Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

76 cent per uur.

De christelijk-sociale regering heeft besloten de uurvergoeding voor werk door gedetineerden te verhogen van 64 cent naar 76 cent. Kassa!

Hier herkennen we de rooms-rode coalitie van weleer die opkomt voor de zwaksten in de samenleving. Het roomse elan (katholieke ministers die ruimhartig roepen ‘doe maar 82 cent!’) zal getemperd zijn door de mannenbroeders (Rouvoet: ‘nee, ik vind dat alleenstaanden niet meer dan 72 cent per uur behoren te krijgen’) en dan komt in de vrijdagse ministerraad dit compromis er uitrollen: 76 cent per werkuur.

Wat zal gedetineerd Nederland gejuicht hebben bij het horen van dit bericht.
Zij kunnen dit geld goed gebruiken als ze eenmaal vrij zijn.

Logisch dat zij een deel moeten aanwenden voor vergoeding van de aangebrachte schade: materiële schade en immateriële schade: dat kan oplopen maar met deze riante vergoeding zal dat toch binnen een beperkt aantal jaren moeten lukken.
Meestal zullen ze bijna alles kwijt zijn: huis, werk, vrienden, vriendinnen, sociale contacten, clublidmaatschappen enzovoorts. En dan is het mooi als je een zak geld meekrijgt van de regering.
En hoe langer je zit, hoe meer. Misdaad loont, want tel maar eens op wat je verdient als je veertig jaar zit en je werkt 40 uur per week. Vakantie neem je niet op bij zo’n beloning: daar blijf je voor thuis.
Dit werk is dan ook zeer gewild bij de gevangenen: logisch dat er te weinig van wordt aangeboden in de gevangenissen.

Het zou anders ook te duur worden voor onze regering, die veel geld nodig heeft om de banken overeind te houden en de hardwerkende kleine spaarder zijn zuurverdiende maar inmiddels onderkoelde kapitaaltje te garanderen.

Natuurlijk zullen Telegraaf-lezende Nederlanders protesteren tegen dit softe besluit: na Vogelaar – die weigerde in one-liners te antwoorden - zal nu ook de staatssecretaris van justitie in hun visie het veld moeten ruimen: wat een overheidsverspilling aan deze mensen die het toch al zo goed hebben in onze staatshotels.

En als zij eruit komen liggen de banen voor het opscheppen. Ongeschoold werk is er immers in overvloed en dan hoeven wij er geen Polen voor over te laten komen?
De intelligente Telegraaflezer weet dat de gemiddelde delinquent jonger is dan 30 jaar, ongeschoold is, nauwelijks kan schrijven en bijna geen werkervaring heeft. Ideaal om ze het eenvoudige werk op te laten knappen. Onnodig dus om ze te laten studeren, een vakdiploma te laten halen, adequaat te belonen.

Dapper dat Balkenende IV ondanks de druk van rechts – Telegraaf, PVV, Geen Stijl – deze dappere beslissing heeft genomen en de vergoeding (die zijn waarde heeft bewezen sinds 1985) substantieel heeft verhoogd. Kassa!

Schrijver: Dagschrijver, 23 november 2008


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.2 met 12 stemmen 284Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)