Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ogen van achttien: verbazing in het Noorden

Gisteren werd ik iets gelukkiger. Kunst kan mensen iets gelukkiger maken en goede kunst maakt mensen iets gelukkiger. Ik liep langs schilderijen van 55 verschillende kunstenaars die zich hebben aangesloten bij de Klassieke Academie of die bevriend zijn. Hedendaagse kunstenaars.
Ik viel van de ene verbazing in de andere.

Het was geen thematische voorstelling. Schilderijen en enkele beelden hingen en stonden lukraak door elkaar. Technieken verschilden van olieverf, ets, potloodtekeningen en ga zo maar door. De onderwerpen hadden geen enkele relatie tot elkaar. Het kon gaan over de Blauwe Engel in Nepal, een meer dan levensgrote bloem, een dood vogeltje, een kastje, een hond in een nachtlandschap, portretten.

Het enige misschien wat de schilderijen met elkaar verbond was dat het van nu levende kunstenaars is, die kwaliteit maken. De kracht van de kunst.
De gezichten van andere bezoekers straalden hetzelfde gevoel uit als ik had. Ook zij keken gelukkig. Ik zag een bejaarde dame met twinkelende oogjes rondzoeken naar de volgende verrassing. Haar lijf leek tachtig, haar ogen achttien.

De Verbazing van het Noorden is niet alleen een tentoonstelling, maar ook een demonstratie. Een demonstratie tegen de sluiting van het oude Groninger Museum. Daarom is het mooi meegenomen, om het gebouw ook eens te bekijken. Is dit een monument om te bewaren?

De tentoonstelling bewijst van wel. Ga maar kijken.

(Open donderdag tot en met zondag van 13.00 tot 17.00 uur
tot 21 januari 2009).


Zie ook: http://www.youtube.com/v/a5BV2ZcKTwA

Schrijver: Jan R. Lunsing, 25 december 2008


Geplaatst in de categorie: kunst

2.4 met 15 stemmen 405Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)