Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Reality en TV

Zondag keek ik naar The Young Ones – een Britse comedyserie over vier studenten die scheldend en rochelend de wereldproblematiek naast zich neer leggen. Het is een absurd soort humor, passend in de traditie van Monty Python, maar wat minder sophisticated. Een van de grappen ging over de afstand tussen het echte leven en de wereld op televisie. De vier studenten wilden naar een televisieprogramma kijken. Een politieserie waarin flink wat moorden werden gepleegd.

Deze uitzending werd onderbroken door een news flash. Een terrorist zou een huis in London zijn binnengevlucht. Het huis was omsingeld en de politie stond op het punt een inval te doen. De terrorist rende achter de vier kankerende TV-kijkers langs. Eén van hen merkte op: 'Hé Viv, you have a yellow van with flames on the side, just like that one'.
'Can't be mine, I have parked it outside'.

Ondertussen werd de terrorist door binnenstormende agenten gegrepen, waarna hij werd vermoord met een luchtafweerraket. In deze serie wordt wel eens wat overdreven. De agenten liepen vervolgens met de armen van de terrorist naar buiten, meer was er niet van hem over gebleven.

Ik vond het prachtig. Zo zie je hoe mensen de wereld van televisie als een ver-van-hun-bed-show beschouwen. Nieuws is een televisieserie. Het heeft niets met de werkelijkheid te maken. Directe aanwijzingen dat dat wel het geval is - zoals de geur en het geluid van het afschieten van een raket - worden genegeerd. De ogen gaan geen moment van het scherm, terwijl ze vloeken en tieren over het feit dat hun politieserie is onderbroken.

Zojuist kreeg ik een mail. Of ik wist dat Trudy Dehue de vrouw van Ad Prins was? Ja. Dat wist ik. Ik had Trudy wel eens ontmoet. Ik kende Trudy ook van televisie als schrijfster van het boek 'De Depressie-epidemie' over de macht van de farmaceutische industrie. Zij wil dat onderzoek meer onafhankelijk wordt en daar ben ik het mee eens. Het enige wat ik niet wist was, dat de Trudy Dehue van televisie dezelfde vrouw was als de Trudy Dehue die met Ad Prins door het leven gaat.

Maar ja. Zo’n naam komt ook zo veel voor.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 4 december 2008


Geplaatst in de categorie: vrouwen

3.0 met 4 stemmen 475Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)