking maakte ze mensen boos, die vonden dat zij recht op de titel ‘Nederlander’ hadden. Wat ze had moeten doen, en wat Obama constant doet, is meer mensen het recht op de titel vaderlander geven en tegelijk er verantwoordelijkheid aan toe te voegen.
U bent zelf de Nederlander.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 16 november 2008


Geplaatst in de categorie: politiek

-0.1 met 8 stemmen 357Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
lezer
Datum:
16 november 2008
Wie is Amerikaan? De USA-ers of de hele bevolking van het Amerikaanse continent waarvan de USA slecht een gering deel uitmaakt.
Het is een klap in het gezicht van andere Amerikaanse volkeren de USA te betitelen als Amerika.
Amerika is een continent, geen land.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)