Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Al is de leugen nog zo snel...

Hulde aan historicus Eric Slot. Hij zocht uit wat velen al langer vermoedden. Nederlandse makelaars verdienden grof geld aan de verkoop van Joodse panden in en na de Tweede Wereldoorlog. 20.000 woningen die behoorden aan Nederlandse Joden werden ingepikt door de nazi’s. Vervolgens werd het collaborerende makelaars toegestaan om ze te verkopen. Deze konden op deze wijze hun eerder zwart verdiende geld wit wassen.
20.000 woningen, dan hebben we het over een dorp zo groot als Soest! Gejat bezit dat onrechtmatig verkocht werd door foute makelaars. Het ging toen al om een miljardentransactie, dus de huidige waarde loopt in de mega miljarden.

Je zult als Nederlandse Jood de concentratiekampen hebben overleefd. Je familie uitgemoord, allerlei ontberingen hebben doorstaan, trauma’s moeten overwinnen. Dan kom je eindelijk thuis. Staat er een bordje ‘Te koop’ in de tuin van je eigen woning. ‘Nee’, zegt de verkopende makelaar, ‘dit huis is niet van jou. Het wordt verkocht aan een ander.’
Niet te geloven. Toch is het gebeurd. En wel op zo’n grote schaal dat veel mensen het moeten hebben geweten. Zij stopten het, samen met hun eigen geweten, in de doofpot. Maar Eric Slot viste deze ongemakkelijke waarheid er uit.

Ach, het is al zo lang geleden. Laat het verleden toch rusten. Moeten we die families van die makelaars hiermee lastig vallen?
Om de drommel wel! Sommige wandaden verjaren nooit. Laten we vooral denken aan de nabestaanden van die Joodse families die dit is overkomen. De onderste steen moet boven komen zodat ons volk zich niet meer hoeft te schamen voor het verhullen van deze schande.
Dus beste regering, stel een staatscommissie in onder leiding van Job Cohen of Ed van Thijn. Laat ze binnen twee maanden rapporteren hoeveel geld hiermee gemoeid is en wie het onrechtmatig in zijn bezit kreeg. Dan alles laten terugbetalen aan de nabestaanden van de gedupeerde Nederlandse Joden.

Hoe sluw zijn praktijk, hoe snel de leugen van de foute makelaar ook was…
…de waarheid achterhaalt ze wel.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 19 november 2008


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.1 met 12 stemmen 289Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
20 november 2008
Beste lezer,
Zou u ook schrijven het verleden te laten rusten als uw eigen (groot)ouders in de oorlog straffeloos waren onteigend?
Naam:
lezer
Datum:
20 november 2008
Laat het verleden toch rusten svp. Er gebeurt vandaag nog erger kwaad overal op de wereld dat in de doofpot gestoken wordt.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)